HIC http://www.made-in-croatia.com.hr/

  

 

 


11.lipnja 2019.
NA DANAŠNJEM ROČIŠTU U SARAJEVU
Zdravko Mamić : Ne želim biti izručen Hrvatskoj

Zdravko Mamić, ročište Sarajevo

Nakon današnjeg ročišta Zdravko Mamić nije ostao u pritvoru, ali mora predati svoje putne isprave. Sud BiH će do kraja dana objaviti svoje mjere zabrane koje se tiču Mamića, a među njima bi moglo biti obvezno javljanje policijskoj postaji i onemogućavanje izravnog kontakta s medijima. Postoji mogućnost da se zakaže prvo ročište na kojem će biti iznijeti zahtjevi od strane tužiteljstva. Naime, na današnjem se ročištu Mamić izjašnjavao želi li biti izručen ili ne.

Bivšem Dinamovu čelniku Zdravku Mamiću, optuženom za financijske malverzacije u tome klubu, pripadnici Državne policijske agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u utorak ujutro su uručili poziv za saslušanje pred Sudom BiH na temelju tjeralice koju su za njim raspisale vlasti u Hrvatskoj te se on zajedno s odvjetnikom uputio u Sarajevo.

Ondje je u 11.30 počelo ročište na kojemu se razmatralo postoje li uvjeti da se Mamić izruči Hrvatskoj i pristaje li on na izručenje. Mamić se pred sudom prije ročišta obratio okupljenim novinarima, rekavši im kako je "najnormalnije došao tu" i da je "sve u redu". 

Po završetku ročišta obratio se još jednom medijima, rekavši kako se u optužnicama ne može pročitati da je oštetio državni proračun, niti da je utajio porez. Napomenuo je kako ni Dinamo nije napisao da se "osjeća" oštećenim.

- Hrvatski režim mi se navalio na leđa. Traži se moja eliminacija iz sportskog, pa čak i fizičkog života Hrvatske. Bosna i Hercegovina je moja nada - rekao je Mamić, zahvalivši što ga tretiraju "kao čovjeka". Zahvalio je i tamošnjim medijima, dodavši kako je to "dijametralno suprotno od onoga što je doživio od svoje domovine".

Rekao je i da je jučer htio objaviti podatke "koji bi uzdrmali državu", ali odvjetnik mu je savjetovao da to ne čini. Ne želi, kaže, suđenje u Osijeku.

Zdravko Rajić, njegov bosanskohercegovački odvjetnik, rekao je da optužnica broji preko 700 stranica i da ju moraju dobro proučiti.

Njegov odvjetnik u Hrvatskoj Veljko Miljević u ponedjeljak je rekao kako je uvjeren da Mamić neće biti izručen iz BiH.

- Neće biti izručen Hrvatskoj, pogotovo ne na ovakav način- rekao je Miljević novinarima ispred zagrebačog Županijskog suda.

Bošnjaković: Zahtjev za Mamićevim izručenjem potpisat ću u najkraćem mogućem roku

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković kaže da će u najkraćem mogućem roku potpisati zahtjev za izručenjem bivšeg čelnika Dinama, no nije želio nagađati kada bi Mamić mogao biti u Hrvatskoj.

- Mi trebamo prekontrolirati je li spis cjelovit, potpun. Nakon što ocijenimo da jest, tek tada možemo podnijeti zahtjev za izručenje - kazao je Bošnjaković i pojasnio da nakon što potpiše zahtjev, a što će učiniti "ove dane" čim utvrdi je li u sudskom spisu sva potrebna dokumentacija, zahtjev za izručenje poslat će Ministarstvu pravde BiH, koje ga pak prosljeđuje nadležnim sudovima.

- Nakon toga sudovi u BiH odlučuju jesu li formalni uvjeti za izručenje ispunjeni i nakon toga ministar pravde BiH donosi odluku o izručenju ili neizručenju - kazao je Bošnjaković.

Nakon odluke Vrhovnog suda RH koji je odbio zahtjev za izuzećem sudskog vijeća, Županijski sud u Osijeku potvrdio je drugu optužnicu te raspisao tjeralicu za Zdravkom Mamićem.

Optužno vijeće 21. svibnja potvrdilo je drugu Uskokovu optužnicu protiv Zdravka Mamića i još šestorice okrivljenika koje tužiteljstvo tereti da su, u sklopu zločinačkog udruženja, klub oštetili za oko 200 milijuna kuna, a protiv Zdravka Mamića tada je određen i istražni zatvor.

Drugom optužnicom, uz Zdravka Mamića, obuhvaćeni su njegov sin Mario, brat Zoran, bivši Dinamov direktor Damir Vrbanović, poduzetnici Sandro Stipančić i Igor Krota te menadžer Nikky Artur Vuksan.

Optužnica Zdravka Mamića tereti da je, od prosinca 2004. do prosinca 2015., ostale okrivljenike organizirao u zločinačko udruženje te da su sklapanjem fiktivnih ugovora između Dinama i više stranih tvrtki i ispostavljanjem računa o plaćanju nepostojećih usluga za transfere igrača klub oštetili za više od 144 milijuna kuna.

Uoči izricanja prvostupanjske presude Osječkoga suda u proljeće prošle godine kojom je osuđen na 6,5 godina zatvora, Mamić se sklonio u Međugorje u BiH, čije državljanstvo također posjeduje.

Bosanskohercegovački odvjetnik Zdravko Rajić potvrdio je jučer za HRT da bi u utorak na Sudu Bosne i Hercegovine moglo biti održano ročište o eventualnom izručenju njegova klijenta Zdravka Mamića Hrvatskoj. Kako bi izbjegli uhićenje od strane pripadnika SIPA-e, koja djeluje po međunarodnoj potjernici, vrlo lako je moguće da će se Zdravko Mamić dragovoljno pojaviti na Sudu Bosne i Hercegovine.

hrt/HIC-hr
foto:klix.ba


Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre