Made-in-Croatia, hrvatski proizvodi i hrvatski suveniri

Accomodation in CroatiaPatria-Promocija, marketing agencija

 

28.listopada 2015.
TRANZIT IZBJEGLICA S BLISKOG ISTOKA
Prijevoz vlakovima iz Hrvatske u Sloveniju funkcionira.

Treći putnički vlak u pratnji hrvatske policije, u kojem je bilo 1185 migranata, stigao oko 3 sata poslije ponoći na granični prijelaz za međunarodni željeznički promet Dobova, priopćila je slovenska policija iz Novoga Mesta. Nešto poslije ponoći vlak iz Hrvatske na Dobovu je dovezao 1064 osobe. Nakon policijske procedure te medicinske i humanitarne skrbi na graničnom prijelazu, migranti su u pratnji slovenskih policajaca nastavili put prema Šentilju. Hrvatske službe najavile su oko 7 sati dolazak još jednoga vlaka s migrantima u Dobovu, pišet telegram.hr

U 5,30 sati u prihvatnom centru Brežice bilo je oko 2.800 stranaca, u privremenom centru u Dobovi oko 1800, a u novom prihvatnom centru u Dobovi oko 2.300 migranata, navodi slovenska policija.

Dogovor sa Slovencima

Podsjetimo,dogovor između hrvatskih i slovenskih vlasti o direktnom dolasku vlakova s izbjeglicama
 postignut je jučer, a o njemu je govorio i ministar Ranko Ostojić. Sve do toga dogovora hrvatske su vlasti izbjeglice iskrcavale neposredno prije granice, a oni su potom pješice prelazili hrvatsko-slovensku granicu, često praćeni katastrofalnim vremenskim uvjetima.
Prvi vlak nakon dogovora u Sloveniju je stigao jučer navečer, a obično kritični Boštjan Šefic, slovenski koordinator za migrante, pohvalio je u utorak poboljšanu suradnju s hrvatskim vlastima.Tako se, unatoč ranijim izjavama slovenskih dužnosnika da će se propuštanje migranata smanjiti a kontrola ulazak možda pooštriti, nastavlja tranzit ljudi iz s Bliskog istoka.

Eventualno usporavanje migrantskog vala na slovenskoj granici može se eventualno očekivati tek u četvrtak, ali samo ako se poboljšana operativna suradnja Hrvatske i Slovenije u migrantskoj krizi ne održi na sadašnjoj razini, rekli su slovenski dužnosnici.

Sutra prva telekonferencija za balkansku rutu

U četvrtak se očekuje prva ocjena prilika na migrantskoj ruti jer će tada biti održana prva telekonferencija ovlaštenih zastupnika zemalja na tzv. balkanskoj ruti, o tome kako se ispunjavaju dogovori iz Bruxellesa na mini summitu o migrantima izbjeglicama održanom u nedjelju.

Za sada nema indikacija da bi se slovenska ulazna točka za migrante u Rigoncima zbog velikog opterećenja graničnog područja oko Brežica kroz koje je do sada prošlo preko 80.000 migranata mogla ukinuti, što se u Sloveniji kao mogućnost i upozorenje iznosilo u ponedjeljak, a što je najavljivao i slovenski državni tajnik Boštjan Šefic.

Novi sustav registracije u Dobovi

Šefic je na redovnom brifingu za novinare jučer rekao da je u Dobovi u utorak već uveden nov sustav registracije migranata koji će skratiti čekanje na granici, te da se je suradnja s hrvatskim vlastima od konferencije u Bruxellesu bitno popravila. “Migranti će iz vlaka od sada odmah izlaziti u prihvatni prostor, gdje će biti registrirani i zbrinuti, a nakon završenog postupka ući će u drugi vlak koji će ih prebaciti u privremene smještajne centre”, kazao je Šefic.

Po njegovim riječima, nov će način prihvata migranata bitno rasteretiti opterećene prihvatne centre uz granicu u blizini Brežica, a poboljšana suradnja s hrvatskim vlastima i policijom treba se nastaviti.

“Uložili smo sve napore da novi sustav djeluje na obje strane. To je velik prilog jačanju povjerenja i suradnje, te poboljšanju stanja na terenu”, kazao je Šefic glavni koordinator u slovenskoj vladi za pitanja migranata.
Pomalo kaotično stanje s migrantima na terenu na područjuu Brežica iz prethodnih dana sada je znatno poboljšano.

Austrija najavila tehničke prepreke na granici

Austrija će izgraditi “tehničke prepreke” na granici sa Slovenijom kako bi olakšala kontrolu priljeva tisuća migranata koji svaki dan prelaze na austrijski teritorij, rekla je jučer austrijska ministrica unutarnjih poslovaJohanna Mikl-Leitner.

U Europu je od početka godine stiglo više od 680 tisuća migranata s Bliskog istoka, iz Afrike i iz Azije, a Austrija i Slovenija su dio koridora od Balkana do zapadne Europe.

“Zatražila sam izradu planova za posebne građevinske mjere. Ovdje je situacija osobito dinamična. Dosad je dnevno granicu prelazilo između tri i osam tisuća ljudi, ali se moramo pripremiti i za slučaj da se te brojke povećaju na 12 tisuća”, rekla je novinarima Mikl-Leitner na graničnom prijelazu Spielfeld.

Ministrica nije precizirala vremenski rok u kojem bi te mjere bile provedene.


izvor: telegram.hr/hic

 
Od početka krize srijeda-petak (6.do 18.rujna) u Hrvatsku ušloa 15400 izbjeglica

Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre