ADRESAR HRVATA
IZVAN RH(2700 adresa
Adresar Hrvata izvan RH
narudžba:info@ppr.hr


Accomodation in Croatia
Patria-Promocija, marketing agencija
Made in Croatia, proizvodi i suveniri
 


 PAPA FRANJO

12.travnja 2015. Papa pokolj Armenaca nazvao genocidom, Turska pozvala veleposlanika na razgovor
05.travnja 2015. URBI ET ORBI: Papa pozvao na prekid progona kršćana u svijetu
04.travnja 2015. Papa Franjo predvodio križni put u rimskom Koloseumu
16.siječnja 2015. Papa Franjo: Ne može se ubijati u ime Boga
01.prosinca 2015. Papa Franjo i pravoslavni patrijarh zajedno molili za crkveno jedinstvo.

PAPA U HRVATSKOJ
Program Papinog pohoda Hrvatskoj
4. i 5.lipnja 2011.
PRAVILA KOJIH SE TREBA PRIDRŽAVATI
Iako je moguća kiša policija je zabranila kišobrane na hipodromu gdje će se misa održati.Pred Papu je zabranjeno bacati cviječe, zabranjeno je mahanje transparentima i zastavica.Alkohol je također zabranjen a vatreno oružje je već oduzeto na putu kojim će Papa proći.'Oduzeto je preko tisuću komada vatrenog oružja, pregledano je i zavareno nekoliko tisuća instalacijskih otvora i drugih interesantnih pozicija te je izvršena sigurnosna provjera za nekoliko desetaka tisuća osoba', rekao je Mihael Varga, zamjenik načelnika PUZ-a.
Popiti kavu u središtu Zagreba u subotu neće biti moguće, a ni po svježe voće i povrće na Dolac neće se moći. Za vrijeme posjeta svetog oca na snazi će biti posebna regulacija prometa, no policija uvjerava kako kaosa i kolona u gradu Zagrebu neće biti. Tramvaji će voziti pojačano. Pauk služba uklanjat će automobile koje vlasnici nisu sami maknuli s ruta kojima će se kretati štićena kolona. 'Ako se radi o vozilu koje je bilo propisno parkirano, troškovi se vlasniku neće naplatiti. Ako se radi o vozilu koje je nepropisno parkirano, onda ide na trošak vlasnika', istaknuo je Viktor Forjan iz odjela za sigurnost prometa PUZ-a.

Papa Ivan Pavao II volio je Hrvate
Tri puta je posjetio Hrvatsku (ARHIV)


5.lipnja 2011. u 21:00 sat
Papa Benedikt XVI poletio za RimNa završetku svog dvodnevnog posjeta Hrvatskoj papa Benedikt XVI. u zagrebačkoj je katedrali Uznesenja Marijina i svetog Stjepana kralja predvodio Večernju, a pomolio se i na grobu blaženog Alojzija Stepinca. S Papom je Večernju molilo oko 2000 biskupa, svećenika, đakona, redovnika, redovnica, bogoslova, sjemeništaraca te redovničkih kandidata i kandidatkinja. Uz zvonjavu svih katedralnih zvona, na ulazu u katedralu Papu su dočekali kanonici i prebendari obučeni u korsko ruho te brojni vjernici koji su obred u katedrali pratili preko videozida.Najveći dio govora Benedikt XVI. posvetio je Stepincu za kojeg je kazao da se svojim mučeništvom suobličio s Isusom i postao živa slika Krista patnika. U ime svih okupljenih kardinal bozanić je Papi čestitao 60. godišnjicu njegova svećeničkog ređenja.
>Željno molimo za proglašenje svetim blaženog Alojzija Stepinca željno iščekujući dan njegove kanonizacije<, zaključio je kardinal koji je na kraju govora Papi darovao presliku slike Majke Božje od Kamenitih vrata, a Papa je Bozaniću darovao kalež.Nakon molitve Večernje i susreta sa svećenstvom u Nadbiskupijskom dvoru papa Benedikt XVI iza 19 sati papamobilom se uputio do Sveučilišne knjižnice. Tamo je presjeo u osobni automobil kojim se odvezao do zračne luke.Tamo se trebala održati svečanost oproštaja. No nad zrakoplovnom lukom vladalo je veliko nevrijeme pa je i oproštajni protokol otkazan a oproštaj hrvatskog predsjednika Ive Josipovića i drugih državnih dužnosnika s Papom održao se u hangaru. Kardinal Bozanić s Papom se oprostio na pisti ispred zrakoplova. Tako je završen dvodnevni posjet Svetog oca Hrvatskoj koji će zasigurno svima nama ostati u lijepom sjećanju. Zrakoplov u kojem je bio Papa odvojio se od piste i poletio nešto prije 21:00 sat.


Zagreb,10:00 do 12:30
Drugi dan posjeta : Sv.misa na Hipodromu u Zagrebu
Točno u 10:00 Papa je u papabombilom stigao na hipodrom a na putu do oltara pozdravljao je prisutne,
u više navrata primao je malu dijecu koju su mu njegovi pobočnici prinijeli na ruke.
Hipodrom je bio otvoren već iza ponoći, a na njemu je uoči mise održan bogat predprogram 'Obitelj - Zajedno u Kristu', koji je počeo u tri sata iza ponoći Službom svjetla a završio ujutro u 9 sati molitvom tijekom koje je zapaljena Zavjetna spomen-svijeća susreta hrvatskih katoličkih obitelji.

Na susret sa Svetim Ocem došlo je 300 000 vjernika. Veliki broj je slovenskih vjernika, ponajviše iz biskupija Novo Mesto, Celje i Maribor, a na svetoj misi na hipodromu sudjeluje i ljubljanski i mariborski nadbiskupi Anton Stres i Marjan Turnšek. Na hipodromu je i velik broj Hrvata iz BiH i europskih zemalja, posebice iz Njemačke i Austrije, a i iz Nizozemske su došli mladi vjernici. Na susretu sa Svetim Ocem došli su, među ostalim, i vjernici iz Mađarske, Srbije, Italije te drugih zemalja.

Služba svete mise pod geslom "Zajedno u Kristu"Blagoslovom Svetog Oca, pape Benedikta XVI. - Mir vama, na zagrebačkom Hipodromu u koncelebraciji s kardinalima i biskupima počelo je svečano misno slavlje u povodu obilježavanja Prvog nacionalnog dana hrvatskih katoličkih obitelji.
Na oltaru se nalazi kip Majke Božje Bistričke, koji se za ovu prigodu prvi put nalazi izvan crkve u Mariji Bistrici. Na misi s Papom koncelebrira četiri kardinala, šezdesetak biskupa iz Hrvatske i inozemstva i oko 1250 svećenika. Ispred oltara nalazi se crkveni zbor s oko 600 osoba te puhački orkestar Hrvatske vojske.
Nadbiskup zagrebački, kardinal Josip Bozanić u pozdravnom je govoru prije početka mise izrazio uvjerenje da će prisutnost Svetog Oca i njegove riječi biti ohrabrenje svim obiteljima, te biti poticaj u zalaganju za obitelj kao najsvetiju ustanovu zdravoga društva. Bozanić je predivnim nazvao što se današnji dan vjere i crkvenosti stapa s prvim nacionalnim susretom hrvatskih katoličkih obitelji, čime se, naglasio je, zorno očituje da kršćanska obitelj uvijek pronalazi svoj identitet i obnavlja snagu u otajstvu Krista i Crkve.

Sveti otac je misu vodio na latinskom jeziku a molitveni dio je obilježen meditacijm i molitvom vezanom uz šest posuda (Isusovo čudo u Kani) koje simbolički označava šest temeljnih krjeposti bračnoga i obiteljskog života: ljubav, suosjećanje, vjernost, radost, opraštanje, strpljivost. Službu svjetla predvodi svećenik i voditelji, a sudjeluje i šest obitelji, po jedna iz svake od šest hrvatskih župa posvećenih Svetoj obitelji koje su Svetom ocu prinijeli darove a on ih je blagoslovio.
Tijekom mise svećenik je upalio posebno izrađenu veliku Zavjetnu spomen-svijeću hrvatskih katoličkih obitelji koja će ostati podsjetnik na taj susret te će se nositi na sve buduće susrete hrvatskih katoličkih obitelji, a svijeću će na kraju mise blagosloviti Sveti Otac.
Diljem hipodroma raspoređene su 'kapelice' gdje je pričest dijelilo oko 600 svećenika. Papa je osobno pričestio 39 odabranih pričeniska iz više hrvatskih biskupija.
Na kraju Sv.mise krčki biskup pročitao je poruku blagoslova a potom je Sv.otacu poklonjena sviječa u kutiji, dar hrvatskih svječara koja će svjedočiti o ovom susretu. Prije završetka svečanog slavlja Papa se zahvalio za ovaj susret i još jednom zazvao zagovor Majci božjoj bistričkoj sve hrvatske bitelji.Pozdravio je blagoslovio na njihovom jeziku slovenske, srpske, makedonske, mađarske,albanske i sve prisutne vjernike drugih naroda.
12:35 svečano misno slavlje je završeno. Papa će se vratiti u Apostolsku nuncijaturu na Ksaveru a u poslijepodnevnim će satima u zagrebačkoj katedrali zajedno sa svećenicima sudjelovati u molitvi te se pomoliti na grobu blaženog Alojzija Stepinca. Dvodnevni prvi pastoralni i državni pohod Hrvatskoj papa Benedikt XVI. završit će večeras, kad će se iz zagrebačke Zračne luke CroatiaAirlines zrakoplovom vratiti u Rim


4.lipnja 2011.
PAPA BENEDIKT XVI U POSJETI HRVATSKOJ
Prvi dan posjetaU 10:50 minuta papa Benedikt XVI zrakoplovom Alitalija sletio je na zračnu luku Pleso u Zagrebu.Sa Papom putuje 81 osoba, među kojima su dva kardinala, dva biskupa, osam svećenika i 18 laika, članovi državnog tajništva te brojni novinari. U znak dobrodošlice cviječe Papi je predalo najmlađe dijete šestočlane obitelji Kardum.Svetog oca je dočeko i pozdravio predsjednik RH Ivo Josipović te kardinal Josip Bozanić i predsjednik Hrvatske biskupske konferencije Marin Srakić. Nakon svečanog pozdrava odsvirana je himna a zatim su Papa i hrvatski predsjednik pregledali postrojenu počasnu stražu i uputili se na podij gdje su održali kratki govor.
Svetog oca je pozdravila i premijerka Jadranka Kosor i drugi članovi HR Vlade. Nakon održanog govora Papa se u limuzini sa svojim izaslanstvom uputio na Pantovčak gdje će njegov domaćin biti predsjednik Josipović koji će Svetom ocu predstaviti svoju obitelj.
Nakon susreta s predsjednikmo Josipovićem Papa će se odmoriti a onda u popodnevnim satima u Hrvatskom narodnom kazalištu susret će se s uglednim uzvanicima iz političkog i društevnog život. U večernjim satima predviđeno je molitveno bdjenje u zagrabačkoj katedrali a Sveti otac će se susresti s mladima na Trgu bana Jelaćića gdje mu oni pripremaju glazbeni program.
Papa se susreo s premijerkom Jadrankom Kosor

Papa Benedikt XVI. u 14 sati u Apostolskoj nuncijaturi na zagrebačkom Ksaveru primio je premijerku Vlade Jadranku Kosor.Premijerku su u Apostolskoj nuncijaturi dočekali zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić i apostolski nuncij u Hrvatskoj Mario Roberto Cassari koji su je dopratili u biblioteku, gdje je premijerka Kosor najprije razgovarala s državnim tajnikom Svete Stolice kardinalom Tarcisiom Bertoneom, nakon čega je u biblioteku došao Benedikt XVI. U izjavi novinarima nakon razgovora s Papom, premijerka je kazala da je to bio susret za pamćenje.
>Razgovarali smo o ovom trenutku u kojem je Hrvatska. Rekla sam da dolazak Svetog Oca doživljavamo kao novu nadu i ohrabrenje za sve nas da završimo pregovore za ulazak u EU i dakako da na tom putu imamo punu potporu Svetog Oca. Razgovarali smo i o ovih 20 godina neovisnosti i rekla sam da je vjera u najtežim godinama rata snažila hrvatski narod da izdrži i da će Hrvatska kao 28. članica EU-a pomoći jačanju kršćanskih vrijednosti u EU-u. Sveti Otac je spomenuo i BiH i Hrvate u BiH i svoje prijateljstvo s kardinalom Vinkom Puljićem<, kazala je Kosor, s kojom je Papa podijelio i prve dojmove i rekao da je oduševljen dočekom, ljudima, zelenilom i lijepim vremenom.
Nakon razgovora, premijerka je Papi predstavila svog sina Lovru Škopljanca, potpredsjednike Vlade Gordana Jandrokovića i Petra Čobankovića te ministre Tomislava Ivića, Jasena Mesića i Branka Bačića.

Papa na molitvi s 25000 mladih na Trgu bana Jelačića
Oko 25.000 mladih dočekalo je papu Benedikta XVI. na zagrebačkom Trgu bana Jelačića. Nekoliko minuta prije 19.30 sati papa se pojavio na Trgu, a papamobilom prošao je kroz ushićenu gomilu mladih. Uzvikivali su mu "Papa mi te volimo!". Gradonačelnik Milan Bandić papi je simbolično predao ključeve grada Zagreba. 
Papa se na početku svoga govora mladima obratio na hrvatskom jeziku i kazao kako je sretan što se nalazi na Trgu bana Jelačića. Svoja svjedočanstva mu je potom ispričalo dvoje mladih nakon čega je papa Benedikt XVI. počeo svoj govor na talijanskom jeziku.
Dragi mladi prijatelji, ne dopustite da vas zavedu privlačna obećanja lakoga uspjeha, načinu života koji daju prednost izgledu, na štetu nutrine. Ne popuštajte kušnjama da se potpuno pouzdate u posjedovanje, u materijalne stvari, odričući se slijediti istinu koja ide dalje, poput visoke zvijezde na nebu, kamo vas Krist želi povesti. Dopustite da vas povede u Božje visine! - rekao je Sveti Otac okupljenima.
Papa je nakon molitve otišao u papamobilu s Trga bana Jelačića uz pratnju pjesme "Krist na žalu" koju je napisao papa Ivan Pavao II. Mladi koji su ostali na Trgu nisu se razilazili ostali su i dalje pjevali.
Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre