Trendovi u uređenju
INKULZIVNI DIZAJN U ZAGREBU- extra / ordinary design

 


 

Julija Cassim, vodeći stručnjak u tom području, izuzetno je otvorena za širenje znanja i iskustva. Nedavno je posjetila Zagreb i uz organizaciju British Councila Hrvatska, Hrvatskog dizajnerskog društva i Studija dizajna Arhitektonskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, uz suradnju sa Helen Hamlyn Centrom pri Royal College of Art iz Londona na kojem je viši predavač , sudjelovala je u

extra / ordinary design, prvoj međunarodnoj radionici inkluzivnog dizajna.

"Prije desetak godina Julija Cassim održala je predavanje o inkluzivnom dizajnu na Studiju dizajna te je na taj način probudila u meni interes za to područje. To me je predavanje osvijestilo koliko malo zapravo poznajemo stvarne korisnike za koje dizajniramo, te koliko je, lokalno ali i globalno, neiskorišten potencijal dizajna u osvješćivanju stanja društva i motiviranju na socijalne promjene", kazala je Sanja Benčetić, inicijatorica radionice, samostalna dizajnerica i nositeljica kolegija Inkluzivni dizajn na Studiju dizajna Arhitektonskog Fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

 

Osnovni cilj radionice bio je osnažiti tržišnu konkurentnost partnerskih zaštićenih radionica, osnažiti komunikaciju i potaknuti sudjelovanje zaposlenika s poteškoćama u procesu razvoja novih proizvoda.

 

Tridesetak profesionalnih dizajnera i studenata dizajna iz područja industrijskog dizajna, dizajna vizualnih komunikacija, tekstilnog i modnog dizajna, podijeljeni u četiri tima i vođeni od strane iskusnih britanskih dizajnera i eminentnih domaćih kolega, surađivali su sa zaposlenicima udruga-partnera na osmišljavanju novih proizvoda, ambalaže, prezentacije i distribucije proizvoda, izradi prototipova te osmišljavanju vizualnoga identiteta.

Timovima su se pridružiti i studenti marketinga s Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu gdje je održano javno predavanje o inkluzivnom dizajnu uz kreativnu voditeljicu radionice Julie Cassim, koju je časopis Design Week proglasio jednom od 50 vodećih osoba koje su obilježile razvoj dizajna u 2010. godini.

 

Julie je podijelila zanimljivosti inkuzivnog dizajna. Samim time što smatra da dizajn ne smije služiti potrebama samo povlaštenih nego treba odgovarati potrebama svih, predavanje je pobudilo veliki interes.To se ponajviše odnosi na to da nudi rješenja osobama s poteškoćama u kretanju,starijima i ostalim osobama sa posebnim potrebama.


"Postoji mnoštvo proizvoda koje mi svi koristimo danas, a nastali su kao rezultat inkluzivnog dizajna.

Priča započinje ženom koja je bila slijepa, a htjela je pisati pisma svom prijatelju i tako je nastala pisača mašina, a isto tako primjer su neke ustanove koje su uz klasične ploče s natpisima postavile i natpise na brailovom pismu, ne shvaćajući da su one potpuno besmislene ako slijepa osoba ne zna da su uopće tamo.", rekla je Julie.

 

Trenutno stanje u Hrvatskoj moglo bi se nazvati stanjem rastuće svijesti, ali nedovoljnog razumijevanja namjene dizajna. Dizajneri radionice stekli su znanja, iskustva i spoznaje o inkluzivnom dizajnu i socijalnoj inkluziji te o prednostima i načinima sudjelovanja stvarnih korisnika u projektima dizajna, osobito onih s poteškoćama u interakciji sa svakodnevnom okolinom te su svoje prototipove prikazali na izložbi u galeriji HDD .

Dizajneri su osmislili nove proizvode i pokazali kako se može doći do praktičnih i izvedivih rješenja. Plasmanom proizvoda i pokretanjem proizvodnje javnosti će se predstaviti u listopadu 2011. godine.

Izvor: fotofashionart.com Autor: Sandra Debanić

( Više na ovu temu )

 

 

Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletin: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre