ADRESAR HRVATA
IZVAN RH- 2700adresa
Adresar Hrvata izvan RH
narudžba:info@ppr.hr19.lipnja 2015.
PRESEDANSKA ODLUKA EU SUDA ZA LJUDSKA PRAVA
Web portali odgovaraju za objavljene komentare

Neograničene internetske slobode doživjele su bolan udarac. Europski sud za ljudska prava u utorak 16.lipnja objavio je odluku u predmetu Delfi (podržanom od 28 medijskih i internetskih udruga) prema kojoj sloboda izražavanja nije ugrožena time što je vodeći estonski internetski portal zbog objave uvredljivih komentara ispod teksta morao platiti odštetu od 320 eura.

Tekst nije bio sporan

Sam novinarski tekst o promjeni trajektnih linija za neke otoke nije bio sporan, ali je trajektna tvrtka prigovorila zbog komentara koji su bili klevetnički i prijeteći. Čitatelje je ogorčila odluka trajektne tvrtke koja je dovela do razbijanja leda nad morem, a time i onemogućavanja jeftinijih i bržih ledenih cestovnih veza. Kompanija je nakon šest tjedana tražila uklanjanje spornih komentara, što je portal odmah i učinio, a zatim je i tužila Delfi. Estonski vrhovni sud utvrdio je da uloga informativnog portala u objavi komentara ispod teksta nije bila samo "tehnička, pasivna i neutralna", već su imali kontrolu i komercijalnu svrhu. Portalu je prigovoreno što nisu spriječili objavu spornih komentara niti su ih uklonili na vlastitu inicijativu.

Iako novinarski tekst nije bio sporan, moglo se očekivati da će izazvati burne reakcije i Delfi se trebao postaviti proaktivno umjesto što je čekao na reakciju povrijeđene tvrtke, obrazložio je i ESLJP. Unatoč nekim mehanizmima obrane od "prljavih" komentara, brojne su prljavštine prošle te filtre, a objavom anonimnih komentara Delfi jepreuzeo odgovornost za njihov sadržaj. I konačno, sud je zaključio da je naknada štete od 320 eura takva da se ne može govoriti o ugrožavanju slobode izražavanja. Samim klevetničkim sadržajem ESLJP se nije bavio utvrđujući da je to stvar nacionalnog suda i tumačenja zakona. Bavili su se pitanjem je li takvo miješanje države u slobodu izražavanja bilo "razmjerno" i "nužno". Europski sud je odluku donio sa 15 glasova za i 2 protiv te je odluka konačna i kao presedan vrijedi na području 47 članica Vijeća Europe, pa i u Hrvatskoj.

Međutim, odvjetnica Vesna Alaburić kao ekspert za medijsko pravo kaže da je u našoj sudskoj praksi već bilo presuda u kojima su portali osuđivani zbog objavljenih komentara i da u tom pogledu nije bilo nekih pravnih dvojbi pa su se i portali počeli tomu prilagođavati.

– Internetski svijet bio je prilično šokiran kad je 2013. Europski sud prvi put odlučio da u slučaju Delfi nema povrede slobode izražavanja iz članka 10. Europske konvencije, ali mene ta odluka nije iznenadila ni tada ni sada kad je potvrđena. Stvarno mislim da onaj tko ima mogućnost kontrolirati objavu komentara mora uklanjati očite klevete, uvrede i govor mržnje. To nije cenzura – ustvrdila je Alaburić ističući važnost i svih okolnosti slučaja, a osobito iznos naknade koji je smiješan u odnosu i na šesteroznamenkaste odštete koje se kod nas plaćaju.

Kažnjavanje u Sloveniji

U Sloveniji je upravo ovih dana kritike zagovornika internetskih sloboda izazvao prijedlog zakona o medijima kojim se uvodi kažnjavanje urednika od 500 do 5000 eura zbog objave uvredljivih komentara i govora mržnje.vecernji.hr/hic

Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre