HIC


Made-in-Croatia, hrvatski proizvodi i hrvatski suveniri09.veljače 2019.
U PROMETU KRIVOTVORINE
Od dans počinje provjera autentičnosti lijekova

lijekovi

Po podacima Svjetske zdravstvene organizacije, svaki drug lijek kupljen preko interneta krivotvoren je. Na crnom tržištu lijekova, 30 posto je krivotvorina. Kako lažni lijekovi ne bi pronašli put do ljekarni i bolnica u Europi ali i u Hrvatskoj ove godine je uvedena počinje provjera njihove autentičnosti odnosno serijalizacija lijekova, sustav označavanja svakog pakiranja

Od danas svaka nova kutija lijeka na recept dobiva šifru i ide na provjeru.Od korištenja krivotvorenih lijekova godišnje umre i do milijun ljudi. U Europi ali i u Hravstkoj ove godine uvedena je serijalizacija lijekova, sustav označavanja svakog pakiranja lijeka kako bi se spriječilo korištenje i ulazak krivotvorenih lijekova u legalni opskrbni lanac. 

O serijalizaciji lijekova u emisiji Dobro jutro, Hrvatska govoril su izvršna direktorica HOPAL-a Morana Dostal, predsjednica Hrvatske ljekarničke komore Ana Soldo i voditeljica Službe farmaceutske inspekcije Ministarstva zdravstva Gordana Gregorović.

Morana Dostal naglasila je kako je serijalzacija veliki projekt kojemu je cilj spriječiti ulazak krivotvorenih lijekova u legalnu opskrbu. Svaka kutijica lijeka koji se izdaje na recept od sutra će morati imati jedinstveni broj i lijek će se provjeravati, dodala je. U samu implementaciju informatičkog sustava uloženo je 9,5 milijuna kuna, isključivo od strane farmaceutske industrije.

- Za nadzor procesa serijalizacije zaduženo je Ministarstvo zdravstva. U razvijenim zemljama najviše se krivotvore lijekovi za liječenje erektilne disfunkcije, pretilosti, depresije i kortikosteroidi. U zemljama u razvoju to su liekovi zaliječenje ozbiljnih bolesti - antibiotici, onkološki lijekovi i analgetici, kazala je Gordana Gregorović. Naglasila je kako se mora više poraditi na obrazovanju građana kako bi kupovali lijekove na ovlaštenim prodajnim mjestima, a ne preko interneta. 


Proces serijalizacije lijekova  

- Ne očekujemo probleme u izdavanju lijekova, kazala je Ana Soldo. Očekuje da će cijeli proces trajati dvije godine, do kada bi svi lijekovi sa skladišta, koji nemaju 2D kod - trebali biti potrošeni. Dodala kako se podaci prikupljeni serijalizacijom mogu koristiti u farmakoepidemiologiju kako bi se iskoristili za izradu preventivnih mjera koje bi dovele do znatnih ušteda u zdravstvu.

"Na tržištu imamo mali broj lijekova koji imaju taj 2d kod i sad će ići jedan duži period u kojem će se tržište čistiti od takvih lijekova. Trenutno ih je od 5 do 10 posto", rekla je predsjednica Ljekarničke komore, Ana Soldo.

Cilj projekta je spriječiti njihov plasman krivotvorenih lijekova u ljekarne i bolnice.

hrt/HIC.hr
foto: