Made-in-Croatia, hrvatski proizvodi i hrvatski suveniri

Accomodation in CroatiaPatria-Promocija, marketing agencija


ADRESAR HRVATA
IZVAN RH(2700adresa)
Adresar Hrvata izvan RH
narudžba:info@ppr.hr


17.travnja 2015.
HRVATSKA UDRUGA RADNIČKOG SINDIKATA O NOVIM TROŠARINAMA
Deficit državnog proračuna opet plaćaju građani i gospodarstvo, Vlada porastom nameta pokreće novu spiralu propasti


ZAGREB: U posljednjih 5 godina u RH izgubili smo 101 443 radna mjesta (veljača 2010. - veljača 2015.) Pola od toga odnosi se na prerađivačku industriju i građevinarstvo. U istom razdoblju, broj zaposlenih u javnom sektoru (uprava, obrazovanje i zdravstvo) porastao je za približno 5,5 tisuća, stoji u priopćenju koji je Hrvatska udruga radničkog sindikata (HURS) objavila nakon što je Vlada povečala trošarine na cigarete i gorivo.

Nije nam namjera ukazivati na višak zaposlenih, no očit je i sve izraženiji manjak sredstava za financiranje javnog sektora, koji se očituje i u umanjenju prava državnih i javnih službenika. Umanjenje prava utječe na kvalitetu usluge koju financira, kao što smo vidjeli – sve manje ljudi. Naravno da nedostaje novca, koji država očito traži tamo gdje je najlakše – u trošarinama na gorivo i cigarete. Linija manjeg otpora kao trajno opredjeljenje Zorana Milanovića uvijek iznova pokreće začarani krug, odnosno spiralu propasti Hrvatske, pa će rast trošarina na goriva dovesti do poskupljenja na policama trgovina, pa pada potrošnje kućanstava opet na štetu građana i gospodarstva, koje u takvim okolnostima proizvesti može samo - nezaposlenost!!!

Porast trošarina

Porastom trošarina na cigarete država će potaknuti sivu ekonomiju ionako problematičnu u ovom sektoru, pa je upitno hoće li ovaj potez, promatran izolirano, donijeti ikakve dodatne prihode.

Za strukturne reforma ova Vlada nikada nije imala petlje, možda ni plana i znanja kako ih provesti, a sada za to više nema ni vremena. Iz prikaza broja zaposlenih po sektorima jasno je da nemamo održivu situaciju, a pridodamo li tome ponašanje HNB-a, banke koja je malo hrvatska i još manje narodna, još nam je i dobro. Guverner se, poput premijera, zadovoljava pasivnim komentiranjem događaja u svom resoru umjesto da učini sve da građanima i posebno gospodarstvu omogući jeftinije kredite. Banke leže na novcima, a kreditiraju samo državu, jer nitko drugi nije spreman pristati na sulude kamate koje primjenjuju naočigled nezainteresiranog regulatora.

Sve u svemu, društvu i gospodarstvu neophodan je remont, a nažalost umjesto toga  Vladini potezi samo ubrzavaju potonuće.HICVijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre