HIC
Made-in-Croatia, hrvatski proizvodi i hrvatski suveniri

 

18.listopada 2018.
REZULTAT VLADINE KOMISIJE
Nema dovoljno potpisa za referendum građanske incijative

referendum narod odlučuje, potpisi

Građanska inicijativa "Narod odlučuje" predala je 9,9 posto nevažećih potpisa, a "Istina o istanbulskoj" je predala 11,5 posto nevažećih potpisa za raspisivanje referenduma, izvijestio je u srijedu ministar uprave Lovro Kuščević. Dodao je da smatra da postoje elementi kaznene odgovornosti kod obje inicijative zbog krivotvorenja potpisa i zlouporabe osobnih podataka, te da su sada na potezu policija i DORH.

Za svako od tri referendumska pitanja vezanih za izmjene izbornog zakonodavstva i otkazivanje Istanbulske konvencije, predano je nešto više od 40 tisuća neispravnih potpisa, među kojima je bilo duplih potpisa, nepostojećih OIB-a, preminulih i nepunoljetnih kao i potpisa osoba koje nisu hrvatski državljani, rekao je ministar Kuščević na konferenciji za novinare predstavljajući Izvješće o vjerodostojnosti prikupljenih potpisa.

"Analizirajući sve nepravilnosti koje smo zatekli u ovim inicijativama, osobno mislim da ima elemenata kaznene odgovornosti zbog krivotvorenja potpisa i zlouporabe osobnih podataka", rekao je upitan za potez Hrvatske narodne stranke (HNS), koja je u srijedu podnijela kaznenu prijavu DORH-u protiv organizatora građanskih inicijativa kako bi se utvrdila kaznena odgovornost svih koji su sudjelovali u nezakonitim unošenjima OIB-a.

"Znatan broj potpisnih lista ispunjen je istim rukopisom, čak i potpisan istim rukopisom", rekao je ministar te dodao da su i one prihvaćene ako su imena i prezimena i odgovarajući OIB na njima bili ispravni

Potez je na policiji i DORH-u

Kuščević je ustvrdio i kako velik broj identičnih potpisnih lista jasno upućuje u osnovanu sumnju da su se isti podaci nedopušteno koristili u obje inicijative. Kuščević je rekao da je sada potez na policiji i DORH-u da to istraže.

"Sve uočene nepravilnosti ukazale su da Zakon o referendumu ima puno manjkavosti, da ga treba popraviti kako bi se omogućila bolja i kvalitetnija realizacija ustavnog prava građana da se izjašnjavaju neposredno na referendumu", rekao je Kuščević najavivši zakonske izmjene već iduće godine.

Pozvao je sve zainteresirane inicijative i udruge civilnog društva da prema Ministarstvu uprave iskažu interes za kontrolu neispravnih potpisa.

Na novinarsko pitanje postoji li mogućnost da inicijative tuže Vladu ako smatraju zakinutima ili diskriminiranima, Kuščević je odgovorio kako "svatko može tužiti svakoga ako misli da je oštećen, a na sudu je da procijeni da li će se to razmatrati" (HINA)

kreativni poklon proizvodi
kreativni poklon proizvodi

 

 

Željka Markić, imamo dovoljno potpisa

Mi imamo dovoljan broj potpisa. Građanska inicijativa ''Narod odlučuje'' i udruga ''U ime obitelji'', koja je dio platforme ''Narod odlučuje'', prikupila je dovoljan broj potpisa. To je potvrdio premijer i ministar Kuščević. Ono što oni tvrde jest da nema dovoljan broj valjanih potpisa. Oni tvrde da oko 40.000 ljudi u Hrvatskoj nije znalo napisati svoje ime, prezime, svoj OIB i potpisati se, rekla je za Dnevnik Nive TV Željka Markić i dodala.

Tto nije istina i da je činjenica da je ministar spojio dvije referendumske inicijative, potpuno odvojene, u jedno izvješće, pomiješao ih, paralelno govorio o jednoj i drugoj. To pokazuje neozbiljnost, jer mu je Vlada dala dva zadatka, da napravi dvije odluke. S druge strane, on nema zakonske osnove za ovako proizvoljno određivanje koji potpisi su valjani, a koji nisu. Zbog toga je GI ''Narod odlučuje'' zatražio da se Ustavni sud pozicionira prema tome.

Što dalje?

Vidjet ćemo što će inicijativa učiniti. Sigurno je da će tražiti uvid u sve potpise. To će sigurno biti zatraženo, to su već i najavili. Daljnje korake ćemo vidjeti.dnevnik.hr /HIC.hr
Foto Damjan Tadić/HANZA MEDIA
Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre