HIC grbovi-500-100
zlatnici i srebrnjaci

25.svibnja 2021.
BEZ SLUŽBENE NORIJADE
Matruiranti slave kraj srednje škole

norijada 2021

Iako u Hrvatskoj nema službene norijade zbog epidemioloških mjera koje je donio Stožer civilne zaštite, zagrebački maturanti su se ipak danas okupili na Trgu bana Jelačića u Zagrebu i prošetali gradom. Nije izostalo ni tradicionalno kupanje u Manduševcu kao niti bakljada.

S Trga planiraju i tradicionalnu šetnju do Bundeka, na kojem će proslaviti kraj školske godine. No ove godine s njima neće biti pokojnog gradonačelnika Milana Bandića koji je svake godine bio s maturantima u koloni ka Bundeku.Splitski maturanti jednoglasno kažu da im nije bilo lako, ali da su spremni za državnu maturu. Isto smatraju i profesori tim više što su se maturanti prvi vratili u školske klupe.

Iako u Splitu norijade nema, maturanti se danas spontano okupljaju oko škola. Sve službene proslave su odgođene iza maturalnih, pa čak i prijamnih ispita. Postoje i neki planovi za okupljanja na splitskim plažama, a dosta se iznajmljuju i kuće za odmor.
Definitivno bi bilo bolje da smo bili uživo, ali online mi je pomoglo da pohvatam neka gradiva, rekao je Antun Juniković.
- Nastava je bila malo manje kvalitetna, snalazili smo se kako smo mogli, nije pomoglo, ali nije ni toliko odmoglo, kazao je Duje Štolfa.

- Ovo je uvijek jedan svečan dan, ali i iznimno tužan zato što završavaju svoje četverogodišnje obrazovanje. Iznimno nam je drago da će to biti u školskim klupama, rekla je Dajana Bokšić, ravnateljica 3. gimnazije, Split.


Maturanti su se u velikom broju okupili i slavili u Dubrovniku, Zagrebu, Rijeci, Šibeniku, Puli....


pogledajte galeriju dnevnik.hr : Zagreb ,Šibenik,Rijeka, Pula, DubrovnikMinistarstvo: ''Druženje učenicima nitko nije niti može zabraniti''

Na upit bi li bilo bolje i jednostavnije da su proslave kraja školske godine bile službeno organizirane, pa bi se lakše situacija držala pod kontrolom iz u Ministarstva prosvjete su odgovorili: ''S ciljem što manjeg broja učenika koji su pozitivni ili u samoizolaciji tijekom provedbe državne mature i obrane završnih radova, Ministarstvo je u dopisu školama istaknulo da zajedno s učenicima i njihovim roditeljima/
skrbnicima dogovore da se eventualna organizirana druženja (na otvorenom ili zatvorenom) ne održavaju ili da se odgode nakon završetka ovih procesa, ali druženje učenicima nitko nije niti može zabraniti.''

Iz zagrebačke policije su izvjestili da je "Dovoljan broj policijskih službenika raspoređen na lokacijama diljem grada Zagreba, a na kojima se nalaze ili prolaze učenici koji su se mimo uputa nadležnih obrazovnih institucija i Grada Zagreba ipak odlučili norijadom obilježiti dovršetak srednjoškolskog obrazovanja. Napori službe policije usmjereni su na održavanje povoljnog stanja javnog reda i mira te osiguranje nesmetanog odvijanja cestovnog kao i tramvajskog prometa na navedenim pravcima, a što smo činili i ranijih godina.

Imajući u vidu važeće odluke Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske, a u slučaju potrebe, pridružit će nam se pripadnici nadležnih službi Grada Zagreba (prometno i komunalno redarstvo) te djelatnici nadležnih inspekcijskih službi Ravnateljstva civilne zaštite i Državnog inspektorata. Do ovog trenutka nismo evidentirali veća remećenja javnog reda i mira niti imamo saznanja o ozlijeđenim osobama'', potvrdili su iz PU zagrebačke. (dnevnik.hr)

HRT/HIC.hr
foto: dnevnik.hrVijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre