HIC grbovi-500-100


 

15.svibnja 2019.
POPLAVE I SNIJEG
Prijete poplave zbog nabujalih rijeka , u Gorskom kotaru pada snijeg

poplave
foto: Rakovica (facebook)

Uslijed intenzivnih oborina tijekom vikenda te prognoziranih oborina za prvu polovicu tjedna, u većem dijelu Hrvatske vodostaji su u porastu s tendencijom daljnjeg porasta, posebice na slivu Save, Une i Kupe, izvijestile su Hrvatske vode. Postoji mogućnost bujičnih poplava na području Rijeke i Primorja, Gorskog kotara, Like, Banovine, Korduna, Dalmacije i unutrašnjosti te na vodotocima koji se slijevaju s Bilogore, Papuka, Psunja i Krndije.Najteže stanje u Hrvatskoj Kostajnici

Una je u Kostajnici narasla na 462 centimetra, dok je Sava u Jasenovcu u 7 sati iznosila 794 centimetra, što je 3 centimetra više nego u 6 sati. Iako su vodostaji rijeka na karlovačkom području u blagom padu, na terenu su i dalje sve službe.

u Hrvatskoj Kostajnici u srijedu ujutro vodostaj Une ponovno je počeo rasti , pa se i dalje radi na zaštiti kuća, izjavio je načelnik Stožera civilne zaštite Milko Prpić. Dodao je kako je zasad poznato da je voda ušla u najnižu kuću u kostajničkoj ulici Ante Starčevića te u podrume još dviju kuća, a voda se iz njih izbacuje pumpom. Sve službe za zaštitu i spašavanje u punoj su pripravnosti. Na najkritičnijim su mjestima postavljene boks-barijere i zečji nasipi koji se po potrebi učvršćuju. 


U Karlovcu su, na Korani, i dalje na snazi izvanredne mjere obrane od poplava. Vodostaj Kupe također je vrlo visok , kao i Mrežnice, koja se u Dugoj Resi izlila iz korita. Vrhunac vodenog vala prošao je tim područjem. Pomogle su boks-barijere, koje su zadržale vodu na prometnicama i u dvorištima u naseljima Logorište, Mala Švarča i Mostanje. Velik je posao u evakuaciji procjednih i zaobalnih voda s ugroženog područja traktorskim pumpama.

- Noć je bila teška, ali stanje je pod kontrolom. Učvrstili smo barijere i pumpama reducirali procjeđivanja koja su poprilično velika. Nije bilo nikakvih izvanrednih situacija tijekom noći, kazao je gradonačelnik Karlovca Damir Mandić. Zahvalio je svima koji su ugroženi na razumijevanju i strpljenju te poručio kako bi današnji dan trebao biti "dan smirivanja situacije".


Iz turističkog naselja Korana spašeni turisti

Nabujala rijeka Korana u utorak je odsjekla istoimeno selo u općini Rakovica na karlovačkom području. Vatrogasci su iz poplavljenog turističkog naselja spasili osmero turista, među kojima i dvoje djece. Mostovi su teško oštećeni, komunikacija prekinuta.
Rastu vodostaji Save i rijeka u Lici

Izvanredne mjere obrane od poplava proglašene su i u Lici, u Brinju. U općini Plitvička Jezera, u zaseoku Korana, do desetak se kuća može doći samo kroz šumu.

Vodostaji Save i njezinih lijevih pritoka su u porastu s tendencijom porasta, u domenama od niskih do srednje visokih voda. Vodostaji na hidrološkoj postaji Crnac dosegnut će pripremno stanje obrane od poplava u srijedu s očekivanim vrhom vodnog vala u petak. Vodostaji u Jasenovcu dosegnuli su pripremno stanje obrane od poplava te se tijekom dana očekuje da će vodostaji biti u redovnim mjerama obrane od poplava, s vrhom vodnog vala u petak.

Zbog vremenske situacije u BiH, vodostaji u donjem toku Save također će biti u porastu. Također su u porastu i vodostaji rijeka u Lici (Lika, Gacka, Novčica) uz mogućnost izlijevanja iz korita.U Gorskom kotaru pada slab snijeg, koji se zasad samo u višim dijelovima zadržava na tlu.

Puše jaka bura, mjestimice s olujnim udarima, do 90 kilometara na sat. Kolnici su mokri i zbog niskih temperatura povremeno se preventivno posipavaju, a vozače se upozorava - da kroz Gorski kotar voze opreznije i prilagode brzinu uvjetima.HRT/ HIC.hr

foto:Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre