Made-in-Croatia, hrvatski proizvodi i hrvatski suveniri

Accomodation in CroatiaPatria-Promocija, marketing agencija


ADRESAR HRVATA
IZVAN RH(2700adresa)
Adresar Hrvata izvan RH
narudžba:info@ppr.hr


01.svibnja 2015.
OBLJETNICA VOJNO REDARSTVENE AKCIJE BLJESAK
Državni vrh u Okučanima
20 obljetnica redarstvene akcije BljesakOKUČANI: U Okučanima danas je svečano obilježena 20. obljetnica Vojno-redarstvene akcije operacije „Bljesak“. Obljetnici su nazočili perdsjednica Kolinda Grabar Kitarović , predsjednik Sabora Josip Leko, premijeZoran Milanović u pratnji ministra unutarnjih Poslova Ranka Ostojića, ministra obrane Ante Kotromanovića, ministra poljoprivrede Tihomira Jakovine, ministra zdravlja Siniše Varge te zamjenice ministra branitelja Vesne Nađ. U izaslanstvu Sabora su najvaljeni i potpredsjednik Sabora Tomislav Čuljak te zastupnici Jadranka Kosor, Ivo Jelušić, Zdravko Ronko, Franjo Lucić i Melita Mulić.

Obilježavanje pobjedničke akcije počelo je budnicom, a nešto prije deset sati gradom je prošao svečani mimohod. U Spomen-parku hrvatskim vitezovima kod glavnoga križa izaslanstva su položila vijence i zapalili svijeće.

Predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović kazala je kako je obilježavanje 'Bljeska' dan kada treba slaviti zajedništvo. S njime smo oslobodili Hrvatsku  i poveli je u EU-u i NATO, a njime ćemo  je povesti i u blagostanje, rekla je. Predsjednik Sabora Josip Leko istaknuo je da operacija Bljesak sve više  dobiva na značenju jer je njome uspostovljen red i život u miru uz deomokratske vrijednosti. Uvjeren je da će i  proslava Oluje biti jednako dostojanstvena kao i današnja proslava Bljeska. Da će i Oluja jednako biti dostojanstveno obilježenje smatra i predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko. 'Neka se državni vrh dogovori oko protokola obilježavanja akcije Oluja, a HDZ će', ponovio je, 'biti s narodom i braniteljima'.


Pripadnici akrobatske skupine 'Krila oluje' s dva nova člana izveli su zahtjevan letački program, među njima i tzv. pobjednički valjak u čast 'Bljeska', koji je izazvao pljesak svih nazočnih. Brigadir Goran Novoselić u izjavi novinarima naglasio je spremnost i obučenost pilota akrobatske skupine HRZ koja je, kazao je, 'organski, sastavni dio eskadrile aviona' iz baze u Zemuniku. Vođa 'Krila oluje' je bojnik Damir Barišić.

'Hrvatski vojnik je pobjednički vojnik i nema te prepreke i izazova koji ne može savladati u obrani hrvatskih nacionalnih interesa', izjavio je načelnik Glavnog stožera Drago Lovrić. Jedan od sudionika "Bljeska", pukovnik Ivan Miloš u razgovoru s novinarima prisjetio se 1. svibnja 1995. godine i odlučnosti, spremnosti i ponosa svih koji su sudjelovali u operaciji. U Okučane zbog zdravstvenih razloga nije došao ministar obrane Ante Kotromanović. Umjesto njega tamo je bila njegova zamjenica Višnja Tafra. 

Premijer Zoran Milanović tom je prilikom pozdravio organizatore braniteljskog prosvjeda u Zagrebu Đuru Glogoškog i Josipa Klemma i druge branitelje koji su nazočili komemoraciji. Milanović je nakon komemoracije prišao braniteljima i pozdravio se s njima te je uslijedio destominutni razgovor, u kojem su branitelji na molbu premijera iznijeli svoje probleme i razloge zbog kojih prosvjeduju. 


Podsjetimo se još jednom

1. svibnja 1995. godine - početak vojno-redarstvene akcije Bljesak kojom je napadom Hrvatske vojske i specijalne policije na južni i središnji dio zapadno-slavonskog okupiranog teritorija iz smjera Novske i Nove Gradiškenakon gotovo četverogodišnje okupacije oslobođena zapadna Slavonija.

Cilj akcije bio je oslobađanje Okučana, središta neprijateljske pobune i terorističkih napada na zapadno-slavonskom području.
obilježavanje vojno redarstvene akcije Bljesak u Okučanima

U akciji koja je trajala od 1. do 3. svibnja 1995. na glavnim pravcima napada bile su 81. gardijska bojna, 5. gardijska brigada, te dijelovi 1. i 3. gardijske brigade. U potpori su bile pričuvne i domobranske postrojbe potpomognute protuoklopnim topničko-raketnim postrojbama, Hrvatskim ratnim zrakoplovstvom (HRZ) i postrojbama specijalne policije.

Prvi put u Domovinskom ratu korišteni su i masovniji udari hrvatskog zrakoplovstva, a tenkovi dopremljeni željeznicom ulazili su izravno u borbu čime je postignuto dodatno taktičko iznenađenje neprijatelja.

Hrvatske snage s oko 7200 vojnika i policajaca su u manje od trideset dva sata oslobodile 500 četvornih kilometara teritorija te je uspostavljen nadzor nad autocestom Zagreb-Lipovac i željezničkom prugom prema istočnoj Slavoniji. Nakon gotovo četiri godine okupacije oslobođeni su Okučani.

Hrvatski spomenar, na današnji dan 1991.-1996.

42 poginula, 162 ranjenih

U akciji oslobađanja zapadne Slavonije poginula su 42 pripadnika Hrvatske vojske i policije, a 162 su ranjena. Tijekom akcije Srbi su srušili zrakoplov Rudolfa Perešina, pilota HRZ-a koji je u vrijeme najjačih napada na Hrvatsku 1991. zrakoplovom MIG-21 prebjegao u Austriju.

Operacija "Bljesak" prethodila je operaciji "Oluja" koja je uslijedila nakon tri mjeseca, čime je Republika Hrvatska pokazala odlučnost da uspostavi državno-pravni poredak na cijelom svom području.

Zbog vojnog poraza u akciji "Bljesak", srpski pobunjenici su 2. svibnja 1995. godine napali središte Zagreba raketnim sustavom "Orkan" s kasetnim punjenjem s tzv. "zvončićima", pri čemu je poginulo sedmero ljudi, a njih najmanje 176 ranjeno.

To je pred televizijskim kamerama otvoreno priznao i njihov tadašnji vođa Milan Martić, a zbog zapovijedi da se napadne Zagreb Međunarodni sud u Haagu pravomoćno ga je za ratni zločin osudio na 35 godina zatvora.

'Jedva smo čekali zapovijed'

U bljesku je sudjelovao i Adam Tomičić, pukovnik Hrvatske vojske u mirovini. 'To je bila operacija koju smo jedva čekali. Mi smo izvodili trenažu za to i samo smo čekali zapovjed za početak operacije da stigne od vrhovnog zapovjednika dr. Franje Tuđmana', kaže nam Tomičić, inače pripadnik 121. pukovnije.

Najviše mu se, kaže, u pamćenje urezao ulazak u same Okučane. 'Kad smo prošli kroz sva ona naša spaljena i porušena sela ušli smo u Okučane u kojima ništa nije bilo ni spaljeno ni porušeno. Ni mi ništa nismo rušili, nikoga tko je ostao nismo maltretirali, nikome nismo sudili. Tad sam si rekao - 'Evo je, ušla je Hrvatska vojska, jaka i ponosna'. Ušli smo u Okučane i po naredbi izašli i nastavili na obronke Psunja gdje su još bili srpski pobunjenici', prepričava nam pukovnik Tomičić.

Prepun ponosa pukovnik će, kao i svake godine prije državnog protokola u Okučanima sa svojim suborcima položiti vijenac u Novoj Gradiški na spomen obilježju poginulima iz tog kraja koje naziva i najljepšim spomenikom u Hrvatskoj te u Domu hrvatskih branitelja u Okučanima.

''Tada smo doživjeli nešto što nikada više nećemo doživjeti. Bili smo preponosni', rekao nam je Tomičić.

 

 


(vecernji.hr/dnevnik.hr/hic)

 


Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre