HIC http://www.made-in-croatia.com.hr/


Made in Croatia

HRVATSKI TISAK
Hrvatski list
Hrvatsko slovo
HAŠKI SUD
Domovinski rat web stranica
Haškog suda

Svjedočenje Stjepana Mesića pred Haaškim sudom

Svjedočenje Stjepana Mesića u procesu protiv Tihomira Blaškića


general Praljak,
rat u RH i BiH

Del Ponte -Srbija
Tužiteljstvo krivotvorilo istinu
sloboda trojci
iz Vukovara
DOMOVINSKI RAT
Hrvatska i BiH
Hrvatski spomenar
1990-1996
Operacija OLUJA
Anti Hrvatska
propaganda
knjiga: Srpska crkva
u ratu i ratovi u njoj"
kapetan Dragan
2. SVJETSKI RAT
masovne grobnice-1
masovne grobnice-2
grobnice-lokacije
m.grobnice-Boljkovac
 
o Jasenovcu
o Bleiburgu
poslijeratni logori i stratišta
UDBA
preživljeli s Jazovke
Jugo blok
Stipe Mesić i
komunistički zločini
Spomenik četnicima u SRBU
Titova crkva
Zločin u Daksi
Drinske Mučenice
Josip Boljkovac
Draža Mihajlović
RAZNO
Deklaracija o osudi zločina počinjenih tijekom totalitarnog komunističkog poretka u Hrvatskoj 1945.-1990.
Britanija, konačno, izručila koljača
Fokus- D.A.Petrić
Hrvatski svjetski kongres-Rezolucija
biseri Stipe Mesića
Mile Pešorda EUROGLEDI
Krug za Trg
George Soros
Razno
 21. prosinca 2018.
NAKON PROSVJEDA GRAĐANA U ZADRU
Zadarskom nasilniku Daruvarcu odvjetnik otkazao zastupanje

prosvjedi u Zadru

Odvjetnik Andrej Korljan otkazao zastupanje zadarskog nasilnika Darka Kovačevića Daruvarca koji je brutalno pretukao djevojku u Zadru.

Puštanje na slobodu Darka Kovačevića Daruvarca, toliko je uznemirilo javnost da je i sjednica Vlade počela spominjanjem tog slučaja, a odvjetnika Korljana, prozivali su zbog zloupotrebe procesnog prava. On tvrdi kako otkazivanje punomoći nije s tim povezano.

- Dana 9. i 10. siječnja imam zakazanu glavnu raspravu na Županijskom sudu u Zagrebu u predmetu koji je meni uistinu jedan od prioritetnijih predmeta. Uskočke je nadležnosti s više okrivljenika i ne mogu biti na dva mjesta u isto vrijeme, kazao je odvjetnik Andrej Korljan.

Kovačevića će braniti bivši zadarski sudac Boris Radman. Poznat je po suđenju u postupku za kornatsku tragediju. Čini se kako se slučaj koji je na noge podignuo javnost i naveo političare da reagiraju tek zahuktva.prosvjed u Zadru

U Zadru je u srijedu održan prosvjed protiv puštanja iz pritvora zadarskog nasilnika Darka kovačevića (Daruvarca) koji je brutalno pretukao djevojku. Prosvjed je organizirala facebook grupa "Protiv pravosuđa koje štiti kriminalce". Taj prosvjed je ujedno i skup potpore pretučene djevojke i svih žratava nasilja.

Nekoliko stotina građana okupilo se na Narodnom trgu u Zadru kako bi izrazili nezadovoljstvo s činjenicom da se okrivljenik, zahvaljujući obrani odvjetnika Korljana, Daruvarac može braniti sa slobode. Građani su prosvjedovali i pred zgradom Županijskog i Općinskog suda, tražili su da se slučaj premlaćivanja djevojke kvalificira kao pokušaj ubojstva.

Ispred suda čitala su se svjedočenja žrtava nasilja. Potom je majka pretučene djevojke Lorene održala emotivan govor. Zahvalila je svima koji su se okupili. Rekla je da ona i njezina kći i dalje žive u strahu, a nasilnik pije kavu na Kelalargi.


Zadarski slučaj, odnosno pretučena djevojka Lorena, dokaz je da sustav koji bi trebao štititi žrtve nasilja - ne funkcionira, navode prosvjednici. Inzistirali su prije da na skupu ne bude nikakvih političkih obilježja, no među okupljenima primijećeni su predstavnici nekih političkih stranaka.

Šest mjeseci nije bilo dovoljno za izricanje nepravomoćne presude. Žrtva se dodatno traumatizirala pozivima na ročište, što je rezultiralo nepovjerenjem u institucije i propitivanje koliko institucije dobro rade svoj posao. 

Kovačević je pušten na slobodu, nakon što se njegovi branitelji nisu pojavili na ročištu, pa nije bilo uvjeta za održavanje rasprave, a istekao je i maksimalni rok od šest mjeseci zadržavanja u pritvoru.


HHO: Pravosudnim skandalom u Zadru narušena ljudska prava optuženika i oštećenice

Hrvatski helsinški odbor za ljudska prava (HHO) je, u vezi slučaja puštanja iz pritvora Darka Kovačevića Daruvarca, priopćio da su "(ne)postupanjem suda u Zadru narušena temeljna ljudska prava i optuženika i oštećenice budući 'institucije nisu odradile svoj posao' na vrijeme i u roku".

Osvrćući se na izjave vladinih i sudskih dužnosnika HHO je ustvrdio da za promicanje ljudskih prava i zakonitosti u društvu nije rješenje u smanjivanju prava obrane okrivljenika, a iz razloga jer neke institucije društva ne postupaju dovoljno odgovorno i dovoljno učinkovito. Hrvatska mora sačuvati atmosferu vladavine prava koja će svim građanima jamčiti pravnu sigurnost. Ne smijemo si dopustiti niti da se na temelju pojedinih medijskih eksponiranih slučajeva odmah traže 'represivne' promjene zakona, kojima bi se smanjile ljudska prava građana jamčena Ustavom, međunarodnim normama i hrvatskim zakonima, ustvrdio je HHO.

Ministar pravosuđa o slučaju Daruvarac


Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković izjavio je u utorak da od strane politike i bilo kojeg državnog dužnosnika vezno uz slučaj puštanja na slobodu okrivljenog nasilnika Darka Kovačevića Daruvarca nije bilo pritiska na pravosuđe ni poziva na linč i ponovio da sustav treba poboljšati izmjenama zakona.

Kovačević koji je ljetos brutalno pretukao 18-godišnju djevojku u petak je izašao na slobodu nakon što se nisu stekli uvjeti za održavanje rasprave, a istekao je i maksimalni rok od šest mjeseci zadržavanja u pritvoru, što je izazvalo brojne komentare u javnosti.

Za izjavu hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović koja je u nedjelju na svom Facebook profilu poručila da država koja "nije u stanju stvoriti uvjete da se presuda za brutalno nasilje nad ženom donese u primjerenom roku" ima ozbiljan problem, Bošnjaković je kazao da i on to smatra. Isto smatram da se ovakav slučaj mora u šest mjeseci završiti i to ničim nije nikakav pritisak ni poziv na linč, kazao je ministar novinarima nakon svečanosti otvaranja projekta unaprjeđenja i modernizacije pravosudnog sustava u Hrvatskoj, vrijednog više od 90 milijuna kuna.


Bošnjaković: Splet okolnosti na koje se nije moglo utjecati

Za svoje izjave o tom slučaju u sklopu kojih je najavio i izmjene Zakona o kaznenom postupku, Bošnjaković je rekao da "sve počinje s tim da ni u jednom koraku nije ušao u neovisnost sudova, Državnog odvjetništva". Ponovio je da je zbog tog slučaja sva javnost razočarana s obzirom na to da sustav nije bio u stanju postupak provesti u šest mjeseci i doći do prvostupanjske presude, neovisno o tome kakva ona bila. Smatra, međutim, da su se dogodio splet okolnosti na koje se nije moglo utjecati.

Uvjeren je da bi imali nepravomoćnu presudu da nije došlo do bolesti suca, dok je za zahtjevima za izuzećem sudaca koje je koristila obrana rekao da su to zakonom dozvoljeni alati, ali da će se kroz izmjene Zakona o kaznenom postupku utvrditi jesu li ta prava potreba u takvoj mjeri, odnosno "može li se to napraviti na način da ne usporavaju postupak".

Glavni državni odvjetnik Dražen Jelenić rekao je da po informacijama kojima raspolaže Državno odvjetništvo od neposredno višeg Državnog odvjetništva "postupanje Općinskog državnog odvjetništva u Zadru bilo pravilno". Jelenić je to odgovorio novinarima upitan slaže li se s kvalifikacijom Općinskog državnog odvjetništva da se u tom slučaju radilo o nanošenju teških tjelesnih ozljeda, a ne pokušaju ubojstva.

Jelenić: Trajanje istražnog zatvora ne može biti odlučno za državnoodvjetničku odluku

Da je drukčija kvalifikacija, dodao je Jelenić, onda po zakonu istražni zatvor može dulje trajati, ali trajanje istražnog zatvora "ne može biti odlučno za donošenje odluke zamjenika državnog odvjetnika o kvalifikaciji nedjela".
HIC.hr

foto:hrt


Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre