HIC grbovi-500-100
HIC-aktualno
27.kolovoza 2019.
NOVA ŠKOLSKA GODINA
Brojnost prvašića i dalje pada, ove godine 24 razreda manje

nova školska godina

Približavanjem početka nove školske godine posebno raste uzbuđenje u domovima prvašića. Nažalost, nastavlja se pad broja učenika u prvim razredima. Ove godine imat ćemo 24 razreda prvašića manje nego lani, a u posljednjih 5 godina izgubili smo gotovo 200 razreda. No i ove godine velik je broj roditelja zatražio odgodu polaska u školu.

Poznato je da se lani u prvi razred osnovne škole upisalo 60 razreda prvašića manje nego godinu prije. Svi su govorili o šokantnim podacima, o alarmu na uzbunu, mnogi su čak povezivali te brojeve i s time da sve više roditelja odgađa polazak svoje djece u školu. Podaci unazad samo pet godina pokazuju da i nije baš tako.

Dok se 2015/16. upisalo gotovo 42 tisuće učenika, ove godine mnogo ih je manje - 38 tisuća. Znači u pet godina broj prvašića manji je za 4 tisuće, što je oko 190 razreda manje, dok broj odgoda polaska u prvi razred varira između 2700 i 3500 tisuće.

Odluku o odgodi donose stručna povjerenstva škole i školske medicine, a odgoda se može odobriti samo za jednu školsku godinu.

O posljedicama daljnjeg pada broja prvašića i traženju roditelja da odgode polazak djece u školu u Temi dana su govorile gošće prof. dr. sc. Dubravka Miljković sa Učiteljskog fakulteta u Zagrebu i Elvira Nimac, psihologinja OŠ "Dr. Ante Starčević" u Zagrebu.

- Broj odgoda varira od škole do škole. U mojoj školi desetak djece dobije odgodu. Od toga 2-3 roditelja sami to traže. No imam informacije da u drugim školama puno više roditelja traži odgodu i onda kada za to nema osnove, rekla je Elvira Nimac.

- Roditelji najčešće govore da im dijete nije spremno za školu pri čemu ne znaju objasniti zašto. Prema mom iskustvu dva su najčešća razloga - visoka očekivanja roditelja i strah da ih dijete neće moći ispuniti pa traže odgodu jer vjeruju da će za godinu dana biti spremniji. Ponekad roditelji traže odgodu i zbog svoje komocije, objašnjava.

Dubravka Miljković poručuje da ako struka kaže da je dijete spremno za školu roditelji bi trebali vjerovati struci.

- Ali možda nemaju povjerenja prema svom djetetu. Ponekad kažu da dijete nije dovoljno socijalno i emocionalno zrelo, odnosno da se nije u stanju nositi s neuspjehom u školi. To može biti posljedica popustljivog odgoja gdje se dijete štiti od svega. Od rođenja ga se stavi pod stakleno zvono i štiti ga se od svega. U stručnoj literaturi se takvi roditelji zovu - roditelji helikopteri. Kada takvo dijete dođe u školu i krene se uspoređivati s vršnjacima i vidi da možda nije doraslo - tu se slomi, ističe Miljković.Zatvoreno 70 škola

U nekim sredinama, dodala je Divjak, ako je u pitanju nekolicina učenika, treba procijeniti koliko se blizu nalazi matična škola te koliko je ona dobro opremeljena da bi se učenicima omogućili bolji uvjeti rada.

Inače, broj prvašića smanjuje se iz godine u godinu. I 2017. godine u prve razrede osnovne škole upisano petstotinjak učenika manje nego prethodne, a 2016. godine upisano je čak 1375 učenika manje nego 2015.

u 2015. godini u klupe je sjelo oko 42 tisuće prvašića, što je nešto veći broj nego 2014.godine.
prošle godine. Srerdnju školu je upisalo 178 tisuča učenika od čega prve razrede je upisano 42.676 učenika. 

hrt/ hic.hrVijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre