HIC http://www.made-in-croatia.com.hr/
Made-in-Croatia, hrvatski proizvodi i hrvatski suveniri

 

31.listopada 2018.
ZBOG SKRAČIVANJA LISTI ČEKANJA
HZZO uvodi novine u dijagnostici , nove lijekove i financira pripravnički staž

HZZO

Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) radi skraćivanja lista čekanja ugovara dodatne postupke uroterapije s biofeedbackom kod djece, magnetne rezonance (MR), kompjuterizirane tomografije (CT) i PET/CT dijagnostike, financira pripravnički staž za 24 doktora, te na liste stavlja nove lijekove i pomagala, priopćeno je u utorak iz HZZO-a.


HZZO je na sjednici Upravnog vijeća odlučio da se od 1. studenog do 31. prosinca ugovore dodatni dijagnostički postupci. Radi se o 5830 postupaka MR-a za Čakovec, Split, Rijeku, Osijek, Zabok, Zagreb, Šibenik i Karlovac.

Ugovoreno je i 500 postupaka CT-a za Split, 120 postupaka uroterapije s biofeedbackom kod djece za Zagreb, te 800 postupaka PET/CT-a, od čega je 280 u Zagrebu, a 520 u Osijeku, Splitu i Rijeci, stoji u priopćenju.

Financiranje pripravničkog staža za 24 doktora medicine

Financirat će se pripravnički staž za 24 doktora medicine u zdravstvenim ustanovama.

“Donesena je odluka o raspisivanju novog javnog natječaja za financiranje pripravničkog staža na koji će imati mogućnost javiti se doktori medicine, doktori dentalne medicine, magistri farmacije i magistri medicinske biokemije i laboratorijske medicine za provođenje pripravničkog staža u zdravstvenim ustanovama i kod privatnih zdravstvenih radnika”, kaže se u priopćenju.

Na liste lijekova HZZO-a stavljeno je osam novih lijekova, od toga sedam na osnovnu i jedan novi lijek na dopunsku listu.

Na osnovnoj listi su evolokumab za liječenje hiperkolesterolemije, kombinacija sofosbuvir+velpatasvir+voksilaprevir za liječenje kroničnog hepatitisa C, vandetanib za liječenje karcinoma štitnjače, ekulizumab za lječenje atipičnog hemolitičkog uremijskog sindroma (aHUS) i za liječenje paroksizmalne noćne hemoglobinurije (PNH). Na listi su i guselkuab za liječenje psorijaze, benralizumab za liječenje teške astme i deferasiroks za liječenje preopterećenja željezom.

Novi lijek koji je stavljen na dopunsku listu lijekova je kombinacija flutikazonfuroat+umeklidinij vilanterol, za liječenje bolesnika s KOPB-om, rečeno je u priopćenju.

Nove generičke i kliničke paralele

Dodatno su na liste lijekova stavljene nove generičke i kliničke paralele te novi oblici ili pakiranja već postojećih lijekova. Na osnovnu listu stavljeno je 26 lijekova u 70 pakiranja, a na dopunsku 5 lijekova u 14 pakiranja.

Uz postojeće lijekove na listi proširene su indikacije za njihovu primjenu. Uz lijek enoksaparin dodaje se mogućnost profilakse venske tromboembolijske bolesti kod bolesnika koji se podvrgavaju onkološkom kirurškom zahvatu gastrointestinalnih i genitourinarnih tumora (bolnička primjena) i profilaksu venske tromboembolijske bolesti u trajanju do najviše 35 dana kod operacije kuka i totalne zamjene koljena u ortopediji (propisivanje na recept Zavoda).

Proširene su indikacije za liječenje rane primarno progresivne multiple skleroze (PPMS) uz lijek okrelizumab, za liječenje arteritisa divovskih stanica (GCA) uz lijek tocilizumab. Proširena je indikacija za 2. liniju liječenja metastatskog kolorektalnog karcinoma uz lijek bevacizumab, liječenje odraslih bolesnika sa CD30+ Hodgkinovim limfomom s povećanim rizikom relapsa ili progresije bolesti nakon ASCT i liječenje odraslih bolesnika sa CD30+ kožnim limfomom T-stanica nakon najmanje 1 prethodne sistemske terapije uz lijek brentuksimab vedotin.

Također, uvrštava se liječenje aktivnog psorijatičnog artritisa lijekom iksekizumabom, liječenje bolesnika s ROS1-pozitivnim uznapredovalim rakom pluća nemalih stanica (NSCLC) krizotinibom, te izmjena kriterija za početak terapije – raniji početak liječenja oboljelih od multiple skleroze uz interferon beta, glatiramer acetat, teriflunomid i dimetilfumarat.

Nova pomagala uvrštena na popis

U Pravilnik o ortopedskim i drugim pomagalima uvršteno je 8 istovrsnih pomagala. Dodana je grupa pomagala za kretanje, obloga za rane, pomagala za disanje, pomagala kod šećerne bolesti i drugih pomagala, što će omogućiti osiguranim osobama HZZO – a veći izbor bez novog porasta cijene.

Također, s obzirom da HZZO nastoji osigurati dostupnost suvremenih pomagala i novih tehnologija, na popis su uvrštena tri pomagala nove generacije iz grupe pomagala za govor i disanje, te pomagala za urogenitalni sustav, kao i nove hidroaktivne obloge za rane s Ringerovom otpoinom i PHMB


narod.hr/ HIC.hr
foto:Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre