ADRESAR HRVATA
IZVAN RH- 2700adresa
Adresar Hrvata izvan RH
narudžba:info@ppr.hr24.rujna 2015.
ISTEKAO ULTIMATIVNI ROK KOJI JE ODREDILA SRBIJA 
Ulaz u Hrvatsku preko Bajakova zatvoren za teretna vozila, protumjera Srbije je zabrana ulaza iz Hrvatske.

U ponoć je istekao ultimatum koji je srbijanska vlada dala Hrvatskoj za otvaranje granice na Bajakovu za teretna vozila. Kamionima koji prevoze hrvatsku robu više nije dopušten ulazak u Srbiju. 

No naša je zemlja reagirala na ovu protumjeru Srbije pa je sada Bajakovo zatvoreno za promet za sve kategorije vozila. Premijer Zoran Milanović nakon samita u Buxellesu poručuje da Hrvatska neće ukinuti blokadu tog graničnog prijelaza jer Srbi i dalje ne žele dio izbjeglica preusmjeriti prema Mađarskoj. 

Srbijanski ministar unutarnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je sinoć u ponoć na graničnom prijelazu Batrovci-Bajakovo da Hrvatska nije ispunila zahtjeve i da od ponoći ni na jednom graničnom prijelazu s Hrvatskom neće biti dozvoljen ulazak kamionima koji prevoze hrvatsku robu. 
Hrvatska ekonomskom agresijom nanosi štetu gospodarstvenicima obaju zemalja i Srbija je primorana uvesti protumjere. Nismo zadovoljni time, nismo sretni, ali time štitimo svoju državnost. U Srbiju neće ući ni jedno teretno vozilo s hrvatskom robom, bez obzira jesu li vozila iz Hrvatske ili neke treće zemlje, a vlada odlučuje i o drugim potezima, poručio je Stefanović. 

Dodao je da je premijer Aleksandar Vučić spreman i da noću zakaže izvanrednu sjednicu vlade i promijeni odluku, ako Hrvatska opozove zabranu ulaska teretnih vozila iz Srbije. Mjere se ne odnose na putnički promet no 50-ak vozača kamiona najavilo je da će ujutru u 8 sati blokirati autocestu. Kolona kamiona na ulasku u Hrvatsku duga je 15 km i proteže se do sela Adaševca. Ulaz Bajakovo u srijedu nakratk otvoren za promet

Granični prijelaz Bajakovo jučer od 16.40 je bio otvoren na izlazu i ulazu za sav promet. Na izlazu je kolona teretnih vozila duga oko 11 km. Na ulazu u Hrvatsku sa srbijanske kolona kamiona duga je 20-tak kilometara. Za sav promet zatvoreni su granični prijelazi sa Srbijom: Ilok, Ilok 2, Principovac, Principovac 2, Erdut i Batina. Tovarnik je otvoren je samo za osobna vozila i autobuse.

Bajakovo je bilo zatvoreno od jučer u 22.30. I dalje je ondje nepregledna kolona kamiona - sa srpske strane duga je oko 22 kilometra, a s hrvatske oko 12. Autoprijevoznici su zapriječili promet, ogorčeni odlukom da se propuštaju samo kamioni s kvarljivom robom. Neki su vozači ondje od petka. Nemaju hrane i vode, higijenski uvjeti su upitni. Prosvjednici kažu kako neće odustati dok teretni promet ne počne funkcionirati normalno. 

 

Prijetili su da će, ako se ne postigne dogovor, zapriječiti i prijelaz Tovarnik, koji je od sinoć otvorena, ali za putnički promet i kamione manje od 7 tona. Vozači su se preusmjeravali prema BiH na granični prijelaz Županja-Orašje, no ondje ih čekaju novi problemi jer nemaju dokumentaciju za ulazak robe u tu zemlju. Iz BiH pak izvještavaju da su Carinska služba i Granična policija BiH angažirale su dodatne kapacitete kako bi osigurali nesmetani promet teretnih vozila koja sada iz Srbije preko BiH prevoze robu ka Hrvatskoj.


Zatvaranje Bajakova zaoštrilo je odnose Hrvatske i Srbije, a nakon prijetnji i ultimatuma, srbijanski premijer Aleksandar Vučić poslao je pismo čelnim ljudima Europske unije. Detalji o sadržaju pisma predsjednika srbijanske vlade visokim dužnosnicima EU-a nisu poznati. Vučić je jučer, nakon izvanredne sjednice vlade i najavljenih protumjera Beograda na odluku Zagreba o zatvaranju graničnog prijelaza Bajakovo-Batrovci za teretni promet iz Srbije, priopćio da Srbija neće uvesti mjere do danas u ponoć te da će u međuvremenu, u razgovoru s hrvatskim kolegom Zoranom Milanovićem, nastojati pronaći rješenje.

Premijer Zoran Milanović komentirao je najave iz Srbije da će biti protumjera zbog zatvorenih GP-aSituaciju promatramo iz sata u sata, a Srbija treba slati izbjeglice i na druge strane, izjavio je Milanović. Srbiji mogu poručiti da malo snize ton i, što bi se reklo: Šaraj malo, brate. Dakle šalji malo u Mađarsku, Rumunjsku, Hrvatsku... A mi ćemo se sutra u Bruxellesu, kada ne bude Vučića, dogovoriti kako problem riješiti na izvoru, dakle u Turskoj i Grčkoj, rekao je.


Prvi potpredsjednik srbijanske vlade i ministar vanjskih poslova Ivica Dačić izjavio je gostujući u programu TV Pink kako Hrvatska vodi trgovinski rat protiv Srbije te da Beograd ima pripremljene protumjere. Ako žele sukobe, nema nikakvih problema, rekao je Dačić, istaknuvši da su pripremljene mjere samo odgođene i da Srbija ima pravo zaštititi državu i gospodarstvo.

HRT/HIA 


Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre