ADRESAR HRVATA
IZVAN RH- 2700adresa
Adresar Hrvata izvan RH
narudžba:info@ppr.hr19.lipnja 2015.
POSAO U EU
Beč: Nezaposlenost nam je skočila i ne možemo zapošljavati Hrvate
Austrija, Slovenija, Nizozemska i Velika Britanija štite svoja tržišta. Belgija i Njemačka i Luxemburg trebaju radnike i Hrvatima su ukinule radne dozvole, ostali neodlučni..

BEČ:Zbog ekonomske situacije Austrija se suočava s velikim rastom stope nezaposlenosti i ne očekujemo da će se stanje iole poboljšati u sljedećih šest mjeseci. Stoga je austrijska vlada odlučila produljiti ograničavanje zapošljavanja za hrvatske radnike do 30. lipnja 2018., kazao je jučer za Večernji list Oliver Gumhold iz tamošnjeg Ministarstva rada, socijalne zaštite i zaštite potrošača.

Tako su istog dana dvije države u kojima Hrvati tradicionalno traže posao donijele suprotne odluke: Austrija je ograničila, a Njemačka potpuno otvorila tržište rada Hrvatima i tako ih izjednačila sa svim ostalim državljanima EU iz "starih" članica. Uz Austriju, ograničenje zapošljavanja na tri godine produljit će i Slovenija i Nizozemska, a najvjerojatnije i Velika Britanija, u kojoj se govori i o maksimalnom prijelaznom razdoblju od sedam godina, naravno, bude li tada još u Uniji.

Ostale države poručuju da odluka još nije donesena jer je rok 30. lipnja. No čuju se nagađanja da bi upravo njemačko "da" hrvatskim radnicima moglo potaknuti ostale države da učine isto, vodeći se logikom da bi Njemačka mogla "progutati" većinu emigranata. No treba imati na umu da hrvatski emigranti zapravo ne mogu izazvati velike poremećaje na stranim tržištima rada, tako da će odluka biti politička.

Uvjereni smo da potencijalni radnici koji bi iskoristili jednu od temeljnih sloboda EU i otišli u potragu za poslom u neku od država članica, ne bi prouzročili značajniji poremećaj na njihovu tržištu rada te da nijedna država članica nema razloga za produljenje prijelaznog razdoblja, navode u hrvatskom Ministarstvu rada. Većina dozvola izdanih lani u Njemačkoj je za poslove u građevini, poljoprivredi, hotelima, restoranima i zdravstvenom sektoru, a dozvole je dobilo i 1538 vozača. Skandinavske zemlje i Irska drugu su godinu glavna odredišta naših recesijskih migranata. 
  
U Irskoj danas žive tisuće Hrvata i, kako sad stvari stoje, ta bi brojka mogla samo rasti. Irci rado prihvaćaju naše građane, svjesni da se kao narod lako integriramo. Irska sa svojom imigracijskom politikom vodi računa da useljava stanovništvo koje će se lako uklopiti.


Zemlje koje su Hrvatima ukinule radne dozvole

Luksemburg od 1. srpnja više neće ograničavati zapošljavanje hrvatskih radnika, potvrdio je za Večernji list Thomas Barbancey iz tamošnjeg ministarstva vanjskih poslova. Time se ta država pridružila Njemačkoj i Belgiji, koje su do sada potvrdile da neće produljiti restrikcije na još tri godine. Nijemci su lani Hrvatima izdali 7000 dozvola za trajni rad, 23 000 za sezonski i rad na određeno, a 5000 zahtjeva su odbili.


vecernji.hr/hic

Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre