HIC  
Made-in-Croatia, hrvatski proizvodi i hrvatski suveniri

 

06.veljače 2019.
VENEZUELANSKI HRVAT
Josip Hrgetić o stanju u Venezueli

Mara i Josip Hrgetić
fotografija: bračni par Mara i Jospi Hrgetić


O situaciji u Venezueli u HRT emisiji Dobro jutro, Hrvatska govorili su Mara Vitols - Hrgetić, poslovna žena iz Zagreba, inače latvijsko-venezuelanskog podrijetla te njezin suprug - venezuelanski Hrvat Josip Hrgetić koji se uključio telefonom iz Caracasa.

- U Venezueli trenutno imamo humanitarnu krizu - nema lijekova, nedostaje hrane, plina... Mjesečna plaća je oko osam dolara. Ona se redovito aktualizira, dođe do 25 dolara, ali inflacija, koja je recimo prošli mjesec bila 141 posto, smanjuje plaću do dolara po osobi. Očekuje se da će inflacija ove godine biti 10 milijuna posto. U prošloj godini je bila 1.700.000 posto. Dok se proizvodnja države ne stabilizira, devalvacija će stalno uništavati plaće zaposlenika - rekao je u javljanju uživo za HRT iz Caracasa, Josip Hrgetić.

Potvrdio je da u Venezueli postoje posebne postrojbe - oko 50.000 civila je naoružao još bivši predsjednik Hugo Chavez kako bi branili revoluciju, kaže Hrgetić.

Naglašava da se ne radi o stalnoj postrojbi. Oni izlaze kada su neke manifestacije te dodaje da održavaju red po kvartovima.

Po riječima Mare Vitols - Hrgetić, situacija u bolnicama je alarmantna - 85 posto lijekova jednostavno nema, Hitna pomoć skoro pa uopće ne radi, iz zemlje je otišlo 55 posto liječnika. U zadnje vrijeme zbog nedostatka cjepiva pojavljuju se bolesti kojih u Venezueli prije nije bilo.

- Iako Venezuela ima goleme zalihe nafte te se može kazati da je bila najrazvijenija država te regije, sada je došao potpuni ekonomski slom. Benzin je u zemlji doslovno besplatan, trošimo 400 tisuća barela dnevno, drugima smo poklanjali 82 milijarde  dolara benzina u vrijeme revolucije, otocima smo također poklanjali da glasaju za nas, vladina politika je takva da se država ne može razvijati u dobrom smjeru - ispričao je Josip Hrgetić.

- Do prije tjedan dana, SAD je predstavljao 85 posto od ulaza novca u Venezuelu. Rusija i Kina dobivaju naftu, ali je ne plaćaju. SAD je odlučio da neće kupovati naftu dok je Maduro na vlast i novca jednostavno nema, izgubili smo svog najvećeg kupca - kaže Hrgetić.

Objasnio je i da se u Venezueli  - u Amuayu, nalazi jedna od najvećih rafinerija na svijetu, ali kako se u njoj nije ulagalo, sada za unutarnje tržište moraju uvoziti naftu i plaćati, ne mogu prerađivati svoju vlastiti naftu kako bi je iskoristili.

Prema UN-ovim podacima 3 milijuna ljudi je otišlo iz Venezuele, ali Mare Vitols je uvjerena da se radi o puno većim brojka - otišlo je, kaže, preko 5 milijuna ljudi.

Ipak, vjeruje da većina njih jedva čekaju da se vrate ako se stvari poprave.


Obitelj Hrgetić prije 8 godina je iz Venezuele doselila i danas uspješno posluju u HrvatskuPolitičko stanje u Venezueli

Najmanje je 18 zemalja EU-a - Španjolska, Francuska, Velika Britanija, Danska, Nizozemska, Litva, Latvija, Estonija, Portugal, Austrija, Češka, Švedska, Finska i Luksemburg - pojedinačno priznalo Juana Guaidoa predsjednikom koji bi imao zadaću organizirati nove izbore, na što je Rusija reagirala rekavši
da se radi o stranom uplitanju, javile su agencije. Rusija podupiru legalno izabranog predsjednika Nicolása MaduraHrvatska priznaje Juana Guaidoa


Republika Hrvatska zabrinuta je najnovijim događajima u Venezueli te daljnjim produbljivanjem političke, gospodarske i humanitarne krize. Snažno osuđujemo kršenje ljudskih prava i vladavine prava te nasilje koje je dovelo do smrti i ozljeđivanja građana te brojnih uhićenja, priopćeno je iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova RH (MVEP).

Ističemo važnost iznalaženja mirnog i demokratskog rješenja u okviru održivog političkog procesa, koji treba uključivati održavanje slobodnih, transparentnih i vjerodostojnih predsjedničkih izbora u skladu s međunarodnim demokratskim standardima i Ustavom Venezuele.

Hrvatska podupire demokratski izabrana legitimna tijela Venezuele, Nacionalnu skupštinu i njezinog predsjednika, da u skladu s Ustavom u svojstvu privremenog predsjednika provede slobodne, pravedne i demokratske predsjedničke izbore i osigura legitimitet institucija. U tom se pogledu Hrvatska u zajedničkoj izjavi pridružila drugim državama članicama EU-a.

U okviru nastojanja za mirno prevladavanje aktualne krize Hrvatska je podržala uspostavu Međunarodne kontaktne skupine za Venezuelu, koja treba pomoći u stvaranju uvjeta za vjerodostojni politički proces i održavanje izbora.

Hrvatska podržava građane Venezuele u njihovoj želji za prestankom nasilja i mirnim i demokratskim rješenjem krize. S partnerima u EU radimo na omogućavanju pružanja humanitarne pomoći, koju zbog zabrane režima nije moguće dostaviti. U tom kontekstu Hrvatska je posebno zabrinuta za brojnu hrvatsku zajednicu koja živi u Venezueli, navodi se u priopćenju MVEP-a.

vezana objava

Italija se ne želi mješati u unutrašnju politiku Venezuele


hrt/ hic.hr
foto:Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre