HIC grbovi-500-100

  

 

 


11.travnja 2019.
RELIGIJA
Torinsko platno, stvarno ili krivotvorina ?

torinsko platno
fotografija: torinsko platno


Što je bilo s Isusom? umro je nitko ne sumnja? što je bilo poslije? Što je bilo s Isusom? Umro je, nitko ne sumnja! Što je bilo poslije? Ne znam, reći će nekršćanin. Jesi li išta čuo? Čuo sam da je uskrsnuo. A je li uskrsnuo? Ne znam. Što on može još reći? Može dati jedan od ova dva odgovora:

Nastao je mit krajem prvog stoljeća o njegovu uskrsnuću.Ne znam je li on uskrsnuo, ali sam siguran da se odmah nakon njegove smrti počelo o tom govoriti, pa čak i svjedočiti. Širitelji te vijesti bili su u to uvjereni. Mogao je postati kršćaninom tko je to prihvatio. Nije postojalo vrijeme od kršćanske sumnje do kršćanske sigurnosti.
Mnogo je bilo nepoštenih u raspravi. Iznosili su razne teorije i čudili se kako je uspjelo apostolima, neukim ljudima, nametnuti tu priču (Fra Martin Planinić , 2009.)Platno u kojem je bilo omotano tijelo Isusa nakon što je skinuto s križa

Prema studiji iz 2012.godine Torinsko platno nije srednjovjekovna krivotvorina već je ustinu platno kojim je moglo biti omotano tijelo Isusa Krista.

Konzistentnost platna je slična onoj u platna koja su korištena pri pokapanju mrtvih u vrijeme Isusa prije 2 tisuće godina, upućuju rezultati nove znanstvene studije.
Znanstvenici se stoljećima prepiru oko autentičnosti platna koje je postalo jedno od ikonskih prikaza katoličke vjere, piše jutarnji list.

Inače, Torinsko platno dugo gotovo 5 metara s obrisima visokog čovjeka duge kose i brade, te krvavim mrljama na dijelovima gdje bi bila zamotana stopala, zapešća i bok, mjesta koja odgovaraju Isusovim ranama zadobivenim prilikom raspeća, čuva se u trezoru Torinske katedrale.

Rezultati nove studije opisani u knjizi "Misterij platna" bit će objavljeni na Veliki petak, a idući dan, dan prije Uskrsa, kamere će uživo snimati platno i prikazati ga na televiziji. Autori studije, profesor Giulio Fanti, stručnjak sa Sveučilišta za inženjerstvo u Padovi, i novinar Saverio Gaeta, proučavali su niti Torinskog platna i uspoređivali ih s onima iz 3. stoljeća prije Krista, pa sve do moderne ere, želeći istražiti radi li se o srednjovjekovnoj krivotvorini.

Ključ otkrića bila su tri nova testa, dva kemijska i jedan mehanički. Prva dva provedena su uz pomoć infracrvenih zraka, a treći uz pomoć spektroskopije koja mjeri radijaciju kroz valne duljine i često se koristi u forenzici.Rezultati su datirali niti platna u vremenski period između 300. godine prije Krista, pa do 400. godine nakon Krista, vremenskom okviru koji se poklapa s vremenom Kristova života.Prije nego li se povukao u mirovinu prošlog mjeseca, papa Benedikt XVI. je odobrio javno izlaganje Torinskog platna, kao njegov "posljednji dar" milijunima katolika.


Talijanska televizija će prenositi prikazivanje platna, no smatra se da generalni javni pristup neće biti dopušten prije 2025. godine, kad je zakazano iduće prikazivanje

(objavio jutarnji.hr 29.3.2012.)


Uskrs, blagdanska jela
iz arhiva /HIC.hr
foto: wikipedia


Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre