HIC http://www.made-in-croatia.com.hr/

  

 

 


01.ožujka 2019.
ZNANOST
Potpisom sporazuma Hrvatska postala članica CERN-a

CERN-znanost

Hrvatska je postala pridružena članica CERN-a, najvećeg istraživačkog laboratorija na svijetu. Svečano potpisivanje sporazuma između Republike Hrvatske i Europske organizacije za nuklearna istraživanja održano je u četvrtak u zagrebačkom Tehničkom muzeju.

Sporazum su potpisale ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak i glavna direktorica CERN-a Fabiola Gianotti. Na svečanosti su bili i predsjednik Vlade Andrej Plenković te ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat.Divjak: Ovo je početak nečeg velikog

Ovo je početak nečeg velikog i novog za Hrvatsku, veliki dan za hrvatsku znanost, rekla je ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak.

- Hrvatska želi, mora i treba sudjelovati u pothvatima velikih otkrića, ali podaci jasno pokazuju da se moramo odmaknuti od uravnilovke u našem sustavu jer tako spašavamo one izvrsne koji taj sustav trebaju reformirati, rekla je.

Kao temeljni cilj u području znanosti istaknula je poticanje izvrsnosti, za što je preduvjet povećavanje ulaganja u znanost. U manje od dvije godine u proračunu su povećana sredstva za 53 milijuna kuna te je ugovoreno 2,5 mlrd. kuna ulaganja u znanost iz europskih fondova.

Kao drugi preduvjet istaknula je međunarodno umrežavanje i ulazak u elitne svjetske znanstvene organizacije, poput CERN-a.

- Možemo biti ponosni što smo po prvi puta nakon niza pokušaja zadovoljili sva tri uvjeta za pridruženu zemlju članicu.

Zahvalila je svima koji su u procesu sudjelovali, ministrima i znanstvenicima, svima koji su se trudili da do potpisivana dođe.Plenković: Ovo će se odraziti na hrvatsko gospodarstvo

Premijer je istaknuo da su hrvatski znanstvenici godinama surađivali s CERN-om, osobito u nuklearnim istraživanjima.

- Moramo biti tamo gdje su najnapredniji, najinformiraniji, najobrazovaniji i gdje se puno ulaže u znanost. Samo hvatanje koraka s najboljima jamči svakom društvu i državi kvalitetniju budućnost. Kroz nekoliko godina bit ćemo i punopravna članica CERN-a, jer to mora biti cilj. Vrlo brzo vidjet će se koristi pridruženog članstva u CERN-u na hrvatsko gospodarstvo. U vremenu kada dominira inovacija, digitalizacija, upravo nas ovakve institucije trebaju povezati tako da koristi od tih istraživanja budu u partnerstvu s vlastima prenesene u gospodarstvo., rekao je.

Naglasio je da je na raspolaganju puno sredstava iz operativnog programa Konkurentnost i kohezija. Bitna je izvrsnost u znanosti.

- Tu su i brojni projekti i suradnja s drugim zemljama poput Švicarske. Mi ćemo kao Vlada i cijela akademska zajednica raditi na tome da CERN bude dio mozaika u kojem ulažemo ne samo u STEM područja, nego da nađemo balans s društveno-humanističkim znanostima. Reforma obrazovnog sustava treba pridonijeti da naši mladi budu znatiželjni, kreativni, da imaju sva bitna znanja u ključnim područjima, rekao je u obraćanju.


hrt/ HIC-hr
foto:Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre