HIC http://www.made-in-croatia.com.hr/12.listopada 2020.
POČINITELJ SE UBIO
Na trgu sv.Marko u Zagrebu ranjen policajac,policija objavila snimku napada

pucnjava ma trgu sv.Marka u Zagrebu

U pucnjavi na Trgu svetog Marka u Zagrebu ozlijeđen je policijski službenik. Pružena mu je liječnička pomoć u KBC-u Sestre Milosrdnice. Neslužbeno se doznaje da ima nekoliko prostrijelnih rana, no da nije
vitalno ugrožen. U kasnim popodnevnim satima je operiran a operacijski zahvat je uspješno obavljen. Rekonstruiran je i živac i tetive i krvna žila i kosti te ruke koja je bila jako oštećena s dva hica. Druge rane su obrađene, izvan je životne opasnosti i stabilan je rekao je nakon završteka operacije Mario Zovak, ravnatelj KBC-a Sestre milosrdnice.


Policija je potvrdila da su njihovi službenici na adresi Jabukovac pronašli osobu koja odgovara opisu počinitelja. Ta je osoba počinila samoubojstvo.

Premijer Plenković stigao je u zgradu Vlade, no u vrijeme incidenta nije bio na Markovu trgu. Utvrđuju se okolnosti događaja. Na Markov trg stigli su i forenzičari.

Premijer Andrej Plenković izjavio je novinarima da je došlo do pokušaja ubojstva policajca koji čuva zgradu Vlade. Policija će poduzeti sve radnje da utvrdi zašto se to dogodilo i koji su motivi.

- Želimo ranjenom policajcu brz oporavak. Ovim putem iskazujemo potporu i njegovoj obitelji. Policija i državno odvjetništvo će utvrditi je li riječ o slučaju koji je individualnog karaktera. Prerano je reći za sada više o tome.

Od događaja prije mjesec dana policija, u vrijeme kada zasjeda Vlada i Sabor, povećava kontrole, rekao je premijer referirajući se na događaj kada je Živi zid istovario kombi lubenica pred Vladu, i kada je premijer zatražio veću kontorlu.

Ranjeni 31-godišnji policajac ima prostrijelne rane na lijevoj ruci i obje strane trupa. Čekaju se rezultati CT-a.  Ravnatelj KBC-a Sestre milosrdnice Mario Zovak kazao je da je policajac stabilnih vitalnih funkcija.

- U ovom trenutku su vitalne funkcije stabilne, ne vidimo znakove ugroženosti života, međutim, brine nas mogućnost unutarnjih ozljeda jer nam je u ovom trenutku nemoguće procijeniti putanju metka, rekao je Zovak.
Zagrebačka policija objavila je da je policajac operiran i stanje mu je stabilno.

Na Trgu sv. Marka gdje je u ponedjeljak s više hitaca iz kalašnjikova teško ranjen policajac, a napadač se potom na drugom mjestu ubio, nalaze se mnogobrojne policijske snage pa trgu koji je jedno od povijesnih središta Zagreba posjetitelji ne mogu pristupiti, a nadlijetali su ga helikopteri.

U ulice oko Markova trga policajci puštaju samo stanare, dok je na mjestu nezapamčenog zločina počeo očevid koji bi trebao rasvijetliti pod kojim okolnostima je napadač u 31-godišnjeg policajca, prema tvrdnjama svjedoka, ispalio kratki rafal iz automatske puške. Navodno je zapucao po zgradi Vlade i rafalom zahvatio policajca.

Na Markovu Trgu na kojem se nalaze zgrade Vlade, Hrvatskog sabora i Ustavni sud trenutno se nalaze ministar unutarnjih poslova  Davor Božinović i ministar branitelja Tomo Medved, a mjesto je obišao i premijer Andrej Plenković koji u trenutku napada nije bio u Vladi.

U Vladi se doznaje da je ozlijeđeni policajac radio u njihovu osiguranju te da u vrijeme incidenta premijer nije bio u sjedištu Vlade. U Vladi su izrazili nadu da će se ozlijeđeni policijski službenik brzo oporaviti.

Policija je ranije izvijestila da je dojava o pucnjavi zaprimljena u 8,06 sati, a manje od sat vremena kasnije potvrdili su da je muškarac koji odgovara opisu počinitelja nakon napada na policajca iz Vladinog osiguranja počinio samoubojstvo. "Policijski službenici na adresi Jabukovac pronašli su osobu koja odgovara opisu počinitelja. Osoba je počinila samoubojstvo", izvijestio je MUP.

Prema pisanju medija koji se pozivaju na očevice počinitelj je do zgrade Vlade došao sa sjeverne strane crkve svetog Marka. Zapucao je rafal prema ulaznim vratima Banskih dvora pri čemu je teško ranjen policajac koji je bio na ulazu u zgradu Vlade, a potom se okrenuo na drugu stranu i ispalio rafal prema zgradi Sabora i zatim pobjegao.

Nakon što se doznalo o pucnjavi, u zgradu Vlade ubrzo je došao i premijer Andrej Plenković, njegov savjetnik Damir Krstičević i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved kazao je novinarima da  će dati više detalja o jutrošnjem događaju čim ih bude imao. Rekao je, na pitanja novinara, da je Hrvatska sigurna država.

- Sačekajmo istragu, poručio je ministar Medved jutros novinarima.

Objavljena snimka napada

hrt/HIC.hr
foto: screen

Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre