ADRESAR HRVATA
IZVAN RH
(2700adresa)
Adresar Hrvata izvan RH
narudžba:info@ppr.hr

01.studeni 2015.
U Hrvatskoj zabilježeno više potresa, treslo se i u Sloveniji, BiH, Makedoniji i Crnoj Gori.

Juros u 8.52 sata okolicu Zagreba pogodio je potres magnitude 4,3 prema Richteru, a u epicentralnom se području osjetio intenzitetom V-VI stupnja Mercalli-Cancani-Siebergove ljestvice. Epicentar potresa bio je 35 kilometara zapadno od Zagreba, a 7 km od Brežica i 10 km od Krškog. 
Potres je bio dosta neugodan a zabilježena je i manja materijalna šteta. U Kostanjevici su porušeni dimnjaci i crjepovi.

potres u Hrvatskoj


Samo 15 minuta poslije, na otprilike istom području, zabilježen je još jedan potres, magnitude 3,5 prema Richteru. Tlo je podrhtavalo i u Dalmaciji, gdje je zabilježen potres magnitude 3 prema Rihteru. Epicentar je bio nedaleko od Donjih Brela.

Nakon potresa nije bilo dojava građana o šteti, no oni koji su ga osjetili, tvrde da je bio dosta neugodan. Epicentar je bio na samo pet-šest kilometara dubine, a mnogi kažu da nisu osjetili trešnju, nego ljuljanje. Stručnjaci Seizmološke službe RH kažu da svi ti potresi nemaju veze jedni s drugima, nego da su se jednostavno dogodili približno u isto vrijeme. 'Teško je govoriti o smirivanju potresa. Nakon prvog većeg u Zagrebu je registrirano još 11 manjih potresa, ali to je normalno', izjavio je za HTV dežurni seizmolog Ivo Allegretti. 'Ovakav potres mogao je izazvati štetu, ali dojava o tome nema', dodao je. Smatra kako ovi potresi nisu povezani. 

Potres magnitude 5,3 prema Richteru zatresao je u 7.26 Albaniju. Osjetio se i u Makedoniji, Crnoj Gori te Bosni i Hercegovini.


Kriznom stožeru hrvatskog Ministarstva zdravlja potvrđeno je iz Državnog zavoda za radiološku i nukelarnu sigurnost da NE Krško ni na koji način nije bila pogođena ili ugrožena potresom. Potres je u Krškom polju bio jačine četiri i seizmička instrumentacija i zaštita u NE Krško ga je zabilježila, no nije bilo automatskih reakcija niti potrebe za reakcijom operatera, priopćeno je iz Ministarstva zdravlja. NE Krško je iz proceduralnih razloga proglasila prvi stupanj uzbune prema kojem se nakon događaja moraju provesti preventivni pregledi određene opreme, navodi se u priopćenju te ističe kako je 'radiološko stanje cijelo vrijeme i sada potpuno nepromijenjeno, odnosno nema utjecaja na okoliš'.

hrt/hic

Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre