Made-in-Croatia, hrvatski proizvodi i hrvatski suveniri

Accomodation in CroatiaPatria-Promocija, marketing agencija

 

Ljubljanska banka03.studeni 2015.
STARA ŠTEDNJA
Objavljen poziv štedišama Ljubljanske banke, prvi za isplatu hrvatski štediše

Slovensko ministarstvo financija u ponedjeljak je u više dnevnih listova u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini objavilo poziv deviznim štedišama Ljubljanske banke da od 1. prosinca počnu ulagati podneske za povrat stare devizne štednje koja im nije bila dostupna od raspada nekadašnje SFRJ, a hrvatski štediše po svemu sudeći prve će doći na red za isplatu. 

Zahtjevi za povrat štednje primat će se od 1. prosinca ove do 31. prosinca 2017. godine.

Riječ je o sredstvima koje je Slovenija dužna vratiti prema lanjskoj presudi Europskog suda za ljudska prava u Strasbourgu. Ta zemlja je ove godine prihvatila zakon kojim je implementirala presudu Europskog suda, po kojoj je odgovorna za isplatu nepodmirenih štediša državne Ljubljanske banke u Hrvatskoj i BiH.  

Računa se da ih je u Hrvatskoj oko 130.000 i da će povrat njihovih sredstava ići brže jer će se verifikacija zahtjeva štediša nekadašnje Ljubljanske banke Sarajevo, kako upozorava slovensko ministarstvo financija, početi provoditi tek nakon dobivanja kompletne dokumentacije te banke od vlasti u BiH, o čemu se još uvijek vode pregovori.

Na zaprimanju zahtjeva štediša radit će 30-ak službenika koji su za tu zadaću posebno zaposleni. Računa se da će prvi štediše biti podmireni u drugom kvartalu sljedeće godine. Rok za donošenje rješenja je tri mjeseca od podnošenja potpune dokumentacije pojedinog štediše. Ukoliko se on složi s informativnim izračunom koji mu bude poslan i ne odluči se za dodatni upravni postupak, sredstva bi mu na osobni račun bila uplaćena u roku od 30 dana, navodi ministarstvo financija.

Slovenska vlada ocjenjuje da će za podmirenja svih štediša Ljubljanske banke izvan Slovenije biti potrebno ukupno 385 milijuna eura, te da će se na okončanje spora sa Slovenijom odlučiti i oko 8000 štediša Ljubljanske banke čijih 160 tužbi je još u postupku pred sudom za ljudska prava u Strasbourgu.

vecernji.hr/HIC


Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre