Made-in-Croatia, hrvatski proizvodi i hrvatski suveniri

Accomodation in CroatiaPatria-Promocija, marketing agencija


ADRESAR HRVATA
IZVAN RH(2700adresa)
Adresar Hrvata izvan RH
narudžba:info@ppr.hr

15.listopada 2015.
DOZVOLJENA PRODAJA U HRVATSKOJ
Pripravci od kanabisa se mogu nabavljati u svrhu liječenja
Uvjeti za propisivanje na recept stvoreni su, ali ne i za izdavanje pripravka jer sirovinu konoplje još nitko nije uvezao, kaže Mato Portolan

kanabis u svrhu liječenja

Liječnici od danas mogu prepisati lijek na bazi indijske konoplje. Međutim, u ljekarnama ga neće biti još barem mjesec dana, a možda i puno dulje. Gotovi lijekovi od konoplje koji se prodaju na europskom tržištu nisu registrirani u Hrvatskoj, a za galenske ili magistralne pripravke koje bi ljekarnici prema liječničkom receptu trebali pripremati za svakog pojedinog pacijenta u ljekarnama nema sirovina, odnosno osušenih cvjetova kanabisa.

– Od danas jesu stvoreni uvjeti za propisivanje medicinske konoplje, ali ne i za njeno izdavanje pacijentu. Sirovinu nitko nije uvezao. Netko od dobavljača treba pokrenuti postupak opskrbe hrvatskog tržišta sirovinom, od koje bi ljekarnici mogli izrađivati pripravak – kaže Mato Portolan, predsjednik Hrvatske ljekarničke komore.

Dobavljač treba ishoditi posebne uvozne dozvole i naći zemlju uvoznika. Međutim, s obzirom na to da nije poznato u kojoj će mjeri doktori propisivati pripravke kojima se ublažavaju bolovi i mučnina kod nekih bolesti, a nikako ih ne liječe, teško je procijeniti i potrebu tržišta.

Podsjetimo Vlada je u rujnu na Twitteru objavila kako je Povjerenstvo za analizu i preporuke primjene indijske konoplje u medicinske svrhe preporučilo korištenje kanabisa u medicinske svrhe.

Povjerenstvo je razmatrilo izmjene postojećih zakona i izradilo pravilnik kojim bi se kanabis mogao koristiti u medicini.
Marihuanu će moći koristiti oboljeli od niza bolesti, poput multiple skleroze, malignih bolesti, dječjeg epileptičnog sindroma. Kako i na koji način nalazi se u uputama koje je objavila Vlada.

 

vecernji.hr/HIC