Made-in-Croatia, hrvatski proizvodi i hrvatski suveniriAccomodation in CroatiaPatria-Promocija, marketing agencija

 

01.kolovoza 2015.
PROSLAVA DANA POBJEDE I DOMOVINSKE ZAHVALNOSTI I DANA BRANITELJA
Održano posljednje uvježbavanje pješačkog i mehaniziranog postroja prije svečanog mimohoda u Zagrebu

uvjezbavanje mimohoda u Zagrebu 
Uoči svečanog mimohoda koji će u povodu 20. obljetnice vojno-redarstvene operacije "Oluje" biti održan 4. kolovoza u Zagrebu, u subotu poslijepodne održano je završno uvježbavanje pripadnika pješačkog i mehaniziranog postroja, koji je pažnju privukao moćnim oklopljenim i borbenim vozilima, uključujući atrakativne MRAP-ove i tenkove M-84. 
Najveću atrakciju mimohoda - dvije hubice PzH 2000 teške po 50 tona javnost će moći vidjeti u utorak na dan mimohoda. U subotu su u vježbi sudjelovale samo dvije labudice koje će voziti to najnovije topničko sredstvo dometa od 30 do 80 kilometara koje mogu ispaljivati deset do trinaest granata u minuti.proslava Oluje, foto galerija OVDJE

U sklopu završnog uvježbavanja zagrebačkim ulicama u motoriziranom dijelu sudjelovale su Patrie, vozila MRAP, vozila HMMWV, motorna vozila i motocikli, tenkovi M-84 koji su na gusjenicama imali gumene čepove, borbena vozila pješaštva BVP M-80, kamioni Iveco, minobacači, sanitetska vozila, elektroagregat, pokretna poljska kuhinja, terenska borbena vozila M-ATV, namijenjena za izviđanje i potporu kretanja, te razna plovila, motocikli i druga vozila i sredstva.

Tijekom završnog uvježbavanja u subotu su ulicama prošli pripadnici Oružanih snaga, Ministarstva unutarnjih poslova, vatrogastva i Državne uprave za zaštitu i spašavanje, Hrvatske gorske službe spašavanja, branitelja i povijesnih postrojbi.Isped Nacionalne i sveučilišne knjižnice održano je završno uvježbavanje pripadnika Zapovjedništva specijalnih snaga i Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane.

Pripadnici pješačkih postrojbi su se u stilu američkih marinaca uvježbavali u vojarni 'Marko Živković' na Plesu. Pripadnici Kadetske bojne svečano stupajući u krug vojarne donijeli su državnu zastavu koja je stigla iz Knin , ona ista koja je prije dvadeset godina bila podignuta na kninskoj tvrđavi. Vojnički su pozdravili sudionike 'Oluje', a bila je to i prigoda za zajedničko fotografiranje uz zastavu.Svečani mimohod

U utorak će početak svečanog mimohoda izdati će predsjednica i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga RH Kolinda Grabar-Kitarović. Nakon toga će početak vojnog dijela mimohoda s tri počasna plotuna označiti šest topova M1-4/50 kalibra 76 mm Topničko-raketne pukovnije Zapovjedništva za obuku i doktrinu "Fran Krsto Frankopan". Potom će tri borbena aviona MiG-21 preletjeti preko Vukovarske ulice, nakon čega će uslijediti mimohod pješačkih postroja u kojem je predviđeno sudjelovanje više od 2500 pripadnika, dok će u mehaniziranom postroju koji dolazi nakon pješačkog, sudjelovati više od 300 borbenih i neborbenih vozila i tehnike.

Istovremeno će u Bračkom kanalu isploviti četiri raketne topovnjače Flotile Hrvatske ratne mornarice i dva ophodna broda Obalne straže.
U sklopu postroja Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane bit će angažirano oko dvadesetak zrakoplova, uključujući MIG-21, Canadair, Pilatus, helikoptere MI-8 MTV, Bell i druge.

Lovrić: Svi pripadnici Oružanih snaga izuzetno su ponosni

Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Drago Lovrić izjavio je novinarima uoči završnog uvježbavanja da su svi pripadnici Oružanih snaga izuzetno ponosni na obilježivanje 20. obljetnice operacije Oluja, Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja. Dodao je kako će dostojanstveno obilježiti taj blagdan uZagrebu i u Kninu.

Operacijom "Oluja" prije 20 godina najveći dio do tada okupiranog teritorija oslobođen je i vraćen u ustavno-pravni sustav zemlje.


U Knin dopremljen Tuđmanov kip

Tuđmanov spomenik u Kninu 

Knin se sprema za svečanu proslavu Oluje. Na knjnsku tvrđavu danas je stigao spomenik dr. Franji Tuđmanu koji će biti otkriven 5. kolovoza, povodom proslave20. obljetnice vojno-redarstvene akcije Oluja u Kninu.Gradonačelnica Knina Josipa Rimac navodi kako je jutros podignut postament težak 1.8 tona, a potom je postavljen i spomenik autora Mirka Vuce, težak 500 kilograma, koji je izradila ljevaonica Ujević. Spomenik je prevezen uz pomoć hrvatskog ratnog akoplovstva,
kako kaže Rimac, jer ga je bilo nemoguće na drugačiji način prevesti na tvrđavu.
Spomenik je plaćen iz kninskog gradskog proračuna, a ukupno je investicija stajala oko 600 tisuća kuna.
Josipa Rimac navodi kako je jutrošnje dopremanje spomenika prvog hrvatskog predsjednika na kninsku tvrđavu bio za Kninjane povijesni trenutak koji je probudio posebne osjećaje. "Bit će emocija i na svečanosti otvorenja, no današnji dan, nastavlja, bio je poseban", rekla je Rimac. 

telegram.hr/hic


 Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre