Made-in-Croatia, hrvatski proizvodi i hrvatski suveniri

Accomodation in CroatiaPatria-Promocija, marketing agencija

 

21. rujna 2015. 
IZBJEGLICE I DALJE PRISTIŽU
Preko Hrvatske,Slovenije i Mađarske idu u druge zemlje zapadne Europe.
Zatvoreno 7 graničnih prijelazaprema Srbiji(Ilok, Ilok 2, Principovac, Principovac 2, Tovarnik, Erdut i Batina).

Priliv migranata s Bliskog istoka se nastavlja. Iako je sedam graničnih prijelaza sa Srbijom zatvoreno već dva dana, migranti i dalje pristižu. Od srijede do nedjelje u Hrvatsku je ušlo više od 27.000 migranata.

Ulaz u Mađarsku

Migranit iz Srbije pristižu u Tovarniku odakle se vlakovima i autobusima šalju za Mađarsku. Zadnja hrvatska željeznička postaje prema Mađarskoj je Botovina, na kojoj se jučer iza 18 sati stiglo iskrcalo
iz vlaka više od 2000 mladih, djece, žena i staraca, u najvećoj koloni dosad. Svi su se uputili pješice
do graničnog prijelaza Baranjsko Petrovo Selo u Mađarsku. U dva dana i dvije noći preko ovog je prijelaza, prema procjeni stožera, prošlo oko 8000 ljudi.  U Tovarniku je noć prenoćilo više od 2000. migranata.
Obzirom na najavljeno pogoršanje vremena u Opatovcu se gradi veliki kamp koji će moći prihvatiti oko 4000 izbjeglica. Tamo će se migranti skloniti od kiše te će im se osigurati humaniji uvjeti. U Opatovcu će migranti boraviti najduže 36-48 sati, a od tamo će ih se transportirati prema granici.

Mađari su na prijelazu Baranjsko Petrovo Selo postavili čelična vrata na svojoj strani graničnog prijelaza.Stigao konvoj oklopnih vozila, a ministarstvo obrane pozvalo je na mobilizaciju pričuvnog sastava vojske. 

Izbjeglice u Mađarsku ulaze i na graničnom prijelazu Goričan a opdatle put Austrije. Noćas je tamo granicu prešlo osam autobusa izbjeglica, neslužbeno, riječ je o izbjeglicama koje su bile smještene u Zagrebu. Na sjeveroistočnoj granici jutros je mirno, promet teče neometano. Pedesetak izbjeglica propušteno u Mađarsku preko graničnog prijelaza Goričan, sve je nadziralo desetak mađarskih vojnika koji su se nakon odlaska izbjeglica povukli. Sinoć je u Goričan stiglo osam autobusa s ukupno 400 izbjeglica. Otkako je počela kriza, tim je putem u Mađarsku ušlo više od 3 500 izbjeglica.Ulaz u Sloveniju

Na graničnim prijelazima sa Slovenijom ulaz u shengenski prostor tijekom noći čekalo je oko 700 osoba.
Izbjeglice, kojih u Hrvatsku stiže na tisuće, Slovenci propuštaju na kapaljku. Pritom se strogo drže propisa, ističući kako se pritisak na njihovu granicu stvorio jer Hrvati nisu dosljedni u provođenju pravila.

Jučer je 200-tinjak migranata pušteno u Sloveniju. Radi se uglavnom o ženama i djeci koji su prevezeni u prihvatne centre. 
Oko 400 iscrpljenih izbjeglica satima su čekali na ničijoj zemlji kod Bregane. Njih stotinjak zatražilo je pomoć zbog prehlade i ozeblina. Na graničnom prijelazu Harmica tijekom subote nije bilo pomaka. Ni jedan autobus nije vozio za Sloveniju. Izbjeglice koje su noć provele na otvorenom, jutros su tražili samo jednu stvar - otvaranje granica.

No, međutim, granica nije otvorena. U nedjelju popodne Slovenci su poslali dva autobusa po izbjeglice u koje se ukrcalo 80-ak izbjeglica.

Slovenska policija objavila je da je više od 2000 izbjeglica i migranata do sada iz Hrvatske prešlo u Sloveniju, od čega skoro tisuću u zadnja 24 sata. Dodaju kako je uspostavljena bolja suradnja s hrvatskim pograničnim tijelima koja ih sada obavještavaju o dolasku pojedinih skupina. Da je u kontaktu s hrvatskim premijerom Zoranom Milanovićem, potvrdio je i slovenski premijer Miro Cerar. Poručio je da je potreban hitan dogovor o rješavanju izbjegličke krize na razini EU-a radi preraspoređivanja tereta.

Za razliku od Mađara, Slovenci ne prijete Hrvatskoj, ali nisu zadovoljni što su im bez dogovora izbjeglice iz Hrvatske navalile na granicu. 

hrt/HIC


Od početka krize srijeda-petak (6.do 18.rujna) u Hrvatsku ušloa 15400 izbjeglica

Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre