HIC http://www.made-in-croatia.com.hr/Made in Croatia, suveniri

13.ožujka 2019.
PRONAĐENO RJEŠENJE
Komemoracija žrtvama križnog puta održat će se u Bleiburgu 18.svibnja

Bleiburg, spomenik žrtvama


Organizator komemoracije žrtvama križnog puta na Bleiburgu Počasni bleiburški vod (PBV), nakon konzultacija s Hrvatskom biskupskom konferencijom (HBK) kao suorganizatorom u liturgijskom dijelu i Hrvatskim saborom kao pokroviteljem komemoracije na Bleiburgu te mjerodavnim austrijskim vlastima zaduženim za njezino odobravanje i nadzor te potporu prilikom provedbe,izvijestio je u utorak da je pronađeno rješenje za komemoraciju žrtvama križnog puta na Bleiburgu kako je i planirano. U subotu, 18. svibnja na Bleiburškom polju će se održi komemoracija s vjerskim obilježjem.

Podsjetimo koruška Katolička ranije je odbila molbu HBK za održavanje mise na Bleiburgu. Smatraju da je ta misa postala dio manifestacije, koja se politički instrumentalizira i dio je političko-nacionalnog rituala koji služi selektivnom tumačenju povijesti te nedostatku distance prema fašističkom svjetonazoru. Smatraju i da misa na Bleiburgu šteti ugledu Katoličke crkve.

Počasni bleiburški vod, organizator komemeoracije, u svom je priopćenju pozvao Hrvate iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i cijeloga svijeta da dođu na Bleiburško polje i na taj način pokažu nesalomljivu privrženost uspomeni na žrtve Bleiburga i Križnog puta.
Počasni bleiburški vod pozvao je sve štovatelje uspomene na bleiburške žrtve i žrtve Križnog puta koji namjeravaju u svibnju doći na Bleiburško polje da se pridržavaju svih normi ponašanja na vjerskom skupu, zakona i propisa austrijske države te uputa PBV-a o kojima će, kao i svake godine, pravodobno i detaljno izvijestiti.

U povodu 74. obljetnice bleiburške tragedije, a vezano za odluku biskupijskog administratora Biskupije Gurk u Klagenfurtu o neizdavanju odobrenja Hrvatskoj biskupskoj konferenciji da jedan od hrvatskih biskupa predvodi misno slavlje. Iz Počasnog bleiburškog voda istaknuli su da u cijelosti podupiru izjavu HBK kao odgovor na spomenutu odluku te izražava zahvalnost hrvatskim biskupima na čelu s predsjednikom HBK mons. Želimirom Puljićem, nadbiskupom zadarskim, na dosadašnjoj suradnji na obilježavanju te velike tragedije hrvatskog naroda. S uvjerenjem da će se to obilježavanje nastaviti bez obzira na potpuno neočekivane probleme izazvane odlukom biskupijskog administratora Biskupije Gurk u Klagenfurtu.

Počasni bleiburški vod u priopćenju, koje je potpisao voditelj Predstavništva u Republici Hrvatskoj Bože Vukušić, također je zahvalio Hrvatskom saboru s njegovim predsjednikom Gordanom Jandrokovićem na čelu na pokroviteljstvu nad komemoracijom te na sufinanciranju njezine pripreme i provedbe, a posebice na razumijevanju i potpori u novonastaloj situaciji.(HINA)


dnevnik.hr/ HIC.hr
foto:
1

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre