HIC
Made-in-Croatia, hrvatski proizvodi i hrvatski suveniri09.kolovoza 2018.
VLADINA MJERA
Počela deblokada hrvatskih građana

novčanik,prazan

Na snagu je stupila i druga mjera za pomoć blokiranim građanima. Tijekom vikenda deblokirano je njih više od 50 tisuća čiji dug iznosi 49 i pol milijardi kuna. Riječ je o obustavi provedbe ovrhe ako je ona starija od tri godine i ako više od 6 mjeseci nije bilo nikakve naplate. Čelnik Fine kaže da su prestali s provedbom ovrhe barem po jednoj osnovi nad više od 225 tisuća građana.Većina ovrha koje se obustavljaju datira iz prošlog desetljeća, a neke čak iz 90-ih godina. Iako se dug ne otpisuje, nego se samo obustavlja ovrha, u Fini vjeruju da će se ovom mjerom uvelike smanjiti broj predmeta. "Time se i destimuliraju vjerovnici da pokreću ovrhe kada znaju da je očito ovrha nemoguća, čime se dugoročno radi i na smanjenju troškova ovršenika, odnosno ovršnog postupka" rekao je predsjednik Uprave Fine Dražen Čović.

Mogućnost naplate u ovakvim slučajevima, kažu, gotovo i ne postoji. "Vjerojatnost da će se netko naplatiti nakon tog roka je manja od 1%, najčešće se kreće čak i u promilima. Nije za očekivati da će vjerovnik predujmljivati i plaćati nekakve naknade kada je realno za očekivati da se on neće naplatiti na tom predmetu ovrhe" rekla je Vinka Ilak iz FINA-e.

Zajedno s prvom mjerom, u kojoj je građanima otpisan dug do 10.000 kuna, broj deblokiranih penje se na gotovo 57 tisuća. Iako im to ne mogu narediti, u Ministarstvu financija pozivaju gradove i općine da i oni pridonesu deblokadi dijela građana. "Molimo lokalnu samoupravu i firme koje su u pretežitom vlasništvu lokalne samouprave da se uključe u ovu mjeru" rekao je pomoćnik ministra financija i ravnatelj Carinske uprave Hrvoje Čović.

Treća mjera za blokirane, osobni stečaj, stupit će na snagu za Novu godinu, a odnosit će se na one koji su u blokadi dulje od tri godine, a čiji dug ne prelazi 20 tisuća kuna. Takvih građana trenutačno je oko 120 tisuća. "Fina će po službenoj dužnosti pokretati postupak stečaja potrošača, s time da treba napomenuti da je to dobrovoljni postupak, što znači da će svaki građanin moći izraziti svoj prigovor i reći - ja ne želim ići u stečaj" državni tajnik u Ministarstvu pravosuđa Kristijan Turkalj.

Iako će ove jednokratne mjere znatno smanjiti broj blokiranih i njihov dug, te im omogućiti drugu priliku, u Vladi ponavljaju kako podjednako treba voditi brigu i o pravima vjerovnika, te onih koji uredno podmiruju svoje račune. Što će se dalje događati s potraživanjima i kakav će biti učinak mjera u Temi dana govorili su predsjednik Uprave Fine Dražen Čović i ekonomski stručnjak Damir Novotny.


Vladina mjera

Zakon o otpustu dugova građana do 10.000 kuna po osnovi glavnice, zakon o poreznim olakšicama privatnom sektoru za otpis dugova, zakonsko ograničenje trajanja ovrha, zakon o stečaju potrošača - samo su neke mjere kojima Plenkovićeva vlada kani riješiti taj golemi problem. Premijer Andrej Plenković istaknuo je da problem blokiranih traje godinama. To je poruka solidarnosti i želimo potaknuti i privatne vjerovnike da učine isto i pri tome mislimo na banke, telekomunikacijske tvrtke, štedionice, kreditne unije, kartičarske kuće za što će dobiti porezne olakšice, poručio je premijer. Pozvao ih je da to razmotre i iskažu socijalnu odgovornost prema dugotrajno blokiranim građanima. Poruku solidarnosti moramo dignuti na višu razinu, ali uredno podmirivanje dugova standard je koji se mora poštovati.

Najavio je i poticajni model za reprogram poreznog duga.

Ovom Vladinom mjerom se planira deblokirati 11.000  građana i za njih će taj posao odraditi FINA, rekao je Plenković. Za manje od 170.000 ljudi bit će smanjen dug tom mjerom za milijardu kuna, jer su mnogi zaduženi i za više od 10.000 kuna.

Prema podacima FINE - 31. ožujka blokirani su bili računi više od 325 000 građana s ukupnim dugom od gotovo 43 milijarde i 400 milijuna kuna. U blokadi su bili i računi malo manje od 24 tisuće poslovnih subjekata, s dugom od gotovo 13 milijardi kuna.


hrt/HIC.hr
foto: