HIC
Made-in-Croatia, hrvatski proizvodi i hrvatski suveniri14.kolovoza 2018.
MIGRANTI
Sve više migranata pokušava ući u Hrvtasku iz susjedne BiH

migranti, policija


Najkraća udaljenost od BiH iz pravca Kladuše do Slovenije samo je 45 km zračne linije preko Hrvatske. Nije mnogo, ako ste ptica. Na tom uskom hrvatskom grlu najviše je policije.

Sve više je krijumčara koji pokušavaju migrante prebaciti u Hrvatsku i dalje u sloveniju. U Vojniću, hrvatski policajac je u ponedjeljak u jutarnjim satima bio prisiljen pucati na vozača karavana koji ga je pokušao pregaziti. Policajac je ispalio dva hica u smjeru guma na vozilu, no unatoč tome vozilo se nastavilo kretati do Mostanja, gdje su konačno uhićeni vozač i suvozač. Ukupno je privedeno 20 ilegalaca.

Načelnik Policijske uprave karlovačke Darko Bratić je na izvanrednoj tiskovnoj konferenciji u Karlovcu izvijestio kako je riječ o ilegalnom prevoženju migranata.

Vezano za uporabu službenog pištolja, kao sredstva prisile, Bratić je istaknuo da je policajac opravdano uporabio oružje. "Vozač osobnog automobila njemačkih nacionalnih oznaka nije postupio po znakovima policajca i zaustavio vozilo, već je ubrzavajući krenuo vozilom na policijskog službenika u namjeri da ga pregazi, što je policajac izbjegao, bacivši se u stranu pri čemu je izvadio službeni pištolj te prema zadnjim gumama vozila ispalio dva hica", navedeno je iz PU karlovačke.

Vozilo je nastavilo prema Karlovcu i zaustavilo se na ulazu u Karlovac na području Mostanja, a dvije osobe iz njega su pobjegle. Policija je ubrzo pronašla vozilo i u njegovoj blizini dvije osoba koje su uhićene jer se dovode u svezu s ovim događajem.

 

 


"Ja mislim da je ovo glavna ruta preko Hrvatske, rekli su da im je cilj Trst, šest dana hodaju od Bihaća do Drežnice" priča za N1.hr Đorđe Tomić, predsjednik mjesnog odbora Drežnica.
Na tom području u ponedjeljak su smrtno stradala dvojica migranta iz Alžira , radilo se o nesretnom slučaju, jer je na njih palo kamenje u još nerazjašnjenim okolnostima odrona.

Mještani kažu da su ih u posljednja dva i pol mjeseca migrante više puta uočili oko sela. Zabilježene su dvije provale u vikendicu i lovački dom u kojima su tražili hranu.

Nova ruta je mirnija, ali napornija jer se iz pravca Bihaća prostire gotovo 100 km po šumama.Raste broj migranata na području Bihaća u BiH

S druge strane granice. Bihać stenje pod teretom migranata koji spavaju po gradskim parkovima. Građani razapeti između humanosti i straha pred nepoznatim. Prosvjed ipak, privlači tek simboličan broj Bišćana. Bišćani kažu, nemaju ništa protiv migranata, ali ovako ne mogu dugo. Broj migranata u gradu i okolici daje naslutiti da je broj onih koji se odvaže ilegalno prijeći granicu s Hrvatskom znatno veći od onog o kojem može izvijestiti hrvatska policija.HIC.hr
foto: