Accomodation in Croatia
HIA-porta
Patria-Promocija, marketing agencija
Made in Croatia, proizvodi i suveniri
 
ADRESAR HRVATA
IZVAN RH(2700adres
Adresar Hrvata izvan RH
narudžba:info@ppr.hr


09.travnja 2015.
PRIGOVORI URODILI PLODOM
Ministar unutarnjih poslova: Vratit ćemo htvatski grb na registarske pličice.


ragistarske tablice

Nakon što su se neki građani ali i političari pobunili zbog izbacivanja grba s hrvatskih registarskih pločica oglasio se danas ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić. Izvijestio je da će na mjestu gdje su bile postavljene plava i crvena kockica biti hrvatski grb.  Zapravo postojeće pličice se neće mijenjati, već će se samo na njima dodati oznaka Europske unije, piše hrt.hr.
Kao odgovor na imputiranje da su crvene i plave kockice znak SDP-a, ministar je pokazao znak HDZ-a (mislio je na crvenu i plavu kockicu). I upravo da ne bilo zabune i dileme, umjesto kockica stavit ćemo grb, istaknuo je.


Prigovor na izgled novih pločica

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko komentirajući prijedlog novih registarskih pločica je najavio kako će podržati građansku inicijativu da se nacionalni simboli ostave na tablicama, piše vecernji.hr.

" Ovo što se događa je jedan logični slijed intencija koje je nametnula ova vlada – rastače se sve što je nacionalno. Relativizira se sve ono što su naša bitna obilježja! Toliko smo se veselili našoj državi i svemu onome što je simbolizira. U konačnici, zbog jedne male stvari, registarske oznake na kojoj je bio hrvatski grb – bili smo sretni kad smo je dobili. A oni to sada mijenjaju! Unatoč želji cijelog naroda da se to ne radi. Stavljaju neke kockice – dobro da još nisu stavili onu zelenu kockicu koja je simbol SDP-a. Mislim da je to jako, jako loše. Govori o njihovu karakteru, senzibilitetu u odnosu na vlastiti narod, na vrijednosti koje taj narod cijeni i do kojih mu je stalo. Nije dobro – i mi ćemo biti protiv toga, kaže šef HDZ-a.


Od 1.srpnja nove tablice

Od 1.srpnja u Hrvatskoj će se primjenjivati nove registarske tablice na motornim vozilima. Nove tablice su izazvale oprečna mišljenja. U javnosti je pokrenuta peticija pod nazivom Vratimo grb na nove registracijske pločice, kojojom dio građana traži,kako sam naziv kaže, da se na tablice vrati hrvatski grb koji je novim rješenjem uklonjen. Potrebno je sakupiti 350 000 - 400 000 potpisa u roku od 15 dana kako bi se mogao pokrenuti referendum po ovom pitanju.Peticiju je do danas potpisalo više od šest tisuća građana a akcija građana je uspjela pak do jučer okupiti na Facebooku više od dvanaest tisuća korisnika, piše jutarnji list.

PETICIJA ovdje

Novim oznakama nezadovoljni i neki gradovi

Novim tablicama su nezadovoljni i neki gradovi. Gradonačelnik Donje Stubice Juraj Srebačić tako smatra besmislenim prijedlog da njegov grad dobije oznaku DO jer ona “više podsjeća na Doboj i nema nikakve veze sa Stubicom”. Na njihovu žalost, oznaku DS već je zauzelo Dugo Selo.
Prijedlogom oznake CR nezadovoljni su i Crikveničani čiji je gradonačelnik Damir Rukavina već predao prigovor MUP-u. Predali smo zahtjev da naša kratica bude CK, s obzirom na to da su i brodice s područja Crikvenice registrirane pod tom oznakom, smatramo da bi to bilo logično. Mislim da realno nema zapreka za tu oznaku jer nijedan grad nema kraticu CK pa se nadamo pozitivnom odgovoru iz MUP-a - rekao je gradonačelnik Rukavina.
Pregled registarskih oznaka po gradovima OVDJEIdejna rješenja

MUP je objavio rezultate natječaja za novi dizajn registarskih pločica. Nove pločice imat će i europski logo i nacionalno obilježje. Ocjenjivački sud za provedbu natječaja za dizajn novih registarskih pločica, od 59 pristiglih natječajnih radova, odabrao je tri najprihvatljivija idejna rješenja. Za buduće registarske tablice MUP je prihvatio 1.najprihvatljivije rješenje.

1. nagrađeno rješenje
Predstavnik:doc.dr.sc.Nikola Đurek
Članovi tima: doc. dr. sc. Nikola Đurek, doc. Damir Bralić, Andrija Mudnić, Luka Reicher
Suradnik: Boris Ljubičić 

2. nagrađeno rješenje – tvrtka KVADRAT&KRUG iz Zagreba, Zatišje 8a,
KVADRAT & KRUG  d.o.o. Zagreb, Boris Ljubičić i Igor Ljubičić  

3. nagrađeno rješenje
Predstavnik: Gordan Resan, GORDAN RESAN ARHITEKTI PARTNERI d.o.o. Rijeka 


Na tablicama oznake svih gradova

Iako se razmišljalo da se ukinu oznake gradova, odlučeno je da će redovne registracijske oznake i dalje nositi oznaku grada, ali će građani uz nadoplatu od tristotinjak kuna moći oznaku grada zamjeniti drugim slovima. Tako će od 1. srpnja svih 128 gradova u Hrvatskoj imati će svoje registarske oznake prema načinjenom prijkedlogu. Dosad su registarske oznake na tablicama imala 34 grada u Hrvatskoj, a od 1. srpnja uvest će se i novih 94. Gradonačelnici svih gradova obuhvaćenih promjenama imaju rok do 7. travnja izjasniti se u vezi s predloženim registarskim oznakama njihovih gradova, odnosno jesu li one zadovoljavajuće ili ne.

Od prijedloga registarskih oznaka za gradove koji će se po novome naći na njima, evo nekih primjera:

Zabok - ZB
Slunj - SU
Jastrebarsko - JS
Zaprešić - ZP
Duga Resa - DR
Krk - KK
Trilj - TR
Trogir - TG
Ilok - IL
Crikvenica - CR

Neke pritužbe na oznake već su i pristigle u MUP.

Osim toga važno je naglasiti kako nitko neće biti obavezan na promjenu tablica već će sam moći odlučiti hoće li je i kada mijenjati.

Također vozači, primjerice iz Splita, moći će iz praktičnih razloga staviti oznaku nekog drugog grada, primjerice Zagreba. Ministar Ranko Ostojić također je najavio da će se svim gradovima, za koje to bude moguće, omogućiti uvođenje oznake njihova područja. 

Obvezu stavljanja europske registarske pločice imat će samo vozači s novim automobilom ili novom pločicom. Vozači s važećim pločicama nemaju to obavezu, ali će za kretanje po Europskoj uniji morati na vozilu imati naljepnicu 'HR'. Cijena zasad nije utvrđena, ali će se nastojati da, unatoč novim elementima poput bar koda, ne odstupa od dosadašnje cijene registracijske pločice od osamdesetak kuna.


IZVOR: hrt /hic


Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre