Made-in-Croatia, hrvatski proizvodi i hrvatski suveniri

Accomodation in CroatiaPatria-Promocija, marketing agencija


02.listopada 2015.
ŠTRAJK PROSVJETARA
Prosvjetarima srednjih škola u znak potpore pridružuju se u jednodnevni štrajk djelatnici socijalne skrbi.

školske klupe


U četrvrak prekinut je štrajk u osnovnim školama a od danas će i fakulteti normalno raditi. U štrajku su još samo srednjoškolski profesori, koji će nakon prebrojavanja glasova svojih članova danas odlučiti nastavljaju li štrajkati. Središnjica njihova sindikata poslala je premijeru prijedlog novoga kolektivnog ugovora, jer smatraju da mu ministar nije dobro prenio što zapravo traže. Jednodnevnim štrajkom solidarnosti potporu srednjoškolskim profesorima danas daju zaposleni u socijalnoj skrbi. 'U centrima se neće raditi s korisnicima, a u svakom centru dežurat će jedan zaposlenik', izjavila je predsjednica Sindikata zaposlenih u socijalnoj skrbi Jadranka Ivezić. 

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Vedran Mornar pozvao je prije učitelje i nastavnike koji štrajkaju da se u interesu djece vrate na posao. Izjavio je kako je Vlada odlučila da će štrajk u rujnu biti plaćen. To je makar simboličan dokaz da Ministarstvo i Vlada podupiru učitelje i nastavnike, rekao je.

Sindikati više ne žele pregovarati s ministrom Mornarom, nego s ministrom financija ili premijerom.

'Nismo se slomili, mi mislimo da je štrajk uspio, ali nema potrebe više iscrpljivati učitelje koji su pod pritiskom roditelja. Smatramo da ovoj Vladi ne treba pridavati važnost čak i da bi se štrajkalo, izjavila je Sanja Šprem iz Sindikata hrvatskih učitelja. Branimir Mihalinec iz Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama izjavio je kako će štrajkati ovaj tjedan sigurno - sve dok  predsjednica ne proglasi izbore i Vlada ne postane tehnička.

Zaposlenici u prosvjeti traže povećanje plaće za 4 %. Sastanak prosvjetara s ministrom Mornarom nije urodio plodom. Ministar je ponudio pismo namjere prema kojemu bi s nekom budućom vladom i u skladu s mogućnostima državnog proračuna samo razgovarali o povišici. Sastanak nije trajao niti pola sata, a prosvjetari su najavili nastavak štrajka.

Sindikati su to ocijenili neozbiljnim i sramotnim. 

Predsjednik Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja Vilim Ribić za Dnevnik 3 hrvatske televizije izjavio je kako je ovo najbolje vrijeme za štrajk.Štrajk prosvjetara nastavit će se i do Božića ako tako odluče članovi sindikata, rekao je te dodao " Vrijeme za štrajk nismo birali mi nego premijer Zoran Milanović koji je odabrao da jednom sektoru rastu plaću, ali onima kojima je trebao povećati i kojima je bilo obećano nije". Ribić smatra da ponuda ministra Vedrana Mornara uopće nije ponuda te da Vladi nije stalo do prosvjetara.


vezana objava

Sindikati su najavili da će štrajk trajati do ispunjenja zahtjeva tj. povećanja plaća zaposlenika za četiri posto ili do formiranja tehničke Vlade
. VIŠE

hrt/HICVijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre