HIC grbovi-500-100
Made-in-Croatia, hrvatski proizvodi i hrvatski suveniri

Patria-Promocija, marketing agencija

 

11.kolovoza 2019.
SPEKTAKL NA NERETVI
Održan 22. Maraton lađa, pobjednici lađarska ekipa Gusari s Komina

maraton lađa

Na rijeci Neretvi održan je  22. maraton lađa. Gusari Komin na cilj su stigli prvi, Stablina druga, dok je Crni put utrku završio kao treći. 

Pritisnimo braćo, ima dosta puta, ovo može izveslati samo jaka ruka - dio je to stihova lađarske himne iz doline Neretve. 

U subotu 10.kolovoza minutu prije 17 sati lađarske su posade, svaka sastavljena od bubnjara, kormilara te deset veslača, krenule rutom koji najbolji među njima prođu za nešto više od dva sata. Prošle su od mosta u Metkoviću, preko Opuzena do centra Ploča. 

Uz novčane nagrade, prve tri pobjedničke ekipe dobivaju medalje, zlato, srebro i broncu, a najbolja ekipa osvaja i pobjednički brončani štit kneza Domagoja i manji štit u trajno vlasništvo. 

Prvi put u jednoj od lađa bila je i posada Hrvatske ratne mornarice inače smještena u Ploćama.

S ve posade plovile su na istovjetnim lađama, napravljenima po uzoru na autohtona plovila koja su stotinama godina u dolini Neretve služila kao osnovno sredstvo za prijevoz tereta. Razlika između tradicionalnih i maratonskih lađa u tome je što su potonje plastificirane, zbog lakšeg održavanja. Tradicionalno, lađa je građena od kvalitetnog drva, ima oblik lista, može prevesti od 30 do 35 osoba te do tri i pol tone tereta, i potrajati od 80 do 100 godina.


Kominski Gusari su opravdali status najtrofejnije posade natjecanja s ukupno 13 osvojenih medalja. Ta je ekipa prošle godine ostvarila najlošiji rezultat posljednjih deset godina, osvojivši treće mjesto, dok je prvo pripalo posadi Stablina iz Ploča, a drugo mjesto posadi Argo iz Bjelovara. Iako nisu stanovnici doline Neretve, ekipi Argo to je bila druga srebrna medalja po redu, dok je o njihovoj pobjedi na Maratonsku lađa 2016. godine snimljen i dokumentarni film.

Natjecanje je dobilo internacionalni karakter kada je odlučeno da uz žitelje Neretve i potomaka iseljenika iz tog kraja, na Maratonu lađa mogu sudjelovati iz drugih mjesta i država. Do sada su, od posada Hrvata iz inozemstva nastupali potomci iseljenika iz Australije, ekipa hrvatske manjine u Italiji iz pokrajine Mollisse, ekipa Salašari Somborski iz Srbije te više ekipa iz susjedne BiH.

Među lađarima je bio i kanadski veleposlanik u Hrvatskoj, kojemu je ovo posljednji tjedan Hrvatskoj, veslao je za ekipu Vida.Krstičević: Zadovoljan samo što se HRM po prvi puta natječe na maratonu lađa

Ministar obrane Damir Krstičević rekao je kako je zadovoljan time što se Hrvatska ratna mornarica (HRM) po prvi puta uključila u natjecanje Maratona lađa na Neretvi.

- Ova je Vlada prošle godine vratila hrvatsku vojsku u Ploče i ondje je u funkciji mira, sigurnosti i pomoći lokalnoj zajednici. To je konkretno 160 radnih mjesta. A drago mi je i da smo se ove godine po prvi puta uključili u natjecanje Maraton lađa. Želimo biti s našim narodom i zaista se veselim maratonu lađa, jer je čuvar i identiteta i čuvar tradicije ljudi sa ovog prostora. To je ogromni turistički brend, velika i kulturna i športska manifestacija. Vidim da je ove godine 28 ekipa, očekujem dobru utrku i neka pobijedi onaj koji je najbolji", rekao je ministar Krstičević u Metkoviću.maraton lađa, fotogalerija

hrt /hic
goto

 


 Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre