HIC grbovi-500-100
30.prosinca 2019.
NEPRAVOMOČNA PRESUDA ZA INA-MOL
Sanaderu dosuđeno 6 godina zatvora Hernadiju 2 godine

Ivo Sanader


Vijeće Županijskog suda u Zagrebu donijelo je nepravomoćnu presudu bivšem premijeru Ivi Sanaderu za primanje mita, te bivšem čelniku MOL-a Zsoltu Hernadiju za davanje mita u slučaju INA-MOL te ih proglasili krivima i odredilo šest godina zatvora. 

Deset godina prošlo je od kada je, kako tvrdi USKOK, Ivo Sanader tražio 10 milijuna eura od Zsolta Tamasa Hernadija, a je li na sudu utvrđeno da je tako i bilo saznalo se danas u 10 sati. Vijeće zagrebačkog Županijskog suda pod presjedanjem sutkinje Maje Štampar Stipić objavilo je nepravomoćnu presudu bivšem HDZ-ovom premijeru i nedostupnom šefu MOL-a.

Sanader je nepravomoćno osuđen na 6 godina zatvora, a Hernadi na 2 godine. Bivšem se premijeru oduzima i pet milijuna eura.

Sanader je i u ponovljenom suđenju tvrdio da nije primio mito te da je iskaz Roberta Ježića neistinit. Posljednjih mjeseci bivšeg premijera nije bilo u sudnici jer je bio na operaciji koljena i oporavku, zbog čega njegova obrana tvrdi da su time povrijeđena njegova prava da iznosi obranu i ispita svjedoke.
Hernadijevi odvjetnici zatražili su da se postupak obustavi jer smatraju da je nastupila zastara. Sutkinja Maja Štampar Stipić sve je te navode odbila.


Ponovljeno suđenje Sanaderu i Hernadiju počelo je na zagrebačkom Županijskom sudu 23. listopada 2018. godine, a Sanader je tada odbacio sve optužbe, kao i na prvom suđenju 2015. godine na kojem Hernadi još nije bio optužen.

Osim za primanje 10 milijuna eura, mita kako bi Mađarima prepustio upravljačka prava u Ini, bivši premijer je optužen i da je s Hernadijem dogovorio izdvajanje nerentabilnog dijela plinskog poslovanja
iz Ine. Optužnicom je predloženo i da Sanader, ako ga se osudi i presuda postane pravomoćnom, državi vrati 10 milijuna eura.

Bivšem premijeru ovo je četvrta presuda. Pravomoćno je osuđen za Planininsku, a nepravomoćno za Hypo. Nepravomoćno je oslobođen optužbi u aferi HEP Dioki, a još mu traje suđenje za Fimi mediju gdje je uz njega optužen i HDZ.

OBRAZLOŽENJE PRESUDE

Obrazlažući presudu sutkinja Maja Štampar Stipić kazala je kako se o izmjenama ugovora između Ine i MOL-a raspravljalo na sjednicama Vlade, te je Sanader pri tome iskoristio svoj utjecaj na ostale članove Vlade da te izmjene podrže.

Nakon što je ugovor i izmijenjen, Sanaderu je preko MOL-ovih tvrtki s Cipra uplaćen novac za navodne konzultantske usluge. Robert Ježić je sudu objasnio da je to bilo mito za Sanadera, no nikada mu ga nije uspio isplatiti. Ježićeve riječi u većem dijelu potvrdili su svjedoci Imre Fazekaš i Stephan Hurlimann, istaknula je.

Podsjetila je kako su Ježić i Sanader u ono vrijeme bili iznimno bliski. Tako je Ježić i uoči Sanaderove ostavke proveo s njim najmanje dva sata u zgradi Vlade. I zato, smatra vijeće, nije neobično što je Sanader baš Ježića tražio da mu primi novac na račun (telegram.hr)hrt/ HIC.hr
foto:arhiv


Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre