HIC http://www.made-in-croatia.com.hr/


 

08.srpnja 2019.
POLICIJAKA AKCIJA "TEBRA"
Uhićene osobe osumnjičene za teške kriminalne radnje ispitane u USKOK-u

policija-auto

Uhićeni privedeni na ispitivanje

U policijskoj akciji nazvanoj Tebra na području Hrvatske i BiH uhićeno je više od 20 ljudi, osumnjičene za niz teških kaznenih. Osumnjičeni su u subotu privedeni i isopitani u USKOK-u .

Akciju su izveli policajci PNUSKOK-a su u koordinaciji s USKOK-om na osnovu opsežne višemjesečne kriminalističke istrage kojom su obuhvaćene 23 osobe osumnjičene da su se u razdoblju od dvije godine udružile u zločinačko udruženje, s međusobno podijeljenim ulogama radi počinjenja različitih kaznenih djela, objavio je MUP RH.
Mnogi su otprije poznati policiji, a među njima su i odvjetnici te bivši i sadašnji policajci.
Sumnja se da su posljednje tri godine u Hrvatsku prokrijumčarili najmanje 15,7 tona marihuane te ostvarili protupravnu imovinsku korist od najmanje 11 milijuna eura koje su međusobno podijelili prema svojim ulogama i dogovoru.

MUP je priopćio kako se sumnja da su prvoosumnjičeni 37-godišnjak i drugoosumnjičeni 35-godišnjak od početka rujna 2016. do lipnja 2019. na području Hrvatske i BiH u zajedničko djelovanje povezali najmanje sedam osoba.

Riječ je o četvrtoosumnjičenom 38-godišnjaku, petoosumnjičenom 45-godišnjaku, šestoosumnjičenoj 43-godišnjoj policajki, sedmoosumnjičenom 40-godišnjaku, osmoosumjničenom 59-godišnjaku, dvadesetoosumnjičenom 39-godišnjaku, četrnaestoosumnjičenom 26-godišnjaku.

MUP dodaje kako su se osumnjičenici međusobno povezali kako bi kupnjom i preprodajom veće količine raznih droga stekli znatnu imovinsku korist.

Marihuanu kupljenu od ilegalnih proizvođača i krijumčara u Albaniji i Crnoj Gori organizirano su dopremali u BiH, odnosno na šire područje Ljubuškog, gdje je petoosumnjičeni uz pomoć policajke prenosio drogu preko granične crte između Hrvatske i BiH.

Drogu su zatim ili odvozili do osamnaestoosumnjičenog 43-godišnjeg kupca s područja Dugopolja ili su drogu osmoosumnjičeni, dvadesetoosumnjičeni i sedmoosumnjičeni u osobnim i teretnim vozilima prevozili na šire područje Zagreba gdje se preprodavala drugim osumnjičenicima.

Drogu su od preprodavača kupovali petnaestoosumnjičeni 33-godišnjak, šesnaestoosumnjičeni 42-godišnjak, sedamnaestoosumnjičeni 31-godišnjak, devetnaestoosumnjičeni 40-godišnjak, osamnaestoosumnjičeni te četrnaestoosumnjičeni koji su drogu isporučivali krajnjim kupcima. Krajnje kupce prethodno su pronalazili prvoosumnjičeni i drugoosumjničeni, precizirao je MUP.

Nadalje se sumnja da su prije prvoosumnjičeni, drugoosumnjičeni i trećeosumnjičeni 57-godišnjak od prosinca 2017. do kraja lipnja 2019., na području Zagreba u zajedničko djelovanje povezali najmanje šest osoba. Riječ je o četvrtoosumnjičenom, devetoosumnjičenom 37-godišnjaku, dvanaestoosumnjičenom 43-godišnjaku, trinaestoosumnjičenom 47-godišnjaku i četrnaestoosumnjičenom, a koji su radi zastrašivanja i stvaranja osjećaja nesigurnosti kod oštećenih osoba njih fizički napadali te tjelesno ozljeđivali, odnosno zapaljivali njihove osobne automobile.

Uz to, šestorka je primjenom nasilja pokušavala naplaćivati dugove te prikrivala prethodno otuđene stvari, dodaje MUP. Riječ je o zapaljenju automobila VW Golf 6. prosinca 2017. na Vrbanima, a za čije je izvršenje prvoosumnjičeni na navedenu adresu dovezao zasad nepoznatu osobu koja je 21. siječnja 2018. zapalila i BMW u Vrapču.

Prvoosumnjičeni je naložio četrnaestoosumnjičenom te još jednoj osobi da 7. studenog 2018. na Prislavlju zapale Mercedes GLE 350D. Prvoosumnjičeni je dvojici za taj palež na raspolaganje dao i svoj motocikl.

Uz to, prvoosumnjičeni i drugoosumnjičeni dulje su pratili vlasnika VW Passata te su 2. travnja 2018., u pratnji četvrtoosumnjičenog i devetoosumnjičenog, stigli  do oštećenog u Savsku Opatovinu gdje je devetoosumnjičeni zapalio vozilo.

Prvoosumnjičeni i trećeosumnjičeni pripremali su fizički napad na osobu na području Zagreba, za što su angažirali jedanaestoosumnjičenog i dvanaestoosumnjičenog, ali su odustali od realizacije.

Prvoosumnjičeni i trećeosumnjičeni također su tijekom studenog 2018. prikrivali oduzeti Audi A6. Njih dvojica su na automobil stavili prije ukradene registracijske oznake te se koristili vozilom i davali ga na korištenje drugima.

Oduzeti luksuzni automobili i plovila

Uz to, prvoosumnjičeni i trećeosumnjičeni 29. lipnja, uz prijetnju, udarce i vrijeđanje, pokušali su protupravno naplatiti dug od oštećenika.

Policija navodi kako se 20 osoba sumnjiči da su kao članovi zločinačkog udruženja, počinili kaznena djela zločinačkog udruženja, neovlaštene proizvodnje i prometa drogama u sastavu zločinačkog udruženja, dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom počinjenog u sastavu zločinačkog udruženja, poticanja na počinjenje kaznenog djela teške tjelesne ozljede u sastavu zločinačkog udruženja, prikrivanja počinjenog u sastavu zločinačkog udruženja, kao i pokušaj protupravne naplate u sastavu zločinačkog udruženja.

MUP dodaje kako su od 20 osumnjičenika njih petorica od prije u istražnom zatvoru ili na izdržavanju kazne zatvora. Riječ je o četvrtoosumnjičenom, osmoosumnjičenom, desetoosumnjičenom, petnaestoosumnjičenom i sedamnaestosumnjičenom. Ostalih 15 osoba je u zakonskom roku predano pritvorskom nadzorniku uz kaznenu prijavu koja je podnesena USKOK-u.

Osim navedenih 20 osoba, kriminalističkim istraživanjem bile su obuhvaćene još tri osobe, od kojih je za dvije utvrđena sumnja da su počinile pojedinačna kaznena djela te da nisu djelovale u sastavu zločinačkog udruženja, a jednom hrvatskom državljaninu nije utvrđena osnovana sumnja.

Policija je protiv osumnjičenog 34-godišnjaka, zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela povrede tajnosti postupka, redovitim putem podnijela kaznenu prijavu zagrebačkom ODO-u, dok je osumnjičeni 41-godišnjak kazneno prijavljen ODO-u u Karlovcu zbog nedopuštenog posjedovanja, izrade i nabavljanja oružja i eksplozivnih tvari.

Na temelju policijskog zahtjeva, na području Ljubuškog 5. srpnja 2019. pretraženi su domovi na dvije lokacije s obzirom na to da petoosumnjičeni 45-godišnjak i sedmoosumnjičeni 40-godišnjak žive na području BiH. Tom prilikom pronađene su četiri puške, od čega tri automatske.

Tijekom pretraga na području Hrvatske pronađeno je i oduzeto 6,3 kilograma marihuane, 25 grama speeda, stabljika marihuane te sedam digitalnih vaga. Oduzeta su i dva boksera, gumena palica i jedna bejzbolska palica. Policija je otkrila i oduzela automatsku pušku, dvije puške, dva pištolja, dvije ručne bombe, 112 komada streljiva, 25.500 eura, 19.300 kuna, mobitele, SIM kratice, prijenosna računala, USB stickove te raznu dokumentaciju.

Od osumnjičenika su privremeno oduzeti Mercedes S 63 AMG, Porsche Cayenne, BMW 740d te dva plovila.

Tijekom kriminalističkog istraživanja angažirano je 150 policijskih službenika, koji su proveli 34 dokazne radnje pretrage stanova i drugih prostorija te 25 pretraga vozila i plovila. Osumnjičene osobe jučer su uhitili policijski službenici ekipa za posebne zadaće interventnih jedinica policije Policijske uprave zagrebačke i Policijske uprave primorsko-goranske, naveli su iz MUP-a RH.

Ispitivanje u zagrebačkom sjedištu USKOK-a

Još nije poznato tko se konkretno sumnjiči za paleže automobila Krešimira Antolića, bivšeg policajca i aktualnog Dinamova direktora sigurnosti, te planiranje napada na bivšeg predsjednika uprave tog kluba Igora Kodžomana.

Na ispitivanje u zagrebačkom sjedištu USKOK-a u subotu su dovedeni Tomislav Sabljo i Tomislav Sučić koji su uhićeni na Rabu.

Neslužbeno se doznaje kako bi zagrebački odvjetnik Andrej Ilić, koji se sumnjiči za sprječavanje dokazivanja, trebao biti ispitan tijekom subote na Općinskom državnom odvjetništvu.

Odvjetnik Hrvoje Korša koji brani Sučića i Ilića rekao je da Sučić nije iznosio obranu, dodajući kako se njega sumnjiči za ozbiljna kaznena djela počinjena od 2016. do 2018. Ilićevo uhićenje Korša je nazvao cirkusom, objasnivši da se Iliću ne stavlja na teret djela za koja se sumnjiče ostali uhićenici. Pritom je dodao kako se nada da će Ilić nakon ispitivanja na ODO-u biti pušten na slobodu.

Branitelj uhićenog Karla Picka, odvjetnik Rafael Krešić, objasnio je u subotu da se njegova branjenika tereti za zloporabu droge.

Među osumnjičenicima koji su u USKOK-u ispitani u petak jesu Đorđe Vuletić, Siniša Žalac i Josip Devčić. Neslužbeno se doznaje kako je dio uhićenika iznio obranu, a dio nije.

Žalčev branitelj, odvjetnik Ljubo Pavasović Visković, kazao je u petak kako je njegov branjenik iznio obranu, no nije htio ulaziti u detalje s obzirom na to da istraga nije javna. ''Mojem branjeniku stavlja se na teret pripadnost zločinačkoj organizaciji'', kazao je za Josipa Devčiča njegov odvjetnik Gordan Preglej.
Uhićeni su još Josip Nikić, Goran Vidović i Mario Rakidžija.

Uhičenja diljem Hrvatske, akcija i na teritoriji biH


Diljem Hrvatske u petak je obavljena opsežna policijska akcija pod nazivom "TEBRA" u kojoj je, prema prvim informacijama, uhićeno više osoba iz kriminalnog miljea.Akcija se provodi diljem Hrvatske a proširena je i na susjednu Bosnu i Hercegovinu.

U policiji ne otkrivaju detalje akcije. Neslužbeno se, pak, doznaje da su na nekoliko lokacija diljem Hrvatske u tijeku uhićenja više osoba koje se sumnjiči da su niz nedjela iz domene organiziranog kriminala počinili u sklopu zločinačkog udruženja.

U Zagrebu i Rabu uhićeno je više osoba iz kriminalnog miljea koje se sumnjiči za palež automobila, premlaćivanje i preprodaju droge.


Među uhićenima nalazi se nekoliko policiji otprije poznatih osoba koje se sumnjiči za udruživanje u zločinačku organizaciju, dok se odvjetniku dvojice uhićenih Ljubi Pavasoviću Viskoviću ''čini'' da su uhićenja o čijim detaljima policija šuti, povezana s GNK Dinamo.

Neslužbeno se doznaje da su među uhićenima Đorđe Vuletić Đoko, pripadnik tzv. knežijske skupine kojem se sudilo u sklopu "zagrebačke zločinačke organizacije" prije 19 godina. Isto tako neslužbeno se doznaje kako su uhićeni i Tomislav Sabljo, Josip Nikić, Josip Devčić, Siniša Žalac i Goran Vidović.

Uhićeni se sumnjiče za dilanje droge, a sumnja se da su se bavili i premlaćivanjem te paležom vozila. Također neslužbeno se doznaje da PNUSKOK istražuje jesu li osumnjičeni povezani s paležom vozila Krešimira Antolića, bivšeg policajca i sadašnjeg šefa za sigurnost Dinama. Mediji pišu kako se neslužbeno doznaje da je među uhićenima i jedan odvjetnik.

Izjavu novinarima dao je odvjetnik Ljubo Pavasović Visković. Kazao je kako on brani dvojicu osumnjičenih, a o imenima nije htio razgovarati. 

- Radi se o više kaznenih djela počinjenih navodno u sastavu zločinačke organizacije. Kolokvijalno govoreći radi se o nekom paležu vozila, planiranju napada, dakle nanošenju fizičkih ozljeda nekim ljudima. Međutim to je sada gruba verzija priče, tek ćemo vidjeti tijekom popodneva i sutrašnjeg dana u što će se sve to iskristalizirati, kazao je Visković.

Upitan jesu li uhićenja povezana s Dinamom, Pavasović Visković je rekao kako mu se ''u naznakama čini da je'', ali i da mu se čini da je sve što je povezano s GNK Dinamom ''vrlo tanko s dokazima'' te da sumnja da će doći do pravosudnog epiloga ''koji bi zadovoljavao nekog tko je pokrenuo ovaj postupak''.

Poslijepodne na ispitivanju u Uskoku

- Tijekom poslijepodneva vjerujem da će osumnjičenici biti privedeni u zgradu Uskoka u Gajevoj, ispitani i nakon čega će Uskok donijeti odluku hoće li zatražiti istražni zatvor ili ne. O imenima ne bih govorio', zaključio je odvjetnik u razgovoru s medijima.

Među uhićenima je Đorđe Vuletić zvani Đoko, bivši policajac PU zagrebačkoj, koji je krajem devedesetih bio je jedan od optuženika u procesu protiv tzv. zločinačke organizacije, gdje ga se teretilo za iznudu nad Tiborom Trstenjakom, za što je pravomoćno oslobođen.

Vuletić je u svibnju 2010. godine ponovno uhićen i optužen za nasilničko ponašanje jer je u lokalu Stara Knežija napadao  goste. Priveden je zajedno s četvoricom prijatelja jer je na terasi kafića 'Knežija' postrojio, a zatim vrijeđao, tukao i ponižavao šestero gostiju koji su nakon posla tu došli na kavu. Za ovo djelo je osuđen na 50 dana dobrotvornoga rada.

Sumnje za napade na Miljuša  i Galinca ranije odbačene zbog nedostatka dokaza

Vuletić je zajedno s Darkom Dakićem bio osumnjičen za napad na novinara Jutarnjeg lista Dušana Miljuša, no Županijsko državno odvjetništvo (ŽDO) je tijekom 2011. nakon šestomjesečne istrage zbog nedostatka dokaza odustalo od kaznenog progona. Uz to, Vuletića se povezivalo i s premlaćivanjem čelnog čovjeka Industrogradnje Josipom Galincem.

Prije tri godine Đorđe Vuletić je uhićen zajedno sa Tomislavom Sabljom zbog sumnji da su iz Ulice braće Cvijić na Knežiji ukrali auto vrijedan 3000 eura. Sabljo je uhićen prošlo godine zbog pokušaja preprodaje poluautomatske puške, ali se neslužbeno doznaje da je sud vratio optužnicu na doradu.

Neslužbeno se doznaje da je među uhićenima i Goran Vidović koji je kao i Vuletić bio pod istragom zbog napada na Miljuša te je uhićen u akciji ''Šok 3''.
Vidović je uhićen u rujnu nakon što ga je na autocesti kod Nadina uhitila zadarska policija koja je pretragom automobila kojim je upravljao pronašla 52 kilograma marihuane vrijedne 3, 5 milijuna kuna.

Doznaje se neslužbeno kako je uhićen i Josip Nikić koji je u rujnu 2014. osuđen na dvije godine i dva mjeseca zatvora jer je u listopadu 2012. godine, zajedno s Mateom Hohnjec, dopustio Tei Drakulić da se drogira u njihovom stanu. Djevojka je od posljedica konzumiranja droge MDMA umrl


Jedno od uhićenja obavljeno je jutros u zagrebačkom naselju Prečko. Specijalci s fantomkama zaustavili BMW u iz njega izvukli vozača.Akcija proširena i na područje BiH

Bosanskohercegovački mediji pišu kako se akcija nakon Zagreba i Raba, na kojem su uhićene dvije osobe, proširila i na BiH. Pretresi se obavljaju na više lokacija u BiH, a zasad su u Ljubuškom uhićene dvije osobe, preciziraju mediji u BiH.hrt/ HIC.hr
foto: arhivVijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre