Accomodation in Croatia
HIA-porta
Patria-Promocija, marketing agencija
Made in Croatia, proizvodi i suveniri
 

 

30.ožujka 2015.
REFERENDUM GRAĐANA
Građani Labinštine se očitovali o termoelektrani Plominu C
Mještani Labinštine su se očitovali o termoelektrani na ugljen Plomin C. Referendum je obilježila iznenađujuće mala izlaznost.

Stanovnici Labinštine na savjetodavnom su referendumu poručili da ne žele termoelektranu Plomin C na ugljen. Izlaznost samo 37 posto a 94,5 posto od onih koji su izišli, očitovalo se protiv ugljena kao glavnog energenta plominske termoelektrane. Riječ je o investiciji vrijednoj više od 800 milijuna eura. 

Gradonačelnik Labina Tulio Demetlika javio se uživo u Dnevnik 3. Očekivao je, kaže, veću izlaznost, no cilj je postignutNaime, ovaj savjetodavni referendum koji je održan na Labinštini pokazuje jasan stav i mišljenje građana da su protiv ugljena u Plominu C, poručuje. Uzrok niske izlaznosti mogao bi biti, kaže, taj da je ovakav oblik izjašnjavanja putem referenduma za građane novina.

Brojka od 94,5 posto građana koji su glasali protiv ugljena jasna je poruka nadležnom ministarstvu, HEP-u, kao i cjelokupnoj vladi, kaže Demetlika, i poručuje: Vjerujem da je sljedeći korak na Vladi, da će uvažiti mišljenje građana Labinštine.

Referendum je savjetodavni i nije obvezujući za Vladu i HEP, koji je već daleko odmakao u pregovorima s potencijalnim strateškim partnerom, japanskom korporacijom Marubeni. Riječ je o investiciji koju je država proglasila strateškom za dugoročnu stabilnost i sigurnost opskrbe električnom energijom.

U Labinu se jučer održala akcija Greenpeacea i Zelene akcije. Pozvali su građane da izađu na referendum o termoelektrani Plomin C. Ekološke udruge redovito pozivaju Vladu da odustane od Plomina C na ugljen i okrene se obnovljivim izvorima energije. 

Podsjećaju da Europska unija ima cilj do 2050. smanjiti emisije ugljičnog dioksida za 80 do 95%. Hrvatska bi zbog Plomina C premašila dopuštene količine emisija CO2, pa bi zbog toga morala plaćati skupe penale. Također upozoravaju da je ugljen najlošiji izbor za stanovnike, prirodu i gospodarstvo. 
Istarski župan Valter Flego izjavio je u nedjelju navečer kako zaštita zdravlja mora biti iznad strateških investicija i bilo kakvih državnih odluka.


izvor:hrt/hic
Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre