Made-in-Croatia, hrvatski proizvodi i hrvatski suveniri

Accomodation in CroatiaPatria-Promocija, marketing agencija

 

26.kolovoza 2015.
INICIJATIVA "ZA DOM- SPREMNI"
Predlaže da se u vojsku uvede službeni pozdrav "Za dom-spremni"

Posljednji zapovjednik obrane Vukovara Branko Borković - Mladi Jastreb na Facebooku je pokrenuo peticiju - da se pozdrav 'Za dom spremni' uvede kao službeni pozdrav Oružanih snaga. Među 3000 potpisnika peticije i dva su akademika - Josip Pečarić i Stanko Popović, i što je još zanimljivije - i dva biskupa.


No inicijativu s društvene mreže akademik Josip Pećarić uobličio je u pismo i poslao ga predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović i predsjedniku HDZ-a Tomislavu Karamarku , ali ne i Vladi.

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović samo je kratko, preko svojih službenika poručila kako je ova inicijativa 'neozbiljna, neprihvatljiva i na razini provokacije'.
U HDZ-u također kratko kažu kako je u teškoj gospodarskoj situaciji u kojoj se nalazi Hrvatska vrijeme da se okrenemo budućnosti.  Iz te stranke su priopćili kako se suvremena hrvatska država temelji na Domovinskom ratu te kako hrvatska vojska ima svoje pozdrave koji odražavaju domoljublje proizašlo upravo iz Domovinskog rata, a to su 'Domovini vjerni' i 'Pozdrav domovini'.

SDP nije htio komentirati nešto što nije upućeno njima. I premijer Zoran Milanović je prebacio na HDZ. Pozvao je HDZ-ovce da poslušaju govor predsjednika Tuđmana na nekom od govora iz 90-ih kada se osnivao HDZ, da čuju šta je mislio o tome i o ulozi Hrvata u partizanskom pokretu. 

Povjesničaru Hrvoju Klasiću pomalo je, kaže, zamorno sučeljavati se s iracionalnim argumentima te je podsjetio kako iza ove inicijative stoje matematičari, pjevači, nogometaši, časnici vojske, svećenici... ' Nitko od njih nije pokazao niti jedan dokument iz ranije hrvatske povijesti u kojem postoji fraza 'Za dom spremni', poručio je Klasić.

Reakcija akademika Pečarića na poruku iz Ureda predsjednice

S obzirom da sam Vam ja upitio pismo koje je do sada potpisalo preko 3500 ljudi, nisam očekivao da ću za Vaš odgovor doznati preko medija. Tvrdnja iz Vašeg ureda kako je inicijativa da se pozdrav "Za dom spremni" vrati kao službeni pozdrav Oružanih snaga "neozbiljna, neprihvatljiva i na razini provokacije".

Takva formulacija govori više o ljudima u Vašem Uredu, i čini mi se da ih je izvrsno opisao Hrvatski arhiepiskop Aleksandar. U svom e-mailu od 24. 08. 2015. arhiepiskom mi kaže: „Meni bi bilo zadovoljstvo s Vama surađivati u tome da Hrvati znaju hrvatsku  povjest, ali ne čitajuči preko srbskih očiju."
Dojam je da ljudi koji su ovako odgovorili na pismo koje Vam je upitila, kako kažu u dnevno.hr skupina iznimno cijenjenih hrvatskih znanstvenika, akademika, doktora znanosti čitaju hrvatsku povijest preko srpskih očiju, zar ne?

Kako su oni u uredu HRVATSKE PREDSJEDNICE sigurno ne smiju čitati hrvatsku povijest preko srpskih očiju, pa Vam šaljem tekst Eve KIRCHMAYER-BILIĆ. Nadam se da će pošto ga pročitaju Vaši savjetnici naučiti čitati hrvatsku povijest preko hrvatskih očiju.

S poštovanjem, 
Akademik Josip Pečar

Pismo inicijative Za Dom-spremni
PREDSJEDNICI RH I PREDSJEDNIKU HDZ-A

Štovana Predsjednice RH gđo Kolinda Grabar Kitarović,
Štovani Predsjedniče HDZ-a g. Tomislave Karamarko,

Najavljeno je kako će šibenska policija kazniti pjevača Marka Perkovića Thompsona zbog uzvikivanja pozdrava ZA DOM SPREMNI na velikom koncertu u Kninu,  

Pozdrav je dio Thompsonove pjesme BOJNA ČAVOGLAVE koju on izvodi već 25 godina. SVATKOu bilo kojoj demokratskoj sredini smije pjevati i recitirati stihove te pjesme sve dok ona nije službeno ZABRANJENA.

Pjesma, nastala u vrijeme kada je Hrvatska bila razoružana, a UN joj je zabranio naoružavanje tj. prepustio je velikosrpskoj agresiji, dizala je moral naroda.

Može li i smije li netko kažnjavati, zabranjivati ili prekrajati riječi te pjesme koja je dio povijesti hrvatskog naroda?

Posljednji zapovjednik obrane Vukovara, Branko Borković, poznat i pod nadimkom Mladi Jastreb, na svom se Facebooku osvrnuo na polemike oko pozdrava 'Za dom - spremni'. Borković smatra da bi se pozdrav trebao uvesti u službenu vojnu uporabu:

Koliko god se trudim proniknuti u problem starohrvatskog pozdrava "ZA DOM -SPREMNI" ne mogu dokučiti što je u njemu neprimjereno i nedolično. Osobno smatram da bi ga regularno trebalo uvesti u službenu uporabu u oružane snage. Otprilike bi se dogodilo isto što se dogodilo i s uvođenjem kune kao novca.
Raznorazni anti ovi ili oni bi vrištali par mjeseci, a nakon toga bi našli nešto drugo što ih evocira na dane kada su njihovi pretci (a i oni) tamanili Hrvate. Braćo i sestre: ZA DOM – SPREMNI!

Postoje I sudske presude da se radi o starom hrvatskom pozdravu (vidjeti npr.: 

http://www.hrsvijet.net/index.php/vijesti/132-hrvatska/19334-sud-utvrdio-pozdrav-za-dom-spremni-je-stari-hrvatski-pozdrav.).

Sjetimo se, tvrdili su kako je uvođenje kune dokaz da je RH istovjetna s NDH.

I doista je Borković u pravu kada nas je podsjetio na velikog hrvatskog predsjednika akademika Franja Tuđmana i načina na koji je on riješio pitanje kune. Danas oni koji su se opirali uvođenju kune vrlo rado primaju mirovinu u kunama, pače, daju si je prebaciti na račune u Srbiji.
Pojam "Domu ili domovini odan/privržen/predan/spreman" postoji u sličnom obliku u svim zemljama i narodima, te budi nepodijeljeno pozitivna ćuvstva. Uvođenjem takvog pozdrava u službenu uporabu njegovala bi se hrvatska kultura i tradicija. U protivnom protivnici ovog pozdrava mogli bi sutra doći na ideju da nam zabrane naš pleter, zagrebačku katedralu ili čak Sinjsku alku.

Zato od vas štovana Predsjednice RH i štovani predsjedniče HDZ-a tražimo da usvojite sugestiju Mladog Jastreba i predložite izmjene zakona o hrvatskoj vojsci tj da se pozdrav ZA DOM - SPREMNI uvede u službenu vojnu uporabu.

Potpisnici:

akademik Josip Pečarić
prof. dr. Valentin Pozaić, pomoćni biskup zagrebački
dr. sc. Vlado Košić, biskup sisački
akademik Stanko Popović
dr. sc. Mirko Valentić, znanstvenik emeritus, bivši ravnatelj Hrvatskog instituta za povijest 
dr. sc. Josip Stjepandić, Njemačka
Josip Šimunić
dr. sc. Henrik Heger Juričan, Sveučilište Pariz-Sorbona, dopisni čan HAZU 
akademik Borislav Arapović, inozemni član Ruske akademije zanosti
Krešimir Kraljević
Franislav Stanić
dr. sc. Zvonimir Šeparović, Pred
jednik Hrvatskog nacionalnog etičkog sudišta
prof. dr. sc. Mislav Grgić
prof. dr. sc. Zlatko Vrljičak
dr. sc. Stjepan Razum
prof. dr. sc. Nikica Uglešić
prof. dr. sc. Ante Lauc
prof. dr. sc. Darko Žubrinić 
prof. dr. sc. Ivo Rendić – Miočević
dr. sc. Zvonimir Marić, umirovljeni sveuč. prof., bivši diplomat
prof. dr. sc. Ivan Karlić, KBF Sveučilišta u Zagrebu
prof. dr. sc. Srećko Kovač
prof.dr.sc.Ivica Veža
dr. Milan Jelic, ekonomist, sveučilisni profesor hrvatskog jezika, odjel prevoditelji, na sveučilištu u Buenos Airesu
prof. dr. sc. Marin Čikeš 
Tomislav Josić, SOHV
Zvonimir Hodak. odvjetnik, kolumnist
don Anđelko Kaćunko
Velimir Bujanec, urednik i voditelj Tv Emisije 'Bujica'
dr. sc. Milko Brković, umirovljeni znanstveni savjetnik i naslovni profesor u trajnim zvanjima,
prof. dr. sc. Šime Vučkov, dr. med. 
Nikola Štedul,
Slobodan Markic, P. Eng. Toronto 
dr. sc. Danijel Dugonjić, dr. med. vet., Imunološki Zavod, Zagreb
Stanko Šarić, dipl. ing., Najbolji Hrvatski Tamburaši (Ranije Zlatni Dukati)
Damir Borovčak, dipl. ing., Zagreb
Mr. Art. Eva Kirchmayer Bilic
Prof. Dr. Sc. Srećko Kovač
dr. sc. Amira Delic
dr. sc. Ana Mršić
prof. dr. sc. Dino Mihaljević Tolj
prof. dr. sc Franjo Plavšić
dr.sc. Krunoslav Brčić-Kostić
Mirela Pavić, prof., kolumnistica u Hrvatskom tjedniku
mr. sc. Marko Grubišić, predsjednik Hrvatskog Društva Političkih Zatvorenika 
Petar Mamić,  glavni urednik Boka Cro Press-a, hrvatskog tjednika Iz Sydneya, Australija
prof. dr. fra Andrija Nikić, sa 1402 Napretkovca Iz Mostara i svim akademicima
dr. sc. Mato Artuković, znanstveni savjetnik
prof. dr. sc. Boris Širola
Zlatko Mustapić, direktor Festivala Melodije Hrvatskog Juga
Blazenko Juracic, mag. komp., docent 
prof. dr. sc Serđo Dokoza
Mladen Ibler dr.med., bivši veleposlanik RH 
Miljenko Stojić, franjevac, književnik i novinar
Mladen Pavković, novinar i publicist
dr. Ružica Ćavar, dr. stom. i dr. med. 
doc. dr. sc. Srećko Botrić
doc. dr. sc. Ivan Poljaković
prof. emer. dr. sc. Marija Kaštelan-Macan

...

Potpisnika je blizu 3200. Cijeli popis možete vidjeti na:http://kamenjar.com/potpisnici-pismo-predsjednici-rh-i-predsjedniku-hdz-a/

Neke nasumično izabrane komentare možete vidjeti na:http://kamenjar.com/najzanimljiviji-komentari-uz-peticiju-za-dom-spremni/

Komentar akademika Josipa Pečarića možete vidjeti na:http://kamenjar.com/mogu-li-prijetnje-ponistiti-spremnost-za-svoj-dom/

(hrt/ dnevno.hr/tportal/hic )

 Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre