ADRESAR HRVATA
IZVAN RH- 2700adresa
Adresar Hrvata izvan RH
narudžba:info@ppr.hr18.lipnja 2015.
ZAŠTITITA GRANICA OD MIGRANATA
Ministar Ostojić: svoju granice ćemo sačuvati od valova migranata kao i dosad.

Mađarska želi što prije početi graditi ogradu visoku četiri metra i dugačku 175 kilometara na granici sa Srbijom kako bi spriječila ulazak ilegalnih migranata, najavio je mađarski ministar vanjskih poslova
Peter Szijjarto na konferenciji za medije.

Hrvatski ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić komentirajući mađarsku mjeru zaštite ne očekuje problem no rekao je da nitko nije sasvim siguran kakve bi to posljedice moglo imati za Hrvatsku i koliko bi ilegalnih migranata skrenulo prema hrvatskoj granici u slučaju da naiđu na zid na srpsko-mađarskoj.
Mi ćemo našu granicu sačuvati od valova migranata, kao što smo i dosad – kratko je odgovorio na upit večernjakovog novinara da komentira najavu gradnje ograde na mađarsko-srpskoj granici.


Lakše do bogatijih

Ilegalni migranti koji pokušavaju ući u EU tzv. balkanskom rutom iz Srbije u puno se većem broju kreću prema Mađarskoj nego prema Hrvatskoj jer je Mađarska u schengenskoj zoni i jednom kad uđu u nju, više nema graničnih kontrola do bogatijih, sjevernijih zemalja. U Mađarskoj je broj zabilježenih ilegalnih prelazaka granice skočio s nekoliko tisuća u 2013. na 57 tisuća u prvoj polovici ove godine. Među njima ima i migranata iz Pakistana, Afganistana i Sirije, ali i migranata s Kosova.

Imigracija je jedan od najozbiljnijih problema s kojima se EU danas suočava. Članice EU pokušavaju pronaći rješenje, ali Mađarska si ne može priuštiti daljnje čekanje. MUP je dobio nalog da pripremi podizanje četverometarske ograde na granici sa Srbijom – rekao je ministar Szijjarto. Dodao je kako gradnja ograde nije protivna međunarodnim obvezama Mađarske.

Preseljen problem

SDP-ov europarlamentarac Tonino Picula kaže da je Hrvatska rijetka zemlja u kojoj je broj ilegalnih imigranata pao u odnosu na razdoblje prije ulaska u EU.
Međutim, time naš problem nije nestao, on je samo preseljen prema Mađarskoj i Italiji. Sigurno je da Hrvatska mora ubrzati pripreme za ulazak u schengenski sustav i pripremiti se za azilante koji će pronalaziti put u Hrvatsku, imala Mađarska ogradu na granici sa Srbijom ili ne – kaže Picula.

vecernji.hr/hic


Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre