Accomodation in Croatia
HIA-porta
Patria-Promocija, marketing agencija
Made in Croatia, proizvodi i suveniri
 


23.rujna 2015.
JAVNI DUG U HRVATSKOJ RASTE
Svake sekunde naraste 444 kune, pokazuje to brojač koji je osmislila Udruga Lipa.
Hrvatski javni dug iznosi gotovo 290 milijardi kuna te bi do kraja godine mogao dosegnuti kritičnu točku od 90% BDP-a.

Javni dug raste brzinom od 444 kune u sekundi, po glavi stanovnika dug iznosi više od 67 000 kuna. Rečeno je to na predstavljanju prvog "brojača javnog duga", koji je osmislila Udruga poreznih obveznika Lipa.

Brojač OVDJE

Problem s visokim javnim dugom je da on u jednom trenutku postane neodrživ. Za razvijene zemlje ta je granica negdje 90%, to je granica na kojoj smo već sada mi.  Međutim, za manje razvijene zemlje poput Hrvatske ta je granica mnogo niža. Dakle, mi smo je već davno prešli i de facto je hrvatski javni dug već sada neodrživ, rekao je Davor Huić iz Udruge poreznih obveznika Lipa.

Potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova EU Branko Grčić istaknuo je kako je rast javnog duga u mandatu ove Vlade usporen, odnosno da će ukupno porasti za oko 75 milijardi kuna, naspram 93 milijarde koliko je rastao za mandata prošle Vlade.

Upitan, pak, za komentar prognoze direktora Odjela ekonomskih istraživanja Hypo-Alpe-Adria-Banke Hrvoja Stojića o usporavanju rasta hrvatskog gospodarstva u idućoj godini na 0,5 posto, i to zbog rizika povezanih uz konverziju kredita u "švicarcima" u eurske, Grčić je kazao kako je ipak najvažnije da je problem tih kredita riješen.

Najvažnije je u ovom trenutku da smo uspjeli riješiti ovaj problem, a paralelno s tim imamo situaciju da će gospodarski rast u ovoj godini biti daleko veći od svih očekivanja, posebno od očekivanja svih analitičara. Nadam se da će, ako održimo ovaj trend, taj rast u idućoj godini biti još bolji i jači, ukoliko eventualno ne dođe do nekih ekstarnih poremećaja na europskom tržištu, kazao je Grčić.

Hypo Alpe Adria banka (HAAB) revidirala je naviše svoju raniju procjenu gospodarskog rasta Hrvatske u ovoj godini s 0,5 na 1 posto, dok je za 2016. zadržala prilično suzdržanu projekciju rasta od 0,5 posto


hrt.hr /hic


Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre