Made-in-Croatia, hrvatski proizvodi i hrvatski suveniriAccomodation in CroatiaPatria-Promocija, marketing agencija

 

03.kolovoza 2015.
PROSLAVA DANA POBJEDE I DOMOVINSKE ZAHVALNOSTI I DANA BRANITELJA
Održana generalna proba, sve je spremno za svečani mimohod u utorak.

uvjezbavanje mimohoda u Zagrebu 

ZAGREB: Uoči svečanog mimohoda koji će u povodu 20. obljetnice vojno-redarstvene operacije "Oluje" biti održan 4. kolovoza u Zagrebu, u subotu je odražno završno uvježbavanje pripadnika pješačkog i mehaniziranog postroja a u nedjelju generalna proba. Ni pljusak koji je se u jednom trenutku pojavio nad Vukovarskom ulicoma Zagrebom nije pokvario doživljaj u kojem su uživali brojni građani.
Vojnici i policija, borbena vozila, tenkovi, u koloni dužoj od 4 kilometra prolazili su Vukovarskom ulicom gotovo sat i pol, na potezu od Držićeve do Savske.

"Bilo je dobro, vidio sam jake vojnike, čvrsta, odlučna lica, sve je prošlo u najboljem redu", izjavio je Ante Kotromanović, ministar obrane nakon generalne probe pozvavši građane da dođu na mimohod u utorak. "Veliko finale očekujemo u utorak, pozivam sve građane da dođu i podupru pobjedničku vojsku koja je to zaslužila", poručio je ministar.'Priznao' je da svaku obljetnicu Oluje emotivno proživljava, dvadesetu posebno. Uvijek sam "nervozan" kad se radi o Oluji, ali ovo je posebna prigoda, 20 godina, zato pozivam građane, radi svih poginulih, naših (Andrija) Matijaša - Pauka, (Damira) Tomljenovića- Gavrana, u čast njih, u čast naše pobjede, ali i generala Ante Gotovine koji je oslobođen, naglasio je ministar.

Generalnu probu pratili su brojni građani kojih se posebno dojmilo dizanje 20-metarske 'kninske' zastave na kran pored pozornice rezervirane za visoke uzvanike.

proslava Oluje, foto galerija OVDJE

Ganutost i ponos čitao im se na licima, neki su i zaplakali dok se zastava visoko vijorila nad križanjem Vukovarske i Ulice Hrvatske bratske zajednice.

Svečani mimohod formalno počinje odobrenjem 'Neka mimohod krene!' koji izgovara predsjednice Republike i vrhovna vojna zapovjednica.

Nebo iznad Zagreba potom nadlijeću migovi Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, koji i 'zatvaraju' mimohod.
Potom slijedi mimohod pješačkih postrojbi, jedni za drugima prolaze zastave ratnih postrojbi, ratni invalidi, dragovoljci, povijesne postrojbe u živopisnim uniformama.

Iza njih ide hrvatska vojna budućnost - kadeti te pripadnici legendarnih gardijskih brigada, na čelu s Tigrovima, brigada koje su bile okosnica hrvatske pobjede u Domovinskom ratu.

Tu su i pripadnici specijalnih te operativnih civilnih snaga poput Državne uprave za zaštitu i spašavanje (DUZS), Hrvatskog Crvenog križa (HCK), Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS).

Građanstvu je posebno atraktivan dio u kojem nastupaju letačke snage, među njima i Krila oluje koja su u nedjelju oduševila manevrima iz svog programa.

Pod snažnim pljuskom Vukovarskom su prošle i motorizirane oklopne postrojbe, među kojima su dvije haubice od po 50 tona, ali i Patrie, tenkovi M-84, terenska borbena vozila, razna plovila, motocikli i druga vozila i sredstva.

S Nacionalne i sveučilišne knjižnice spustili su se pripadnici specijalnih postrojbi, a 'specijalci' su pokazali i atraktivnu vježbu izlačenja.

Svečani mimohod prati i umjetnički program koji započinje hrvatskom himnom 'Lijepa naša' koju pjevaju Riječanka Mia Negovetić (13) i Klapa Sv. Juraj Hrvatske ratne mornarice.Hrvatski migovi kompletirani
dokumentarni film OlujaSvečani mimohod

U utorak početak svečanog mimohoda izdati će predsjednica i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga RH Kolinda Grabar-Kitarović. Nakon toga će početak vojnog dijela mimohoda s tri počasna plotuna označiti šest topova M1-4/50 kalibra 76 mm Topničko-raketne pukovnije Zapovjedništva za obuku i doktrinu "Fran Krsto Frankopan". Potom će tri borbena aviona MiG-21 preletjeti preko Vukovarske ulice, nakon čega će uslijediti mimohod pješačkih postroja u kojem je predviđeno sudjelovanje više od 2700 pripadnika, dok će u mehaniziranom postroju koji dolazi nakon pješačkog, 31 zrakoplov, među kojima i
6 MiG-ova, 324 borbena i neborbena vozila, među njima i desetak tenkova, topova, nove haubice. Hrvatska radiotelevizija sve će pokrivati s 15 kamera.

Istovremeno će u Bračkom kanalu isploviti četiri raketne topovnjače Flotile Hrvatske ratne mornarice i dva ophodna broda Obalne straže.
U sklopu postroja Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane bit će angažirano oko dvadesetak zrakoplova, uključujući MIG-21, Canadair, Pilatus, helikoptere MI-8 MTV, Bell i druge.

Lovrić: Svi pripadnici Oružanih snaga izuzetno su ponosni

Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Drago Lovrić izjavio je novinarima uoči završnog uvježbavanja da su svi pripadnici Oružanih snaga izuzetno ponosni na obilježivanje 20. obljetnice operacije Oluja, Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja. Dodao je kako će dostojanstveno obilježiti taj blagdan uZagrebu i u Kninu.

Operacijom "Oluja" prije 20 godina najveći dio do tada okupiranog teritorija oslobođen je i vraćen u ustavno-pravni sustav zemlje.Knin se sprema za svečanu proslavu Oluje. Na kninsku tvrđavu danas je stigao spomenik dr. Franji Tuđmanu koji će biti otkriven 5. kolovoza, povodom proslave20. obljetnice vojno-redarstvene akcije Oluja u Kninu.Gradonačelnica Knina Josipa Rimac navodi kako je jutros podignut postament težak 1.8 tona, a potom je postavljen i spomenik autora Mirka Vuce, težak 500 kilograma, koji je izradila ljevaonica Ujević. Spomenik je prevezen uz pomoć hrvatskog ratnog akoplovstva,
kako kaže Rimac, jer ga je bilo nemoguće na drugačiji način prevesti na tvrđavu.
Spomenik je plaćen iz kninskog gradskog proračuna, a ukupno je investicija stajala oko 600 tisuća kuna.
Josipa Rimac navodi kako je jutrošnje dopremanje spomenika prvog hrvatskog predsjednika na kninsku tvrđavu bio za Kninjane povijesni trenutak koji je probudio posebne osjećaje. "Bit će emocija i na svečanosti otvorenja, no današnji dan, nastavlja, bio je poseban", rekla je Rimac. 

Posebna ragulacija prometa u Zagrebu

U Zagrebu u dane 1., 2., 3. i 4. kolovoza 2015. godine bit će uspostavljena privremena regulacija prometa. Pogledajte MUP-ove upute OVDJE.

telegram.hr/hic


 Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre