ADRESAR HRVATA
IZVAN RH- 2700adresa
Adresar Hrvata izvan RH
narudžba:info@ppr.hr


26.listopada 2016.
NOVI DIO SAGRAĐEN NA TUĐEM ZEMLJIŠTU
Hotel Dubrovnik se sudi s državom i vlasnicima zemljišta

hotel Dubrovnik Zagreb

ZAGREB: Hotel Dubrovnik, jedan od najpoznatijih i najstarijih zagrebačkih hotela, smješten na izuzetno atraktivnoj lokaciji u samom središtu Zagreba, već se osam godina na zagrebačkom Općinskom građanskom sudu pokušava uknjižiti kao vlasnik zemljišta na kojem je početkom 80-ih sagrađen noviji dio hotela, južni aneks na adresi Gajeva 3.

Zagrebački trgovac

Radi se o ukupno 503 kvadratna metra čiji su, prema sadašnjem stanju u zemljišnim knjigama, u jednakim omjerima vlasnici s jedne strane Republika Hrvatska, a s druge strane Vladimir i Nikola Jamnicky, sinovi poznatog zagrebačkog arhitekta i urbanista Velimira Jamnickog. Hotel Dubrovnik tako jedan spor vodi s Republikom Hrvatskom, a drugi spor protiv braće Jamnicky. Polovica tog zemljišta prvotno je bila u vlasništvu dubrovačkog veleposjednika Tome Glavića čija je obitelj prije Drugog svjetskog rata slovila kao jedna od najuglednijih i najbogatijih, dok je druga polovica bila u vlasništvu poznatog zagrebačkog trgovca Vilima Lebinca, ujedno i krsnog kuma Glavićeva unuka.

Nakon Drugog svjetskog rata, točnije 1959., zemljište, odnosno dvorišna zgrada i dvorište u Gajevoj, nacionalizirani su. Država je tako ostala vlasnik polovice zemljišta, a drugu polovicu naslijedila je supruga trgovca Lebinca Alka Lebinec. Nakon njezine smrti u siječnju 2013. vlasništvo nad polovicom atraktivnog zemljišta naslijedili su njezini sinovi iz prvog braka s arhitektom Jamnickim, a samim time i tužbu Hotela Dubrovnik.  

U tužbi protiv države Hotel Dubrovnik pozivao se na to kako su oni izvanknjižni vlasnici. Međutim, Općinsko državno odvjetništvo, koje u ovom postupku štiti interese države, smatralo je kako Hotel Dubrovnik ničim ne može dokazati da je postao izvanknjižni vlasnik. U tom je sporu Općinski građanski sud 2011. donio nepravomoćnu presudu u korist Hotela Dubrovnik te je odobrio upis vlasništva, no Županijski sud ukinuo je tu odluku.

Uzurpirana nekretnina

Hotel je 2007. podnio tužbu i protiv Alke Lebinec s istim ciljem – da se oni upišu kao vlasnici. Zastupnici Alke Lebinec oštro su se usprotivili ovoj tužbi odlučno poričući da je Hotel Dubrovnik vlasnik zemljišta. Osim toga, Alka Lebinec sudu je dala na znanje da je Hotel Dubrovnik od nje svojedobno želio otkupiti njezin dio vlasništva  te da su tako demantirali navode iz tužbe.   

– Radi znanja suda napominjem kako su predstavnici Hotela Dubrovnik, više njih, među inim i predsjednik uprave Andrija Marić, vodili višekratne pregovore s mojim punomoćnicima i održana su čak tri sastanka da bi moje nekretnine otkupio Hotel Dubrovnik – stoji u odgovoru na tužbu Alke Lebinec. Nasljednica je istovremeno podnijela i protutužbu protiv hotela jer joj, kako tvrdi, uzurpira nekretninu pa time trpi materijalnu štetu. Budući da se radi o vrijednom zemljištu, Alka Lebinec zahtijevala je naknadu od 377.250 eura.

Zagreb joj je ponudio 18.564 kune

Zanimljivo je da je Grad Zagreb Alki Lebinec 2009. za zemljište odredio pravo na naknadu od samo 18.564 kuna, a to je rješenje Visoki trgovački sud proglasio nezakonitim. U presudi je sutkinja i oštro prozvala Grad Zagreb.– Riječ je o građevinskom zemljištu u prvoj zoni, na jednoj od najatraktivnijih lokacija u centru Zagreba gdje su cijene građevinskog zemljišta i do 15.000 eura po kvadratnom metru, a ovo je naknada tužiteljici u vrijednosti jednog skupog bicikla – stoji u presudi sutkinje Visokog trgovačkog suda Eveline Čolović Tomić.    
vecernji.hr/hic

Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre