HIC http://www.made-in-croatia.com.hr/Made in Croatia, suveniri


18.prosinca 2018.
PILOT PROJEKT
Pomoć u kući psihičkim bolesnicima

psihicki bolesnici

Često stigmatizirane osobe s psihičkim poremećajima u samoći tiho pate. Blagdani koji stižu osobito su im teški. Pilot projekt "psihijatrije u zajednici" to želi promijeniti. Zasada se provodi u tri hrvatska grada - Zagrebu, Karlovcu i Slavonskom Brodu, a završava potkraj godine.

Interdisciplinarni tim 45-godišnju Brođanku kojoj je dijagnosticiran psihotični poremećaj prije 15 godina posjećuje jednom mjesečno. 

- Počeli su me živcirati pozivi prijateljica, rodbine, počelo me sve to živcirati. Htjela sam da me svi ostave na miru, prisjeća se.

I tada su,  uz lijekove,  najviše pomogli razgovori i druženje u dnevnoj bolnici. Kućni posjeti korak su više.

- Pokazalo se da se daleko veći uspjesi postižu time što se pomoć pruža u kući osobe koja tu pomoć treba, ističe psihijatrica dr. Dubravka Ergović Novotny.

A u timu sa stručnjacima je i osoba s iskustvom psihičke bolesti.

U mnogim europskim zemljama ovakav oblik izvaninstitucionalne potpore standard je u liječenju psihičkih bolesnika. U nas se provodi u tri grada kao pilot projekt koji završava potkraj godine. No ima šanse da postane redovna usluga.

U tijeku su pregovori ministarstva i HZZO-a. Nadamo se da nećemo čekati predugo jer iskustva su vrlo pozitivna. 

Predviđa se da će 2020. depresija biti među vodećim uzrocima radne nesposobnosti. Razlog više da briga za mentalno zdravlje postane dio sustavne zdravstvene skrbi.

HIC.hr
foto:

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre