Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama


ADRESAR HRVATA IZVAN RH (2700 adresa)
Adresar Hrvata izvan RH
narudžba:info@ppr.hr


22.rujna 2015.
BRUXELLES NEMOĆAN DA OČUVA GRANICE
Milanović: Hrvatska neće postati sabirni centar za izbjeglice .

 

Predsjednik Europske komisije  Juncker nije Milanoviću ponudio da se iz Hrvatske u druge zemlje EU premjesti 54 000 izbjeglica nakon što je Mađarska odbila prijedlog Komisije da se ta brojka izbjeglica premjesti u 22 druge zemlje EU iz Mađarske – rekao je u ponedjeljak Večernjem listu u Bruxellesu izvor blizak Junckeru, demantiravši tako pisanje njemačkog lista Frankfurter Allgemeine Zeitung koji je tvrdio da je ovaj detalj bio predmet razgovora Junckera i Milanovića u petak. Ipak, drugi izvor iz redova diplomata koji izravno sudjeluju u pripremi današnjeg sastanka Vijeća ministara unutarnjih poslova EU otkrio nam je, pise vecernji.hr, detalje o mogućnostima koje se razmatraju nakon što je postalo jasno da Mađarska ne želi sudjelovati u prijedlogu Komisije o solidarnom zbrinjavanju izbjeglica po sustavu kvota, čak ni u situaciji kad bi Mađari od toga imali koristi jer bi se 54.000 izbjeglica premjestilo s njihova teritorija.

Podsjetimo predsjednik Europske komisije (EK) Jean Claude Juncker razgovarao je telefonski u petak navečer s hrvatskim premijerom Zoranom Milanovićem o izbjegličkoj krizi i izazovima s kojima se sučeljava hrvatska vlada i Europska unija, te pritom ponudio tehničku i logističku pomoć, priopćili su iz Ureda predsjednika Vlade Republike Hrvatske. Dvojica sugovornika su razmotrili stanje izbjegličke krize koja je u tijeku, a posebno su razgovarali o izazovima koji se nalaze pred hrvatskom vladom, kao i Europskom unijom u cjelini, stoji u priopćenju.

Složili su se da se prema izbjeglicama, koje traže zaštitu od rata, terora i opresija, treba ponašati s punim ljudskim dostojanstvom i u skladu s europskim zajedničkim vrijednostima, te također naglasili potrebu da sve države članice EU poštuju europsko pravo u potpunosti, navedeno je u priopćenju.

Juncker i Milanović istaknuli su potrebu jačanja zaštite vanjskih granica EU-a, kao i pomoći neposrednim susjednim zemljama kako bi došlo do brzog napretka u operativnoj solidarnosti između država članica u uvjetima izbjegličke krize, na osnovi inicijativa i prijedloga EK od prošloga tjedna.

Na sastanku ministara unutarnjih poslova Europske unije koji se održava danas trebao bi dogovoriti najpragmatičnije i hitre operativne mjere Europe. Predsjednik EK i hrvatski premijer također su se dogovorili da će nastaviti konstruktivne ra zgovore na marginama neformalnog Europskog vijeća u srijede u Bruxellesu, stoji u priopćenju."Hotspot" zemlje

Ili će se ta brojka od 54.000 podijeliti na Italiju i Grčku, pa će se iz tih dviju zemalja, koje su pristale biti "hotspot" zemlje iz kojih se premještaju izbjeglice u ostale zemlje EU, premještati veći broj od dosad planiranog. Ili će se stvoriti poseban mehanizam s rezerviranom brojkom od 54.000, koji bi bio fleksibilniji i prilagodio se situaciji na terenu, tako da bilo koja zemlja članica EU koja se nađe pod pritiskom balkanske migrantske rute može u budućnosti premještati izbjeglice u druge države EU unutar tog mehanizma – rekao je taj diplomatski izvor iz EU, koji je govorio pod uvjetom anonimnosti. Treća opcija je mješavina prve i druge: da se stvori fleksibilan mehanizam koji bi nekoj zemlji, primjerice Hrvatskoj ili Sloveniji, omogućio da postanu "hotspot" lokacije i premještaju izbjeglice dalje po EU, a ako to ne žele onda da, nakon maksimalno 18 mjeseci, Grčka ili Italija iskoriste brojku koju nitko drugi nije želio iskoristiti.

Iako se, dakle, Hrvatskoj otvara mogućnost da postane zemlja iz koje će se premještati izbjeglice u ostale zemlje EU, male su šanse da hrvatski predstavnici u Vijeću EU na to pristanu jer je premijer Zoran Milanović u petak izjavio da Hrvatska neće postati sabirni centar za izbjeglice, odnosno tzv. "hotspot" (vruća točka), kako to nazivaju u institucijama EU.

– Neće Hrvatska imati sto tisuća izbjeglica, a Europa će birati koga će uzeti k sebi, a koga ne – rekao je Milanović, a tu poruku planira ponoviti i na summitu u srijedu.

Rijetko kad je poziv na summit premijera i predsjednika EU zvučao tako dramatično kao poziv predsjednika Europskog vijeća Donalda Tuska na izvanredni summit sutra navečer u Bruxellesu: "Mi kao Europljani trenutačno nismo u stanju upravljati našim zajedničkim granicama". Od dva sastanka – današnjeg ministarskog i sutrašnjeg premijerskog – očekuje se da od tvrdnje "nismo u stanju" dođu do zaključka "u stanju smo ovo riješiti, evo kako".

Prebacuju odgovornost

No, mnogi će i na današnji ministarski sastanak i na sutrašnji summit doći sa spremnošću da optuže i upru prstom u druge, što bi moglo stvoriti veliku svađu.

Hrvatska upire prstom u Grčku, koja masovno propušta neregistrirane izbjeglice dalje. Upire prstom i u Mađarsku, koja je izgradnjom zida na granici sa Srbijom prebacila problem na Hrvatsku. Mađarska upire prstom na Hrvatsku zbog toga što Hrvati transferiraju izbjeglice sa srpske na mađarsku granicu, no i Austrijanci upiru prstom u Mađare zbog toga što Mađari transferiraju izbjeglice sa svoje granice s Hrvatskom na svoju granicu s Austrijom...

Njemački ministar unutarnjih poslova Thomas de Maiziere pridružio se preksinoć igri upiranja prsta kad je za ZDF izjavio da se ne može "prebacivati teret" kao što to rade Hrvatska i Slovenija, već se "moraju primjenjivati tzv. dublinske procedure". Riječ je o proceduri registracije i uzimanja otiska svakog tražitelja azila u prvoj zemlje EU u koju uđe.

 

 

vecernji.hr/ narod.hr/HIC

 

Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre