HIC http://www.made-in-croatia.com.hr/


Made in Croatia

HRVATSKI TISAK
Hrvatski list
Hrvatsko slovo
HAŠKI SUD
Domovinski rat web stranica
Haškog suda

Svjedočenje Stjepana Mesića pred Haaškim sudom

Svjedočenje Stjepana Mesića u procesu protiv Tihomira Blaškića


general Praljak,
rat u RH i BiH

Del Ponte -Srbija
Tužiteljstvo krivotvorilo istinu
sloboda trojci
iz Vukovara
DOMOVINSKI RAT
Hrvatska i BiH
Hrvatski spomenar
1990-1996
Operacija OLUJA
Anti Hrvatska
propaganda
knjiga: Srpska crkva
u ratu i ratovi u njoj"
kapetan Dragan
2. SVJETSKI RAT
masovne grobnice-1
masovne grobnice-2
grobnice-lokacije
m.grobnice-Boljkovac
 
o Jasenovcu
o Bleiburgu
poslijeratni logori i stratišta
UDBA
preživljeli s Jazovke
Jugo blok
Stipe Mesić i
komunistički zločini
Spomenik četnicima u SRBU
Titova crkva
Zločin u Daksi
Drinske Mučenice
Josip Boljkovac
Draža Mihajlović
RAZNO
Deklaracija o osudi zločina počinjenih tijekom totalitarnog komunističkog poretka u Hrvatskoj 1945.-1990.
Britanija, konačno, izručila koljača
Fokus- D.A.Petrić
Hrvatski svjetski kongres-Rezolucija
biseri Stipe Mesića
Mile Pešorda EUROGLEDI
Krug za Trg
George Soros
Razno
 19. studenoga 2020.
29.GODINA POSLIJE
Obilježavanje stradanja Borova naselja i Nadina

groblje-branitelji-vukovar

Prigodnim programom danas je obilježena 29.obljetnica napada srpskog agresora na vukovarsko naselje Borovo u Domovinskom ratu. Na današnji dan 19.studenog 1991. zločin je počinjen i nad civilnim stanovništvom Nadina, gdje će se danas održati komemoracija. 

Komemoracija u Borovu naselju održana je ispred nekadašnjeg Borovo Commercea. Sudionici su se potom u Koloni sjećanja uputili do crkve Gospe Fatimske gdje je održana misa zadušnica. Počast stradalima odat će se i bacanjem vijenca u Dunav u Borovu te polaganjem vijenca na mjesto masovne grobnice na farmi "Lovas". Vijenci će biti položen i svijeće upaljene i podno Spomen obilježja nestalim osobama u Borovu naselju.


Tijekom velikosrpske agresije u podrumu Borovo commerca bio je smješten odjel Ratne bolnice.
Prema podacima vukovarskih braniteljskih i stradalničkih udruga, na sam dan okupacije Borova naselja, u toj je gradskoj četvrti ubijena 51 osoba, a u cijelom je Borovu naselju poginulo 176 hrvatskih branitelja i civila.
U podrumu Borovo commerca bilo je oko 800 ranjenika, a njih 115 je odvedeno u nepoznato i ubijeno. "Ovdje se dogodio grozan zločin jer je agresor znao da se u podrumu nalaze ranjenici ali ga to nije spriječilo da tenkovima tuče ovu zgradu, koje danas više nema", kazao je vukovarski gradonačelnik Ivan Penava.

Još uvijek se traga za posmrtnim ostacima brojnih branitelja i civilnih žrtava. Darka i Vjekoslava i mnoge druge branitelje i civile pronašli smo u grobnicama, a Jelena, Robert, Marko, Anka i mnogi drugi nikad nisu pronađeni, poručila je okupljenima Ljiljana Alvir iz udruge 'Vukovarske majke".

- Žrtva traži pomirenje i pravdu. Povjerenje i pomirenje je put kojim želimo ići ali ga ne možemo graditi na trulim temeljima. Povjerenje zahtjeva istinu i pravdu. Vukovar danas živi suživot. Vukovar treba život i zajedništvo. Do toga ćemo doći samo kada pronađemo naše najmilije i kada svi koji su činili i odobravali zločine suoče sa svojom prošlošću i pokaju, poručila je Alvir i dodala

- Danas majke, supruge i djeca nestalih šalju poruku - 'Svi vi koji znate i koji možete pomoći - pomozite. Skinite taj teret koji i vas guši, jer ako ste ljudi on vas guši. Žrtve vam poručuju - pokopajte nas dostojno. Žrtve poručuju - nemojte preko nas voditi razne politike, ostanite zajedno svi skupa, poštujte se i volite kao što ste to radili davne 1991., zaključila je Alvir."Nećete nas ostaviti, hoćeš li biti moj tata?" 

Što se događalo prije 29 godina prisjetio se izravni svjedok toga vremena vukovarski branitelj Ivan Lukić Zolja. Imao je, kaže tu nesreću da je s nekolicinom hrabrih momaka branio ovaj prostor iz alatnice, 17. studenoga je bio ranjen. Nadljudskim su naporima pokušali spasiti mjesto gdje su bile njihove obitelji. Šokiralo ga je saznanje da se tolikom žestinom napadalo i granatiralo ovo mjesto u kojemu su bila djeca, žene i starci i gdje je bila priručna bolnica.

- Urušili su ga i zapalili. Perfidno su pozivali da im se pomogne da se izvuku ranjenici, a zatim svakoga za koga su mislili da je branitelj odvodili u Commerce. Sve njih još tražimo, kazao je Zolja. Njegova obitelj nije bila tu, ali ne može zaboraviti jednog dječaka i djevojčicu. Dječak mu je sjeo u krilo i pitao ga hoće li biti njegov tata, a djevojčica se skupila uz njega i rekla: Nećete nas ostaviti. "To je bila zadaća zbog koje niste mogli napustiti Borovo naselje", rekao je. 

Borovo naselje vukovarska je četvrt koja je u agresiji gotovo potpuno uništena. U trenutku ulaska bivše JNA i srpskih paravojnih postrojbi u Vukovar u podrumu Borovo Commercea, koji je 1991. bio pomoćna vukovarska ratna bolnica, bilo je oko 800 ranjenih hrvatskih branitelja i civila. Nakon okupacije Borova naselja u Borovo Commerceu zarobljeno je 115 osoba. Na sam dan okupacije te gradske četvrti ubijena je 51 osoba, a u cijelom Borovu naselju poginulo je 176 hrvatskih branitelja i civila.

hrvatski šah, kompletZločini u Nadinu

Na današnji dan 1991., dan nakon stradavanja Škabrnje, agresori su počinili teški zločin i u Nadinu, ubivši 16 civila, pet hrvatskih branitelja, a tri osobe se i dalje vode kao nestale.Preživjeli mještani su protjerani, a imovina im je opljačkana i spaljena. U Nadinu je održana komemoracija.

Nadin je jako dugo, cijelu jesen odoljevao topničko pješačkim napadima. Branio se hrabro, no nakon pada Škabrnje agresor je ušao u selo i iživljavao se nad uglavnom starijem stanovništvu. Nadin je kroz povijest bio zanimljiv svim osvajačima. Radi se o mjestu koje je na brdu i s njega se mogu nadzirati i Bukovica i Ravni kotari.

Kod spomen-obilježja stradalnicima Domvinskog rata položeni su vijenci i zapaljene svijeće. Tradicionalno se godinama, nakon komemoracije hodalo u koloni prema masovnoj grobnici u Škabrnji, no ona je ove godine zbog zdravstvene sigurnosti izostala. 

29.OBLJETNICA: Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnja se prisjeća svojih žrtava (VIDEO)

Iz HIC-ovog arhiva- Sve o Vukovaru

hrt/ HIC .hr

foto: arhiv


Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre