HIC grbovi-500-100

  

 

 


12.travnja 2019.
PROJEKT POVEZIVANJA KRAJNJEG JUGA
Hrvatski i koneski premijer posjetili gradilišet Pelješkog mosta

Plenković i Li Kegiang na gradilištu Pelješkog mosta

U četvrtak,dan uoči početka 8.summita srednje i istočne Europe i Kine, hrvatski premijer Andrej Plenković i koneski premijer Li Keqiang obišli su gradilište Pelješkog mosta.

Nakon govora dvojica premijera zajednički su pritisnuli tipkalo, čime je počeo završetak prve faze gradnje Pelješkog mosta. Tako se pokrenulo zabijanje najdužeg čeličnog pilota dugog čak 128 metara.

Premijer Li Keqiang rekao je da mu je iznimno zadovoljstvo obići gradilište Pelješkog mosta.

Polazeći od Dubrovnika vozili smo se automobilom i brodom gotovo dva i pol sata. Na putu sam slušao o gradnji ovog mosta. Smatram da je to projekt mira i sigurnost. Most će spajati dva dijela teritorija Hrvatske te tako olakšati promet. Također, ovaj most je most razvoj i življenja. Pomoći će u velikoj mjeri razvoj gospodarstva, društva u Hrvatskoj, posebice juga Hrvatske. Također, u velikoj će mjeri olakšati i poboljšati kvalitetu života lokalnih građana. Most je pilot-projekt za suradnju "16+1" i za suradnju Kine i EU-a. Kinesko poduzeće dobilo je ovaj projekt na javnom natječaju na kojem su se svi jednako natjecali. CRBC će kao izvođač sigurno završiti ovaj projekt sukladno svim uvjetima i zahtjevima iz ugovora, rekao je Li Keqiang.

Sad je sve veća kiša vani. To šalje poruku graditeljima naše kompanije da most treba izdržati sve vremenske uvjete. Mi kažemo je poslije kiše duga. Zato kad se most izgradi ne samo da će izdržati sve vremenske uvjete nego će biti jedna duga na Zemlji. Kineski graditelji zajedno s hrvatskim prijateljima mogu ostvariti jedno takvo čudo. Želim da hrvatski građani što prije uživaju u neometanom prometu koji će donijeti ovaj most, rekao je kineski premijer.

- Premijer Plenković uvodno je rekao da mu je zadovoljstvo pozdraviti kineskog premijera.

Zahvaljujem našim domaćinima predstavnicima Hrvatskih cesta kao i CRBC-u, izvođaču najvažnijeg infrastrukturnog projekta u Hrvatskoj. Ambicija različitih vlada RH, za razvoj ovog projekta je prisutna već skoro 20-ak godina. Riječ je o projektu koji za Hrvatsku, kada se realizira, ima gotovo strateško značenje. Simbolički ovaj most osigurat će jedinstvo hrvatskog teritorija. Njegov značaj u prometnom i turističkom smislu za sve hrvatske građane znači nesmetan promet do krajnjeg juga. Projekt s pristupnim cestama vrijedan 520 milijuna eura financira se s 357 milijuna eura iz europskih fondova i na neki način bit će trajni spomenik prvih godina članstva Hrvatske u EU-u. Posebno je važno da je na natječaju CRBC imao najbolju ponudu, čime je suradnja između Kine i Hrvatske dobila novi dimenziju i koja je ulog u daljnji razvoj kvalitetnih gospodarskih odnosa koji će potencirati ulaganja u Hrvatsku, povećati robnu razmjenu i intenzivirati našu suradnju o čemu svjedoči vrlo sadržajan posjet premijera Lija Keqianga, rekao je Plenković. 

- Pelješki most u građevinskom smislu predstavlja jedan od najznačajnijih mosta koji se gradi u Europi proteklih desetljeća. Vrijedno je napomenuti da je ukupna težina 80.000 tona čelika i Pelješki most će težiti kao 10 Eiffelovih tornjeva. To govori o kakvom pothvatu se radi i kakve sposobnosti CRBC posjeduje da postavlja ove pilote koji su jedni od najdužih uopće u povijesti izgradnje mostova u svijetu, dodao je.


U kineskim medijima službeni put kineskog izaslanstva u Hrvatsku promatra se unutar velikog razvojnog plana "Pojas i put" koji je za Kinu osmislio predsjednik Xi Jinping. Plan Pekinga predviđa stvaranje dosad neviđene trgovinsko-prometno-infrastrukturne mreže između Kine i Europe. Kina želi voditi taj proces koji bi je, prema pekinškim planovima, u 21. stoljeću trebao učvrstiti kao vodeću velesilu.

Nakon obilaska mosta, premijeri Kine i Hrvatske s delegacijama krenuli su u Dubrovnik u koji cijeli dan pristižu predstavnici 15 država srednje i istočne Europe, uoči današnjeg glavnog događaja - summita 16+1. Čelnici su u popodnevnim satima prošetali centrom Dubrovnika, nakon čega je uslijedila svečana večera.

U poslijepodnevnim satima premijer Plenković je održao niz bilateralnih susreta, među kojima i s predstavnicima dviju kineskih kompanija - jedna tvrtka se bavi izgradnjom željezničke infrastrukture, a druga je iz građevinskog sektora. Razgovarao je i s premijerima Rumunjske i Crne Gore.

hrt/HIC.hr
foto:hrt


Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre