HIC grbovi-500-100
HIC-aktualno
06.rujna 2021.
NOVA ŠKOLSKA GODINA
Nova školska godina počela uz nešto blaže epidemiološke mjere

učenici s maskama

Danas, 6. rujna počela je nove 2021/ 022 školske godine. U školske klupe sjeda oko 460 000 učenika. ( 313 tisuća učenika osnovnih i 143.200 učenika srednjih škola ) . Nova školska godina počinje uz blaže epidemiološke mjere nego lani. Najmanji neće morati nositi maske, no stariji učenici morat će ih staviti kad god se ne može osigurati potreban razmak. Sat će u većini škola trajati 40 minuta. Zvona nema - kako se učenici ne bi miješali. Vraća se kabinetska nastava, ponovno se otvaraju školske dvorane. Blaže epidemiološke mjere

Nova školska godina počinje uz blaže epidemiološke mjere nego lani. Najmanji neće morati nositi maske, no stariji učenici morat će ih staviti kad god se ne može osigurati potreban razmak. Sankcije, međutim, za djecu koja ne žele nositi maske nisu predviđene.

Uz ostalo dopušta se druženje i fizički kontakt djece i učenika različitih skupina i razreda, posebice u dječjim vrtićima pri izvođenju kraćih programa s djecom predškolske dobi te u školama tijekom izvođenja izborne nastave.

Spomenuta mjera odnosi se i na nastavu stranih jezika, fakultativnu nastavu, dodatnu i dopunsku nastavu, programe produženoga boravka i produženoga stručnog postupka, nastavu jezika i kulture nacionalnih manjina po modelu C, pripremnu i dopunsku nastavu hrvatskoga jezika za djecu koja ne znaju ili nedovoljno znaju hrvatski jezik i slično.

Bit će dopušteno i seljenje učenika iz razreda u razred kada to zahtijeva nastavni proces, poput nastave u kabinetima, vježbaonicama, informatičkim učionicama, praktikumima za praktičnu nastavu, kao i treninzi djece i učenika u školskim dvoranama i treninzi školskih sportskih klubova u školskim dvoranama u kojima sudjeluju učenici različitih razreda, a dopušteni će biti i treninzi sportskih klubova u školskim dvoranama i za niže dobne skupine.

Školskom osoblju i učenicima neće se mjeriti temperatura na ulazu, već će je oni mjeriti kod kuće, a ako im bude povišena, trebat će ostati kod kuće dok se ne izliječe.

Posjetitelji koji sudjeluju u izvannastavnim aktivnostima, kao što su priredbe i slično, morat će imati COVID potvrde. Bit će dopušteni i roditeljski sastanci uživo i informacije za roditelje.
Također, učenička praksa kod poslodavaca održavat će se bez ograničenja po mjerama koje vrijede za djelatnost i instituciju u kojoj učenik obavlja praksu, a i studentska praksa bit će delimitirana.

Lokalni stožeri mogu, na temelju povoljne epidemiološke situacije, ukinuti obvezu nošenja maske za pojedinu školu, grupu škola ili područje.

Prema posljednjim raspoloživim podacima, cijepljeno je gotovo 58 posto djelatnika u školama, dok postotak cijepljenih u gimnazijama doseže gotovo 60 posto.Novosti - nacionalni ispiti, probna matura

Nova školska godina donosi i dvije nove aktivnosti koje će provesti Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja - NCCVO. Riječ je o nacionalnim ispitima i probnoj maturi.

Nacionalne ispite tako će provesti NCVVO u 80 osnovnih škola u Hrvatskoj za učenike petih i osmih razreda radi vrednovanja, a bit će objavljeni 15. ožujka iduće godine.

Uz ispite bit će objavljene i detaljne upute za njihovu provedbu. Ispiti će biti provedeni kao dio nastavnoga procesa te će se provoditi do 15. travnja 2022., a očekuje se da će se većina odgojno-obrazovnih ishoda predviđenih kurikulom za završni razred do tada obraditi.

Tijekom provedbe probnih ispita nastavnici će ocijeniti ispite te unijeti rezultate svojih učenika u online sustav koji će pripremiti NCVVO.

Nakon provedbe probnih ispita, učenici i nastavnici će ispunjavati online upitnike u kojima će moći izraziti svoje mišljenje o provedenim probnim ispitima i načinu provedbe.
Vozači se pozivaju za oprez u prometu

Na cestama je povećan broj pa su iz HAK-a vozače pozvali da osobito oprezno voze u blizini škola i vrtića.U blizini škola i vrtića, gdje je brzina kretanja vozila ograničena na najviše 40 kilometara na sat, ali i na svim ostalim cestama u naseljima koje vode prema školama. Podsjetili su vozače da se pridržavaju prometnih propisa i pravila, poštuju prometne znakove i obrate pozornost na djecu koja hodaju uz cestu, jer su još zaigrana i nisu usredotočena na promet.


Sve manje prvašiča

Nažalost, škole su nam sve praznije, iz godine u godinu sve je manji broj upisanih. Ove godine u Hrvatskoj upisano 33-35 tisuća prvašića a prošle godine 36.950 prvašića. Još prije pet godina, u školskoj godini 2016./17., imali smo čak 42.219 učenika prvih razreda osnovne škole.hrt/ hic.hr
foto:arhivVijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre