HIC http://www.made-in-croatia.com.hr/
Made-in-Croatia, hrvatski proizvodi i hrvatski suveniri

 

01.siječnja 2019.
Hrvati veselo dočekali Novu 2019.godinu

vatromet u novogodišnjoj noči

Nova je godina diljem Hrvatske dočekana uz slavlje, veselje i vatromet. 

Tisuće Zagrepčana i turista na Trgu bana Jelačića u novu, 2019. godinu uveli su predstavnici DJ Akademije, četiri tenora predvođena Đanijem Stipaničevom te punk rock band iz Gajnica - Hladno pivo. U ponoć je, nakon odbrojavanja, već tradicionalno priređen vatromet, a prvi je Novu godinu čestitao zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

Osječani su Novu godinu dočekali na poznatim otvorenim okupljalištima, na Trgu Ante Starčevića u Adventskom selu, ali i u hotelima, klubovima i kafićima te na brojnim kućnim dočecima. Tradicionalno se u ponoć na glavnom gradskom trgu zaplesao valcer, točili su se šampanjac, kuhano vino i čaj, a sve je uveličao raskošan vatromet u ponoć. 

Tisuće Riječana proslavile su dolazak 2019. godine na riječkom Korzu, uz glazbu i veliki ponoćni vatromet, a novogodišnju čestitku s pozornice u središtu grada uputio im je gradonačenik Vojko Obersnel.


Nekoliko tisuća Splićana i njihovih gostiju novu 2019. godinu dočekalo je na Rivi uz pjesme grupe Magazin i Jasmina Stavrosa, koji su ih usprkos niskim temperaturama od samo nekoliko stupnjeva i buri uspjeli zagrijati, a posebnu draž dočeku dao je spektakularni vatromet.
Posljednje sekunde stare godine s građanima su na pozornici brojili gradonačelnik Andro Krstulović Opara i župan Blaženko Boban, koji su novoj 2019. godini nazdravili šampanjcem.

Čim je otkucala 2019. godina, u Foto klubu Split u Marmontovoj ulici otvorena je novogodišnja izložba Ciklus fotografija "Streets" nastao 2017.-2018. godine za vrijeme putovanja sedamnaestogodišnje autorice izložbe Dore Ćurak u nekoliko europskih gradova i u njezinu rodnom Splitu.


U Šibeniku se Stara godina ispratila s čak tri pozornice - uz bujicu lijepih želja. I emocija. U ponoć se nad glavnom pozornicom na Trgu Pavla Šubića I prolomio i vatromet. Novogodišnju gažu u Krešimirovu gradu "odradilo" je pet zvučnih glazbenih imena. A uz domaće, 2019. u Krešimirovu gradu dočekali su i mnogobrojni gosti. Četiri hotela u gradskoj jezgri su puna. Popunili su ih gosti iz regije, ali i s Dalekog istoka. 

Velik broj Zadrana i gostiju,usprkos buri i relativno niskoj temperaturi, odlučio se za doček na otvorenom. Onima koji su Novu dočekali na Narodnom trgu uz koncert Nene Belana, prvi je čestitao gradonačelnik Branko Dukić. Doček je protekao mirno. A u ponoć i osam minuta rođena je prva ovogodišnja zadarska beba, dječak koji je minutu poslije dobio i brata. I mama i bebe su dobro.

Dubrovnik je sinoć uz valcer i šampanjac uplovio u Novu godinu. Zvijezde dočeka, Nina Badrić i Tony Cetinski, i prepuni Stradun, na kojem se okupilo 10-ak tisuća Dubrovčana i gostiju iz cijelog svijeta,
užarili su atmosferu - pjesma i ples potrajali su do ranih jutarnjih sati. Program dubrovačkog dočeka nastavlja se i danas, kada će orkestar odsvirati najljepše novogodišnje valcere, a posjetitelje na
Stradunu čekaju šampanjac i kamenice.

Velik dio Bjelovarčana već tradicionalno Novu godinu je dočekao na otvorenom, u središnjem gradskom
parku oko paviljona uz glazbu i ples te besplatno kuhano vino što ga je osigurao grad. Unatoč tomu što je temperatura bila blizu nule, na dočeku u središtu Bjelovara okupilo se dosta ljudi, a u ponoć su okupljeni mogli uživati u raskošnom vatrometu.


U Fužine Novu godinu proslavile u podne

U Fužinama je već 19. put točno u podne ispraćena stara godina i dočekana Nova 2019. Umjesto
vatrometa nebom su poletjele dvije tisuće balona dobrih želja. Dio prihoda namijenjen je u humanitarne svrhe.
Točno u podne stara godina je ispračena i u Mariji Bistrici a u proslavi uz kuhano vino, kobasice, glazbeni program i vatromet uživalo je više tisuća posjetitelja.

Prve bebe u novogodišnjoj noći


Marko, Mia i Iva prve su bebe rođene u ovoj godini. Marko je rođen u Splitu, Mia u Kninu a Iva u Rijeci.

Mirko je rođen već u prvoj sekundi 2019. godine. Mamu Lukreciju Soldo iz Runovića jutros je posjetio župan splitsko-dalmatinski Blaženko Boban i donio im prigodne poklone te im zaželio puno zdravlja i sreće.
Srce mi je ispunjeno iz više razloga. U 2018. u splitskom rodilištu rođeno je 204 bebe više nego lani. To je prvi porast novorođene djece od 2012. Ovo nam je indikator dobrog smjera demografskim mjera na svim razinama, rekao je župan.

Mia Ćibarić i Iva Marković rođene su u drugoj minuti 2019. godine. Mia je rođena u kninskoj a Iva u riječkoj bolnici .

Mia je teška 3,40 kilograma, a duga 39 centimetara. Njezinu majku Filomenu porodio je doktor Marko Čičak koji je kazao kako je porod protekao u najboljem redu.


Roditeljima male Ive ,majci Mariji i ocu Rajku to je već treće, ali prvo žensko dijete u obitelji. Porođaj je prema riječima liječnika protekao bez teškoća, a već prema tradiciji prvo dijete rođeno u novoj godini obišao je gradonačelnik Obersnel s darovima. Dar prvoj riječkoj bebi u 2019. poslala je i hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

Prva beba rođena u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji je mali Neo, težak 3,55 kilograma i dug 52 centimetra. On je na svijet došao oko tri sata u noći u rodilištu Opće bolnice Bjelovar, piše Bjelovar live.

U osječkom KBC-u prvi bebin plač u 2019. godini začuo se u 4.10 sati kada je rođena Katarina Videković. Djevojčica je teška 4,6 kilograma i duga 54 centimetra. Iako nije prva, zasigurno je najveća.

Leon Kovač iz Đeletovaca, sin Kristine i Tomislava, prva je beba rođena u Vukovarsko-srijemskoj županiji u 2019. godini.
Leon je rođen dva sata i tri minute poslije ponoći u vinkovačkoj županijskoj bolnici. Kako su prenijeli liječnici Leon je pri porodu težio 2670 grama i bio dugačak 47 centimetara. Župan Vukovarsko-srijemske županije Božo Galić već tradicionalno je ubrzo poslije ponoći obišao djelatnike javnih službi te tom prilikom posjetio i Opću županijsku bolnicu Vinkovci te tom prilikom darivao Leona i njegovu majku Kristinu. Galić je u novogodišnjem obilasku posjetio Operativno-komunikacijski centar Policijske uprave Vukovarsko-srijemske, javne vatrogasne postrojbe Vukovar i Vinkovci kao i opće županijske bolnice Vukovar i Vinkovci. Posjetio je Zavoda za hitnu medicinu Vukovarsko-srijemske županije.

hrt/HIC.hr
foto:Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre