HIC grbovi-500-100
Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama
20.travnja 2020.
REJTING POLITIČKIH STRANAKA

Preokret u popularnosti stranaka, SDP u padu

strijelica pada

Ekskluzivno u središnjem Dnevniku donosimo najnoviji HRejting, o popularnosti parlamentarnih stranka. Istraživanje je od 15. do 18. travnja za HRT provela agencija Promocija plus na uzorku od čak 1400 ispitanika koji jamči razinu pouzdanosti odgovora od 95 posto, uz statističku pogrešku od samo plus/
minus 2,62 posto.

Epidemija je u drugi plan potisnula dotadašnju uobičajenu dnevnu politiku ili politikantstvo i čini se,
zaustavila nagle letove ili prizemljenja koja su nastupila kao posljedica predsjedničkih izbora. Stranačke međurelacije vratile su se na razdoblje prije tih izbora. Tako je HDZ sad na gotovo 30% i od studenog prošle godine prvi put ponovno vodeća stranka. S 2,5 posto manje, SDP je ponovno drugi.

Miroslav Škoro jedini još prelazi izborni prag. Blizu mu je samo Most od kojega je duplo slabiji HSS. Golemu skupinu ispod dva posto biračke potpore predvodi Živi zid, Pametno i izrazito regionalni IDS 
koji upravo zbog te regionalnosti može računati na dva ili tri mandata. HRejting je, naime, rađen po principu cijela Hrvatska jedna izborna jedinica.
U visini 1,5%

Ispod 1,5 posto su svi ostali iz naše ankete i to slijedećim redosljedom: Stranka rada i  solidarnosti
Milana Bandića
HSU, HNS te izjednačeni Suverenisti i Ivan Pernar. Jedan ili manje od jedan posto birača odlučuje se za: Mislava Kolakušića, Brunu Esih, Daliju Orešković, Anku Mrak Taritaš. A ni od Daria Hrebaka, novog predsjednika HSLS-a, ta stranka nije ništa profitirala.  

Usporedba s prošlomjesečnim rezultatima

Jedine pažnje vrijedne promjene, odnose se na tri stranke koje prema HRejtingu trenutačno prelaze izborni prag. Pad ili rast svih preostalih iskazuje se u promilima, tako da se tu o rastu ili padu ne može niti govoriti. Uzrok je HDZ-ova povratka na vrh, rast te stranke za više od 2,5 posto u samo mjesec dana, ali istodobno i pad SDP-a u odnosu na ožujak za gotovo 2%. Malo više od 1% pao je i Miroslav Škoro.


Stabilan je trenutačno broj neodlučnih birača koji se i dalje vrti oko 10%.  

Kako stranke prolaze po regijama?

U četiri najjužnije županije suvereno "vlada" HDZ. Njega bi ondje zaokružilo više od 40% birača. SDP je izbor za njih dvostruko manje. Izborni prag prelazi još samo Most, a pragu nadomak je Škorin
Domovinski pokret.

U regiji koja bi obuhvaćala Primorsko-goransku i Istarsku županiju te senjsko primorje - obrnuto! Tu suvereno vlada SDP od kojega je HDZ više nego dvostruko slabiji. IDS je treći, a iznad 5-postotnog izbornog praga i ovdje je Škorina stranka.

Istok Hrvatske "drži" HDZ koji u Slavoniji i Baranji osvaja 38%. Na oko 20% glasova može računati SDP,
a 15,6%  je Škorinih. Ove tri stranke jedine prelaze prag i u izbornoj jedinici koja bi se prostirala od Like preko Bjelovarsko-bilogorske, Sisačko-moslavačke do Karlovačke županije. Ondje HDZ osvaja iznad 40, SDP oko 28, a Škoro ispod 9% glasova. Izbornom pragu u ovoj regiji nitko više nije ni blizu.

Međimurskoj, Varaždinskoj, Krapinsko-zagorskoj i Koprivničko-križevačkoj županiji prvi je izbor SDP,
drugi HDZ, a treći opet Škoro. Što je IDS-u Istra, to je HNS-u očito sjever Hrvatske. Ondje bi sa 7,3% ušao u Sabor. HSS-u malo nedostaje.


Bandić u Zagrebu ispod izbornog praga

Jedino u Zagrebu i okolici razlika između dviju najjačih stranaka ne prelazi 10%. Za SDP bi glasalo malo više od 29, a za HDZ malo manje od 21% birača. Miroslav Škoro izbor je njih oko 8%. U Zagrebu i
okolici, zagrebački je gradonačelnik prvi ispod izbornog praga.
2020. HDZ SDP M.ŠKORO MOST HSS    
20.travnja 29.9 %
(+2,61%)
27.4%
(-1,89 %)
9,2%
(-1,28%)
4,1% 2,1%    
               2019.

21.rujna 2019.
CRODEMOSKOP
HDZ i SDP stabilni


Rejting političkih stranaka
mjesec logo HDZ logo SDP Mislav Kolakušić NL Most logo živi zid stranka 365 Milana Bandića
2019.            
21.rujna 27,6% 24,8% 6,0% 5,1% 2,0%  
7.srpnja 25,5% 21,5% 7,2% 4,7 % 4,3% 1,7%

Rejting političara
mjesec predsjednica
Grabar-Kitrrović
premijer Andrej Plenković Zoran Milanović Ivan
Pernar
Davor Bernardić  
2019.            
21.rujna            
7.srpnja 12,2% 11,1%% 5,9% 4% 2,8%  


Rejting predsjedničkih kandidata

mjesec Kolinda
Grabar-Kitarović
Zoran Milanović Miroslav Škoro Mislav Kolakušić Dejan Kovać Vlaho Orepić
2019.            
21.rujna 28,5% 24,8% 18,2 % 8,6% 3,2% 1,3%
             Prema najnovijem HRejtingu, dvije vodeće hrvatske stranke sve više dominiraju i ovaj mjesec zajedno dobivaju više od 50% glasova birača zajedno. U ispitivanju je sudjelovala 1400 osoba.

Smjene četvero ministara ovoga ljeta i pokrenuta istraga protiv nekadašnjeg političkog tajnika stranke Lovre Kuščevića nisu se ipak odrazili na HDZ-ov rezultat i njihovih stabilnih 27,6%. Nakon rekordno niskog rejtinga potkraj prošle godine, SDP, pak, nastavlja rast - ovaj mjesec stigli su do 24,8%. HDZ i SDP u ovom trenutku dijeli, dakle, manje od 3% glasova birača prema HRejtingu.

Da su idući vikend parlamentarni izbori, samo četiri stranke prešle bi izborni prag. I te dvije preostale stranke znatno zaostaju za vodećim dvojcem. Nezavisna lista Mislava Kolakušića probila se na mjesto treće opcije sa 6%, gotovo jedan posto više od Mosta koji ima 5,1%.

Skupinu stranaka koje bi dobile od dva do tri posto glasova prevodi HSS s 3,1%. Neovisni za Hrvatsku i Živi zid osvajaju malo više od dva posto. Nekadašnja treća opcija, koja je na nedavnim europskim izborima dobila i zastupnika u Europskom parlamentu, Živi zid, definitivno je skupo platila unutarstranački raskol zbog te unosne plaće i, kako se u ovom trenutku čini, na putu je da zauzme prilično minornu ulogu na hrvatskoj političkoj sceni.

Sve ostale stranke nalaze se ispod 2%, neodlučnih je birača 11,6%.

Zanimljivi su pokazatelji kad se pogleda malo veći vremenski razmak. I HDZ i SDP imaju razloga za zadovoljstvo. HDZ ima kontinuitet. Stalno su iznad 27%, osciliraju vrlo malo, u odnosu na svibanj rasli su za 0,43%. Međutim, itekako moraju pomno analizirati rast svojih glavnih oporbenih protivnika. SDP ovaj mjesec dobiva 6,75% veću potporu birača nego u svibnju.

I Nezavisna lista Mislava Kolakušića napreduje iz mjeseca u mjesec. Ljeto im je donijelo 2,14% više glasova birača nego u svibnju. Most, HSS i Neovisni za Hrvatsku redom padaju. Most za 1,61%, HSS doduše neznatno, 0,2%.

Najveći gubitak povjerenja birača bilježi Živi zid. U šest mjeseci, od ožujka do rujna, pao je s 10,59% na samo 2,17%, dakle ukupno malo više od 8%. Zanimljivo je da je SDP rastao upravo otprilike toliko koliko je Živi zid izgubio.08.srpnja 2019.
CRODEMOSKOP
HDZ pada, SDP raste

U redovnom mjesečnom istraživanju CRO Demoskop "RTL Danas" donosi nekoliko zanimljivih nalaza o preferencijama političkih stranaka, percepciji političara i drugim odnosima u političkoj areni. Koja bi stranka pobijedila da su danas izbori, kako građani vide vodeće hrvatske političare, kome pada popularnost, a tko raste donosi i analizira Damira Gregoret.

HDZ i dalje pada

Novi CRO Demoskop donio nam je neka iznenađenja u poretku stranaka. Treća snaga, ispred MOST-a i raspadnutog Živog zida i dalje je nezavisna lista Mislava Kolakušića dok HDZ ostaje vodeća stranka koju bira nešto više od četvrtine ispitanika. Njihov negativan trend nastavlja se i ovoga mjeseca.

Kontinuirano, proteklih pola godine HDZ bilježi pad. U odnosu na lipanj pali su za postotni poen. Slučaj HDZ-ova političkog tajnika i ministra u Vladi sigurno je imao utjecaja.

Na krilima rezultata EU izbora SDP nastavlja rasti i treći mjesec zaredom. Sad ih bira 21,5 posto ispitanika. Ovo je najbolji rezultat SDP-a u proteklih godinu dana.

Lista bivšeg suca Mislava Kolakušića uživa 7,2 posto potpore, nešto više od prošlog mjeseca kad se prvi put pokazala trećom opcijom među biračima. Svjetonazorski, znatno češće njegovu listu biraju ispitanici koji se svrstavaju na desnicu ili desni centar. Most, koji je podbacio na EU izborima i ostao bez mandata, nešto raste pa je s potporom od 4,7 posto preskočio Živi zid.

Živi zid nastavlja padati

Nakon nevjerojatnog javnog iznošenja stranačkog prljavog rublja i napuštanja stranke Živi zid nastavlja padati i sad je na 4,3 posto. Istu potporu ima i stranka Brune Esih te Zlatka Hasanbegovića koja je zadržala istu potporu kao i prošloga mjeseca. Rastu HSS i HNS. Obje su stranke iznad tri posto, a HNS je poene skupio na javnoj prozivci ministra Kuščevića, iako su i dalje s njim u koaliciji i Vladi.

Ostale su stranke ispod 2 posto. HRAST raste na 1,9 posto, a stranka Ruže Tomašić pada s lipanjskih 2,2 posto na 1,7 posto. Zajedno bi se kao Suverenisti mogli približiti pragu.

 

Ostalih je 3.4 posto, a ima i neodlučnih gotovo 12 posto.

Najslabiji rezultat za predsjednicu posljednje dvije godine

Promjena ima i kad je u pitanju popularnost, odnosno nepopularnost političara. Aktualna predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, koja čeka sa službenom kandidaturom za drugi mandat na Pantovčaku, i dalje je prvi izbor najpozitivnije političarke. No bilježi pad od tri postotna poena u odnosu na lipanj, a sadašnjih 12,2 posto najslabiji je rezultat Grabar-Kitarović u posljednje dvije godine.

Blago pada i premijer Andrej Plenković, ali je i dalje na drugom mjestu. Kandidatura za Pantovčak Zorana Milanovića dovela je na treće mjesto, ali vidimo da s potporom od 5,9 posto kaska i za predsjednicom i za premijerom.2018.

mjesec logo HDZ logo SDP logo živi zid NL Most stranka 365 Milana Bandića  
2018.            
             
kolovoz 26% 18% 13,2% 7,5% 3,1%  
srpanj 25% 18,7% 13,4% 7,3% 2,5%  06.kolovoza 2018.

CRODEMOSKOP
Rejteing HDZ-u raste SDP-u pada, predsjednica na vrhu ljestvice popularnostiDa su početkom kolovoza održani parlamentarni izbori, HDZ bi ostvario 26% (25% u srpnju), SDP 18% (18,7% u srpnju), Živi zid 13,2% (13,4% u srpnju), Most 7,5% (7,3% u srpnju), pokazuju rezultati
 istraživanja koje je agencija Promocija plus provela na 1.300 ispitanika od 31. srpnja do 3. kolovoza.

U ovomjesečnom istraživanju SDP ima najnižu izbornu potporu u mjerenju preferencija stranaka od početka istraživačkog projekta CRO Demoskop (od početka 2004.). Drugi najlošiji rezultat stranka je zabilježila nakon izbornog poraza u siječnju 2004. godine (18,9%), a treći u srpnju 2014. (19,1%).

Među prve četiri stranke na ljestvici rejtinga u odnosu na srpanj dvije su zabilježile rast (HDZ i Most), a dvije pad (SDP i Živi zid). 

Na ljestvici rejtinga slijedi Stranka Bandić Milan 365 s 3,1% (2,5% u srpnju), Neovisni za Hrvatsku s 2,9% (3,6% u srpnju). HSS je ostvario 2,6% (2,1% u srpnju), a slijedi Pametno s 2,4 posto.

Iznad 1% izborne podrške je pet stranaka: HNS i Hrast (po 1,9%), IDS (1,7%), GLAS (1,4%) i HSU (1,2%). Dvije su stranke s izborom manjim od 1 posto: HSLS i HDSSB (po 0,5%).  I u ovomjesečnom je istraživanju zabilježen relativno velik udio neodlučnih birača koji sada iznosi 12,7% (prema prošlomjesečnih 13,4 posto).

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović na vrhu ljestvice najpozitivnijih političara

Nakon pet mjeseci vrh ljestvice pozitivnog doživljaja hrvatskih političara preuzela je predsjednica Grabar-Kitarović koja je na valu sportskog uspjeha i navijanja povećala izbor za najpozitivnijeg domaćeg političara na ovomjesečnih 20,8% (prema srpanjskih 17,2% ili predmundijalskih 15,1%).

Na drugom je mjestu "nitko" (ni jedan političar) s izborom od 20,1% (prema prošlomjesečnih 19,2%). Premijer Plenković zadržao se na trećem mjestu s 8,5% (9,1% u srpnju). Slijedi Anka Mrak-Taritaš s 5,9% (5,7% u srpnju), dok je Ivan Sinčić na petom mjestu s 4,9% (u odnosu 5,8% u srpnju).

Među deset najpozitivnijih domaćih političara još su Ivan Pernar (4,3%), Zoran Milanović (4,2%), Tonino Picula (2,9%), Božo Petrov (2,4%) i Zlatko Hasanbegović (1,8%).

Plenković na vrhu ljestvice najnegativnijih političara 

Na vrhu ljestvice negativnog doživljaja hrvatskih političara je premijer Andrej Plenković s izborom od 25,7% (28,7% u srpnju). Na drugom je mjestu Davor Bernardić s 14,7% (14,4% u srpnju). Na trećem su mjestu "svi političari" kao zasebna kategorija odgovora s izborom od 11,4% (12,3% u srpnju). Četvrto mjesto drži Milorad Pupovac sa 6,6% (4,3% u srpnju), a slijedi Zlatko Hasanbegović s 5,4%.

Među deset najnegativnijih domaćih političkih osoba još su Kolinda Grabar-Kitarović (4,7%), Nenad Stazić (3%), Zoran Milanović (2,9%), Gordan Jandroković (2,7%) i Milan Kujundžić (1,6%).

Smjer u kojem ide RH ne podupire 69,5%

Smjer kretanja zemlje (kao svojevrsni pokazatelj društvenog optimizma) podupire 19,9% građana (prema 17% iz srpnja). U ovomjesečnom istraživanju 69,5% ispitanika smatra da Hrvatska ide u pogrešnom smjeru, u odnosu na 70,4% iz srpnja. Kakav je smjer zemlje ne zna 10,7%.

Udio društvenih optimista među glasačima HDZ-a je 59,3% (u srpnju 55,6%), dok je među glasačima glavnog koalicijskog partnera HNS-a taj udio niži i iznosi 33,3%. Među glasačima SDP-a udio društvenih optimista iznosi 2,6%.

Razina potpore politici Vlade RH u 21. mjesecu njezina mandata je 34,2% (prema 30,5% u srpnju). Kad je riječ o nepodržavanju politike Vlade, u ovomjesečnom istraživanju ona iznosi 49,1% (54,3% u srpnju).

Doživljaj rada Vlade, osim kroz kriterij podrške politici Vlade, mjeri se i kroz školsku ocjenu koja u ovomjesečnom istraživanju iznosi 2,21 (prije mjesec dana ocjena je bila 2,17).

Najvišu ocjenu Vlada bilježi među glasačima HDZ-a (3,30), dok glasači HNS-a daju 2,57. Najniža je ocjena zabilježena među glasačima stranke Pametno (1,88).

Predsjednica Republike za svoj je rad dobila čvrstu trojku, odnosno 3,20 (u odnosu na 3,03, koliko je izmjereno početkom srpnja). Najviše predstavničko tijelo u zemlji, Hrvatski sabor, u ovomjesečnom mjerenju za svoj rad dobilo je ocjenu 1,98 (u srpnju 1,91).

Srebrna medalja na nogometnom prvenstvu događaj mjeseca

U ovomjesečnom je mjerenju, uz nogometno srebro, još samo jedna tema bila iznimno važna, a to je smrt Olivera Dragojevića, što je događaj mjeseca za 8,1 posto građana. Nagodba vjerovnika u slučaju Agrokor je na trećem mjestu sa svega 3 posto izbora, dok je prijedlog poreznih promjena izbor za 1,6 posto građana. Svi su ostali događaji zabilježili izbor manji od 1,6 posto.2015.

dana logo HDZ logo SDP logo ORaH logo živi zid HDZ-
koalicija
SDP
koalicija
2014.-015.            
25.9.2015. 30,0% 25,3% 3,8% 6,6% 33,0% 29,1%
04.9.2015. 31,1% 29,0% 4,6% 4,4% 32,8% 31,1%
25.8.2015. 31,8% 23,2% 4,1% 5,0% 34,0% 28,2%
04.8.2015. 31.3 % 26,6% 5,1% 4,8% 32,7% 30,1%
04.7.2015. 30,4% 25,5%   4,4%    
05.5.2015. 30,8 % 23,7% 5,5% 6,1 % 32,5% 26,4%
25.04.2015. 31,2% 18,8% 7,7 % 13,9% 33,8% 22,3%
03.04.2015. 31,4% 25,0% 6,8% 7,2% 33,5% 27,8%
25.03.2015. 30,0 % 23,0% 9,2% 11,6% 31,0% 25,6%
25.02.2015. 28,7% 19,8% 8,8% 14,6% 31,9% 24,8%
05.02.2015. 29,5% 24,8% 9,3% 7,8 %    
19.12.2014. 26,9% 18,7% 16,6%   33,5% 23,5%
05.12.2014. 26,7 % 21,9% 14,6%   31,2% 24,826.rujna 2015.

CRODEMOSKOP
Topi se HDZ-ova prednost pred SDP-om

SDP-OV REJTING RASTE

Dnevnik Nove TV donosi kako je SDP u rujnu u redovitom CROBAROMETRU koji provodi IPSOS PULS porastao te za HDZ-om zaostaje 4 posto. HDZ u ovom trenutku ima potporu od 30 posto, a SDP je na 25,3 posto. Razlika se između dvije stranke u mjesec dana smanjila s više od 8 na 5 posto. HDZ-ov  "bazen glasova" se u ovom trenutku politički kreće od 26,6 u najgorem ili 33,4 u najboljem slučaju. SDP-ov "bazen glasova" je od 22,1 u najgorem do 28,5 u najboljem slučaju. 

BANDIĆ IDE GORE, ORAH DOLJE

Živi zid ima trenutačnu potporu od 6,6 posto, a na 4. mjesto probila se stranka BANDIĆ MILAN 365 koja uživa potporu od 4,3 posto. ORaH mjesecima gubi potporu i u rujnu se zaustavio na 3,8 posto, odnosno 5. mjestu. 

STRANKE OD OKO 2 POSTO - NAŠLE SAVEZE U HDZ-U I SDP-U I SPAŠAVAJU SE

HSS ima potporu od 2,7 posto, MOST nezavisna lista je na 2,5 posto, BUZ ima potporu od 1,9 posto. HNS rujan završava s potporom od 1,7 posto. Naprijed Hrvatska Ive Josipovića je također na 1,7 posto, HDSSB je na 1,3 posto, kao i Laburisti. Po 1,1 posto imaju HSP te Reformisti Radimira Čačića. Ostale stranke imaju potporu od 5,4 posto, a neodlučnih je 9,3 i taj se broj smanjuje. 

DOMOLJUBNA KOALICIJA PRVA, HRVATSKA RASTE DRUGA

Domoljubna koalicija, predvođena HDZ-om, je na 33 posto. No politički "bazen glasova" te koalicije kreće se od 29,6 u najgorem ili 36,4 u najboljem slučaju.  
Hrvatska raste, koju čine vladajući, ima trenutačno potporu od 29,1 posto potpore birača, a mogući prostor raste ili pada te koalicije je, u najgorem slučaju, 25,8 do, u najboljem slučaju, 32,4 posto potpore.  

TKO ĆE ODLUČIVATI O NOVOJ VLADI - ŽIVI ZID I BANDIĆ

Živi zid ima potporu od 7,3 posto, a Bandić Milan 365 je na 4,5 posto potpore birača. Od ostalih stranaka i koalicija koje bi mogle odlučivati o novoj Vladi su ORaH s 4,1, nezavisna list MOST s 3,4 posto. A u nekoj od izbornih jedinica mogućnost mandata mogla bi ostvariti koalicija Josipović –Čačić, koja trenutačno uživa potporu od 2,4 posto. Koalicija HSP i Konzervativne stranke imaju 1,7 posto. HDSSB je na 1,4 posto, a ostale stranke osvajaju 4,7 posto, dok je neodlučnih birača 8,4 posto. 

VLADINA POLITIKA - OD PROSINCA DVOSTRUKO VEĆA POTPORA

Vladinu politiku u ovom trenutku odobrava 32 posto birača, što je znatan rast u odnosu na prosinac 2014., kada je Vladinu politiku odobravalo njih 17 posto. No i dalje većina ne podupire Vladinu politiku, točnije njih 61 posto. U ovom trenutku još 7 posto birača ne zna komu bi vjerovalo. 

SMJER HRVATSKE LOŠ, ALI TO MISLI SVE MANJE GRAĐANA 

Većina građana, točnije njih 62 posto, mišljenja je da je smjer kojim ide Hrvatska pogrešan, što je znatno manje u odnosu na prosinac 2014., kada je taj broj iznosio 82. Od tada do danas taj broj  lagano pada. Očito je da ljudi mijenjaju mišljenje s obzirom na to da je gotovo toliki porast onih koji smatraju da zemlja ide u dobrom smjeru pa je broj s 11 posto u prosincu 2014. narastao na 28 posto danas. Oko 10 posto građana Hrvatske nema mišljenje o smjeru kretanja zemlje.
  

OCJENE TRIJU INSTITUCIJA ZA NIJANSU LOŠIJE – RANG OSTAO ISTI

Rad ureda Predsjednice građani su ocijenili s 3,15, što je nešto niža ocjena u odnosu na prošli mjesec kad je iznosila 3,28. Vlada je ocijenjena s 2,31, što je za nijansu bolje nego u prošlom mjesecu, kad je ta ocjena iznosila 2,27. Hrvatski sabor 4. godinu mandata završava s 2,09, što je također za nijansu niža ocjena u odnosu na kolovoz 2015., kad je ocjena iznosila 2,19.  

(dnevnik.hr/HIC)

 

04.rujna 2015
HDZ je i dalje vodeća stranka u Hrvatskoj s 31,1% (u kolovozu su imali 31,3%). SDP je s 29 % (26,6% u kolovozu) smanjio zaostatak za HDZ-om 2 posto. ORaH podržava 4,6 posto a Živi zid 4,4% ispitanika.
Slijede HSS s 2,6 posto (jednako u kolovozu), Most nezavisnih lista s 2,6 posto (1,7%), HNS s 2 posto (2,2%). Manje od 2 posto imaju HDSSB (1,6%), Naprijed Hrvatska (1,5%), Stranka Milana Bandića (1,2%), IDS (1,0%), Hrvatski laburisti (0,7%), HSU, HSLS, HSP, HSP AS i NS Reformisti (svi po 0,6%) i HKS (0,4%). Sve ostale stranke bilježe skupni izbor od 1,3 posto. Zabilježeno je i 13,1 posto neodlučnih.

Koalicija HDZ-HSS-HSP AS-HSLS-HRAST-BUZ-HDS-ZDS bilježi izbor od 32,8 % (32,7% u kolovozu), a koalicija koju okuplja SDP (SDP-HNS-IDS-HSU-Laburisti-AHSS-ZS) 31,1 % (30,1% u kolovozu).

Na vrhu ljestvice najpozitivnijih hrvatskih političara je hrvatska predsjednica, Kolinda Grabar-Kitarović s izborom od 29,2 posto (28,2% iz kolovoza), slijedi predsjednik Sabora Josip Leko s 10,6 posto (10,8%). Zoran Milanović je i dalje treći sa 7,5 posto izbora, a slijedi njegov nekadašnji stranački kolega Ivo Josipović s izborom od 5 posto. Boris Lalovac je peti s 4,9 posto, a slijede Mirela Holy s 4,5 posto, Tomislav Karamarko 3,2 posto, Tonino Picula i Milan Bandić s po 2,6 posto i Božo Petrov 1,8 posto

 

25.kolovoza 2015.HDZ i domoljubna koalicija jača a vladajučoj koaliciji potpora pada.

HDZ tako mjesec završava s 31,8 posto ili skoro dva posto više nego mjesec prije. SDP pak uživa potporu od 23,2 posto .

Živi zid pao je na 5 %, ORaH je pao ispod 5 posto ili uživa potporu od 4,1 posto. Bandić 365 stranka je na 3,6, a udruga Most 2,9, HSS je na 2 posto, narodnjaci su na 1,9 posto potpore. Odmah iza njih su reformisti Radimira Čačića s 1,9. Zatim s istom potporom od 1,7 posto slijede BuZ, Naprijed Hrvatska te laburisti.

IDS ima 1,5 posto a HSP 1,3 te HSU 1,3 posto potpore. Ostale stranke imaju manje od 1 posto i ukupno sakupljaju 4,8 posto.
Domoljubna koalicija uživa potporu od 34 posto i raste. A vladajuća koalicija trenutno uživa 28,2 posto birača.


04.kolovoza 2015.
Prema istraživanju provedenom u razdoblju od 31. srpnja do 3. kolovoza, da su sada parlamentarni izbori HDZ bi dobio 31,3 posto glasova (30,4 u srpnju) , a SDP bi dobio 26,6 posto (25,5 u srpnju). Orah je treći s 5,1 posto a četvrti je Živi zid s 4,8 posto. 
Što se tiče koalicija najjače je i dalje ona HDZ-ova koju bi odabralo 32,7 posto ispitanih (30,7 posto u srpnju). Slijedu ju SDP-ova koalicija koju preferira 30,1 posto anketiranih (28,3 posto u srpnju).

Nakon odluke o raskidanju Arbitražnog sporazuma sa Slovenijom narasla je i potpora aktualnoj Vladi koju sada podupire 41,4 posto ispitanih. Taj je postotak prošli mjesec iznosio 36,3 posto.04.srpnja 2015.
Na ljestvici stranačkih preferencija, da su sada izbori, HDZ bi dobio 30,4 posto glasova. S druge strane, stožerna stranka sadašnje vladajuće koalicije – SDP, bilježi izbor od 25,5 posto.
Osim ove dvije stranke, odnosno njihove koalicije, još su dvije stranke na nacionalnoj razini (cijela Hrvatska jedna izborna jedinca) zabilježile nešto viši izbor (oko izbonog praga): Orah i Živi zid.

Za svoj je rad Vlada RH dobila ocjenu 2,31, u odnosu na 2,25 iz lipnja. Ovo je ujedno najviša ocjena u posljednjih skoro dvije godine (još od rujna 2013. godine kad je iznosila 2,39). Predsjednica republike je za svoj rad dobila vrlo čvrstu trojku, odnosno 3,43 prema 3,40 iz lipnja. Hrvatski sabor, s ocjenom od 2,17 građani su najslabije ocijenili, prenosi vecernji.hr rezultate istraživanja CRO - Demoskop.

 5.svibnja 2015.
Da su parlamentarni izbori provedeni početkom svibnja (cijela Hrvatska jedna izborna jedinica uz izlaznost 52-57%), na ljestvici stranačkih preferencija (rejting stranaka) HDZ bi dobio 30,8 posto glasova (prema 31,4% iz travnja). U odnosu na prošlogodišnji svibanj vodeća oporbena stranka bilježi rast izbora od 10,6 postotnih poena (u svibnju 2014. godine HDZ je bilježio izbor od 20,2%).

S druge strane vladajući SDP bilježi izbor od 23,7 posto (prema 25% prije mjesec dana, odnosno 19,7% u istom mjesecu prošle godine).

Uglavnom, Živi zid je treći na ljestvici stranačkih preferencija s izborom od 6,1 posto (prije mjesec dana 7,2%), dok je ORaH s izborom od 5,5 posto (u travnju 6,8%) na četvrtom mjestu.25.travnja 2015.

Popularnost HDZ-a premoćno raste, SDP-u i dalje pada.
HDZ mjesec završava na 31,2 posto i tako već šesti mjesec raste postotak po postotak. SDP je u travnju pao i to na 18,8 posto. Te dvije stranke već šest mjeseci imaju sličan ritam - HDZ malo po malo povećava prednost, a popularnost SDP-a ide gore-dolje. HDZ-ov bazen glasova, s obzirom na statističku pogrešku, u rasponu je od 27,8 do 34,6 posto, dok je SDP-ov od 15,9 do 21,7 posto.

Živi zid je u travnju na 13,9 posto. ORaH je na 7,7 posto, i od studenog je ova stranka u padu. Udruga MOST odmah na početku uživa potporu od 4,2 posto. Slučajno ili ne, upravo je 4 posto pao SDP, no ta dva trenda ne mogu se povezati. Milan Bandić 365 stranka ima potporu od 3 posto. I oni svi sami mogu ostvariti mandate.

HDZ-ova koalicija uvjerljivo je prva s 33,8 posto potpore, a Kukuriku koalicija ima potporu 22,3 posto birača. HDZ-ovoj koaliciji se, s obzirom na statističku pogrešku, "bazen glasova" prostire od 30,3 do 37,3 posto birača, dok je kod Kukuriku koalicije taj prostor od 19,2 posto do 25,4 posto birača.

Živi zid na 15,9 posto potpore završava travanj. ORaH je na 6,6 posto, a MOST na 3,7 posto potpore. Bandićeva stranka je na 2,8 posto, a ostale stranke osvajaju 7,8 posto birača. Neodlučnih je 7,1 posto.

 
03.travnja 2015.

U najnovijem istraživanju koje je za RTL provela agencija Promocija plus  između 31. ožujka i 1. travnja, o društvenim i političkim preferencijama CRO Demoskop pokazuje se nastavak trenda visoke prednosti HDZ-a i desne koalicije u odnosu na glavnog takmaca SDP i lijevu koaliciju.
Osim ove dvije stranke, još su dvije stranke na nacionalnoj razini (cijela Hrvatska jedna izborna jedinca) prešle izborni prag: Živi zid i Orah. Pri tom je vidljiv svojevrsni "zamor" izborne podrške obiju stranaka. To su ujedno i glavni nalazi ovomjesečnog redovitog istraživanja političkih preferencija u našoj zemlji.

HDZ 31,4%
Da su izbori provedeni početkom travnja (cijela Hrvatska jedna izborna jedinica uz izlaznost 53-58%), 
na ljestvici stranačkih preferencija (rejting stranaka) HDZ bi dobio 31,4 posto glasova (prema 31,1 posto iz ožujka). U odnosu na prošlogodišnji travanj vodeća oporbena stranka bilježi rast izbora od 11,2 postotna poena (u travnju 2014. godine HDZ je bilježio izbor od 20,2 posto).

SDP 25%
S druge strane, stožerna stranka vladajuće koalicije, SDP bilježi izbor od 25 posto (prema 24,7 posto prije mjesec dana, odnosno 20,7 posto u istom mjesecu prošle godine).

Dvije su vodeće stranke u ovomjesečnom istraživanju zabilježile i najveću izbornu podršku u posljednjih dvanaest mjeseci, što je izravna posljedica političkog zaoštravanja najprije uoči predsjedničkih izbora, a sada i u sve vidljivijoj predizbornoj groznici uoči parlamentarnih izbora. Ovakav rast izborne podrške ima i svoje političke "nusprodukte". Sve su glasniji  glasovi iz oba stranačka tabora vodećih stranaka kako njihove koalicije ne daju željenu sinergiju, odnosno da manji partneri nisu odigrali planiranu ulogu (a usput i da imaju prevelike apetite). Naravno, ta je pojava smanjenja sinergijskog učinka izravna posljedica bipolarizacije političke scene koja je sve vidljivija. U skoroj budućnosti neće biti rijetki glasovi iz velikih stranaka da im ne trebaju "mali" koalicijski partneri. A takvi bi glasovi mogli potaknuti i protuodgovor iz prozivanih stranaka, pa i uz isticanje želje da se samostalno ide na izbore.

Živi zid 7,2%, ORaH 6,8%
Živi zid je već drugi mjesec na trećem mjestu, sada s izborom od 7,2 posto (prije mjesec dana 7,5 posto), dok je ORaH s izborom od 6,8 posto (u ožujku 7 posto) sada na četvrtom mjestu. Zbroj izborne podrške ovih dviju stranaka bio je u svojevrsnom zenitu u siječnju (tada je zajednički izbor ovih dviju stranaka bio 17,2 posto), da bi se u posljednja tri mjesečna istraživanja ta podrška postupno smanjivala (do sadašnjih 14 posto). A imajući na umu izborni model u zemlji (10 izbornih jedinica, preferencijalni glasovi, nositelj liste je prvi na listi, izborni prag od 5%) sadašnja potpora ovim dvjema strankama ne mora značiti i njihov finalni parlamentarni status (barem ne u mjeri koju očekuju u ovom trenutku
čelništva ovih dviju stranaka).

Skupina stranaka oko 2%
Ovu skupinu predvodi HNS s izborom od 2,1 posto (1,8% u ožujku), a slijede HSS s 1,9 posto (u ožujku 1,7 posto), Hrvatski laburisti s 1,8 posto (1,3 posto u ožujku) i HDSSB s 1,7 posto (u ožujku 1,5 posto).
Na ljestvici s rejtingom iz skupine stranaka koje se nisu našle među "ostalima" još su: HSU (1,2%),
HSP AS (1,2%), IDS (1,2%), Stranka Milana Bandića (1,2%), Hrast (0,9%), HKS (0,7%), HSP (0,6%) i NS Reformisti  (0,6%). Sve ostale stranke bilježe skupni izbor od 1,8 posto. Zabilježeno je i 12,1 posto neodlučnih. 

Desna i lijeva koalicija.
Stranke okupljene oko HDZ-a bilježi 33,5 posto popularnosti a SDP-ova koalicija ima 27,8 posto
na drugom mjestu (jednako kao i u ožujku).

Popularni političari


Kolinda Grabar-Kitarović ima 31,2 posto glasova (prema 28,2 posto iz ožujka). Ivo Josipović je na drugom mjestu s 10,2 posto (prije mjesec dana 13,5 posto), Josip Leko ima 7,3 posto,

Ne popularni političari
Tomislav Karamarko (33%) i Zoran Milanović (32,6%).

izvor:rtl.hr/hic


 

 

25.ožujka 2015.
HDZ-u potpora 30 % a SDP %.Živi zid bio je hit predsjedničkih izbora. Popeo se na 14,6 posto u veljači, ali u ožujku je potonuo na 11,6 posto. Sada se približio OraH-u koji je nakon mjeseci poniranja zaustavio pad u ožujku i završio je na 9,2 posto.
Bandićeva lista, uskoro stranka, ima potporu od 2,4 posto. A iznad dva posto je još HDSSB s 2,3 i BUZ na 2,2 posto.

Ispod dva posto su sve ostale stranke i to HSS kao i HSU na 1,5, HNS na 1,4, a Laburisti, kao i reformisti, su na 1,2 posto. Ostale stranke ukupno imaju 5,5 posto potpore birača, a neodlučnih je 7 posto građana.

HDZ-ova koalicija, u kojoj je sedam stranaka, ima 31,3 posto potpore birača, a vladajuća koalicija predvođena SDP-om ima 25,6 posto.
Budući da je Hrvatska podijeljena u 10 izbornih jedinica, svog zastupnika mogla bi dobiti i Bandićeva lista koja uživa potporu od 3 posto, Laburisti s 2,2, kao i HDSSB s jednakim postotkom od 2,2 posto. Tu su i Reformisti na 1,3 posto. Ostale stranke osvajaju 3,9 posto, a neodlučnih je 9 posto birača.

Tri institucije
Kada bi se ocjenjivale školskim ocjenama hrvatska redsjednica u ožujku ima ocjenu 3,23,
Vlada ima 2,13, a Hrvatski Sabor ima 2.25.veljače 2015.
Istraživanje Crobarometra koje provodi Ipsos Puls za Novu TV pokazalo je kako je u razdoblju od 1. do 15. veljače HDZ zabilježio najveću potporu u zadnjih nekoliko godina. Stranka Tomislava Karamarka tako je ostvarila potporu od 28,7 posto, a SDP je pao na 19,8 posto.

HDZ tako raste već 4 mjeseca, a s obzirom na statističku pogrešku, podrška HDZ-u kreće se između 25,3 i 32,1 posto, dok se podrška SDP-u kreće između 16,8 i 22,8 posto.
Živi zid se uvjerljivo odvojio od ORaH te tako drži treće mjesto s 14,6 posto potpore. Stranka Mirele Holy bilježi potporu od 8,8 posto, što označava nastavak pada koji traje već 4 mjeseca.

Od stranaka koje osciliraju oko 2 posto tu je Bandićeva lista s 2,2 posto, BuZ s 1,9 posto, IDS s 1,8 posto, HNS s 1,6, HSU s 1,5, HSS 1,4 posto, HSP s 1,2 posto, a 1,1 posto imaju HSLS, HDSSB i Grubišićeva lista.
Hrvatska zora bilježi potporu od 1 posto. Laburisti bilježe najniži rejting od početka mjerenja, odnosno 0,5 posto.
Ispod 1 posto nalaze se Reformisti s 0,7 posto, Hrast s 0,4 posto, Gabrićeva lista s 0,4 posto, Kerumova stranka i SDSS s 0,2. HSP Ante Starčević ostvario je 0,1 posto. 
Za ostale stranke glasalo bi 1,2 posto, a 8,4 posto birača je neodlučno.

HDZ-ova koalicija i dalje na vrhu

HDZ-ova koalicija bilježi potporu od 31,9 posto potpore birača, dok SDP-ova koalicija uživa 24,8 posto potpore. 
5.veljače 2015.

HDZ trenutačno podupire 29,5 % ispitanika (prosinac je završio s 26,9 %), a SDP 24,8 % ( u prosincu 18,7%). Osim njih izborni prag prelaze ORAH s 9,3 % koji ima pad potpore u odnosu na prosinac kada je imao 16,6%. Četvrta stranka je Živi zid sa 7,8 % potpore ispitanika.

Rast popularnosti vladajućeg SDP u hrvatskim mjedijima se komentira kao rezultat Vladine mjere otpisa dugova najsiromašnijima. Ovu Vladinu mjeru u nekim krugovima ocijenjuju populističkom a o njoj se razgovaralo i u programu američke televizije.

Voditelj televizijske emisije The power rundown na CNBC-u, Tyler Mathisen, kazao je tijekom svoje emisije da bi htio postati Hrvat jer i on ima dugove kojih se želi riješiti. No, onda ga je suvoditelj Robert Frank upozorio kako bi za to trebao pristati na drastično rezanje vlastitih prihoda. "Onda moraš pristati i na smanjene svojih mjesečnih primanja i to na samo 184 dolara (1.250 kuna)", rekao mu je.Mathisen se zatim pokolebao i zamislio nad svojim prvotnom idejom.
Komentirajući mjeru hrvatskih vlasti voditelji su zaključili kako je riječ o populističkom potezu političara te da će je vjerojatno preuzeti i neke druge zemlje Europe poput Grčke ili Španjolske.2014.

19.prosinca 2014 :
2014. je godina HDZ-a i ORaH-a a SDP nikad lošiji.

HDZ može biti zadovoljan godinom, završavaju je kao najjača stranka. Posljednjih šest mjeseci 'zacementirani' su na 26,9 posto. U travnju su pretekli SDP, a početkom godine uživali su potporu 20 posto birača. 

SDP-ova godina pada traje od siječnja koji završavaju s 24 posto, a u travnju prvo mjesto preuzima HDZ. Praktički od ljeta SDP ima 18,7 posto.

ORaH slavi godinu dana sa strelovitim usponom. Još u veljači imali su 4 posto, u svibnju su dobili prvog EU zastupnika, a od rujna preoteli su mjesto SDP-u. Prosinac završavaju sa 16,6 posto, i to je prvi put da ne bilježe rast već pad na mjesečnoj razini.

DOBITNICI I GUBITNICI GODINE

Hrvatska zora očito na krilima svog predsjedničkog kandidata prosinac završava na 4,9 posto. Blok umirovljenika zajedno je na 3,8, a HSS na 3,4 posto. Bandićeva lista trenutačnO ima potporu od 2,7 posto. HDSSB uživa potporu od 2,3 posto. Istu potporu imaju i Laburisti. HSP je na 1,4, a HSU na 1,3 posto. HNS godinu završava na 1,2 posto, a HSP dr. Ante Starčevića na 1,1 posto. HSLS I IDS imaju po 1 posto. 
Ostale stranke imaju 4 posto, a neodlučnih je birača 7,3 posto.

HDZ-ova KOALICIJA UVJERLJIVO PRVA

HDZ-ova koalicija i dalje bi, da su danas izbori, bila prvi izbor birača. Uživa potporu od 33,5 posto. SDP-ova koalicija u ovom trenutku može dobiti 23,5 posto potpore birača. 

ORaH pak ima potporu 16,1 posto, a Savez za Hrvatsku 5,9 posto. Tu su još i Laburisti s 4,7 posto i Bandićeva lista s 3,2 posto. Ostale stranke dobile bi 4,3 posto potpore. Neodlučnih birača je 8,7 posto.

GODINA PESIMIZMA I RAZOČARANJA

Građani su i cijelu 2014. pesimistični kada je u pitanju smjer kojim ide zemlja, tako 82 posto birača misli da zemlja ide u lošem smjeru, a suprotno misli samo 11 posto. Ne zna njih 7 posto.

Ovaj pesimizam nije iznenađenje, već mjesecima sličan postotak birača misli kako Hrvatska ide u lošem smjeru.

VLADI 2/3 GRAĐANA NE VJERUJE

Vladinoj politici ne vjeruje 79 posto građana, a to je već mjesecima jednak broj. U Vladinu politiku vjeruje 17 posto građana, a ne zna njih 4 posto.

5.prosinca 2014.

Rejting političkih stranaka pojedinačno
1. HDZ 26,7 posto potopre
2. SDP 21,9 posto potpor
3. Oraha 14,6 posto potpore (bilježi pad)
4. Hrvatska zora 3,7 posto potpore(prvi put 4.)
Rejting stranaka u koalicija
HDZ koalicija 31,2 posto
KUKURIKU koalicija 24,8 posto potpore
ORAH 15,0 posto potpore (bilježi pad)
SAVEZ ZA HRVATSKU 7,1 posto potporePREDSJEDNIČKI KANDIDATI
Popularnost kandidata uoči predsjedničkih izbora 28.prosinca 2014.

Da su izbori održani u prva tri dana prosinca aktualni predsjednik RH Ivo Josipović bi u prvom krugu dobio 42,3 posto glasova, Kolinda Grabar Kitarović 28,3 posto, a Milan Kujundžić 11,2 posto
pokazalo je to istraživanje koje je napravila agencija Promocija Plus za RTL.

Ivo Josipović, aktualni predsjednik još uvijek vodi istraživanje pokazuje da mu potpora pada iz mjeseca u mjesec. u listopadu je imao  47,1 posto glasova, u studenom 42,7 posto, dok u prosincu bilježi 42,3 posto.
Kolinda Grabar Kitarović , HDZ-ova kandidatkinja u listopadu je imala podršku 30 posto ispitanika, mjesec poslije 27,8 posto dok je u prosincu blago porasla, u odnosu na mjesec prije, i sada bilježi potporu od 28,3 posto.
Milan Kujundžiću, predsjedniku Hrvatske zor  rejting konstantno raste: u listopadu je bio na 9,4 posto,
u studenom 9,7 posto, a u prosincu 11,2 posto.

U drugom krugu Josipoviću 50,9 posto

Iza tri najjača kandidata smjestili su se Ivan Rude sa 4 posto i don Ivan Grubišić sa 2,7 posto. Ostali kandidati bilježe izbor od 2,7 posto, a zabilježeno je i 8,7 posto neodlučnih.

Kada se govori o drugom krugu, u srazu sa HDZ-ovom predsjedničkom kandidatkinjom Ivo Josipović dobiva 50,9 posto, a Grabar Kitarović 41,4 posto. I tu je pala podrška Josipoviću iz studenog kada je imao podršku 51,6 posto, dok je Grabar Kitarović porasla potpora za dva posto. Neodlučnih je 7,7 posto, a u studenom ih je bilo 9,1 posto. Kada bi u drugi krug ušli aktualni predsjednik i Kujundžić, Josipović bi dobio 53,5 posto, a Kujundžić 36 posto, dok je 10,5 posto neodlučnih. (vecernji.hr /hic)

 


 

Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre