HIC kugluice za bor

 


22.listopada 2019
TRAŽE POVEĆANJE PLAĆA
Prosvjetari ušli u deveti dan štrajka

školske klupe prazne

Deveti je dan štrajka u osnovnim i srednjim školama i danas nema nastave u Vukovarsko-srijemskoj, Karlovačkoj i Zagrebačkoj županiji. Sindikati nisu zadovoljni ponudom premijera Andreja Plenkovića da se osnovica plaće svim državnim i javnim službenicima poveća za 6,12% u 2020. godini.

Ministar rada Josip Aladrović rekao je da bi se ovaj tjedan trebalo riješiti pitanje štrajka te je najavio i mogućnost neplaćanja dana u štrajku. Potvrdio je da će Vlada angažirati stručnjake koji će raditi na promjeni već 18 godina stare uredbe o složenosti poslova.

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak poručila je kako najave o neplaćanju ili zabrani štrajka treba izbjegavati jer je važno očuvati dostojanstvo učitelja koji koriste svoje ustavno pravo i bore se za svoj bolji status. 


Školski sindikati nezadovoljni


Štrajk prosvjetara se nastavlja jer sindikati nisu zadovoljni ponudom premijera Andreja Plenkovića da se osnovica plaće svim državnim i javnim službenicima poveća za ukupno 6,12%, u tri maha po 2% (2% + 2% + 2%) u 2020. godini.

Koeficijenti složenosti poslova kamen spoticanja su i za učitelje i za profesore već godinama. Svjesni su i u Vladi da ta Uredba iz 2001. godine različito definira radna mjesta u javnoj i državnoj upravi i zato će angažirati stručnjake koji će izraditi kvalitetan dokument.


Hoće li štrajk biti plaćen ?

No osim nezadovoljstva premijerovom ponudom, školske sindikate muče i neka pitanja. Primjerice hoće li štrajk biti plaćen?
Ministar rada  i mirovinskog sustava Josip Aladrović komentirao je štrajk rekavši da je Vlada predložila korektnu ponudu. Što se tiče nastavka razgovora sa školskim sindikatima, kaže, ponuda je na stolu, a na upit hoće li ih primiti premijer odgovara kako nije siguran.


A što će se događati sljedećih dana, doznat će se uskoro. Aladrović kaže da je više opcija na stolu.

- Tu su opcije o plaćanju odnosno neplaćanju štrajka. Druga opcija je i o sudskoj zabrani štrajka. Sve opcije stoje na stolu i vidjet ćemo što ćemo učiniti. Ovaj tjedan će biti riješeno, rekao je Aladrović.

I još jedna opcija:

- Da ne podnesemo nikakav zahtjev i da štrajk bude plaćen, dodao je.

U međuvremenu školski sindikati poslali su Vladi otvoreno pismo u kojem traže da ne obmanjuje javnost govoreći da njezina ponuda ispunjava njihove zahtjeve.Štrajka fakulteta

Pokušaj mirenja Vlade i Sindikata znanosti i visokog obrazovanja u ponedjeljak je propao, a fakulteti u četvrtak kreću sa štrajkom.

Ministar rada Josip Aladrović kazao je nakon sastanka kako ono što su sindikati tražili Vladi nije prihvatljivo dok je sindikalist Igor Radeka ustvrdio kako im na sastanku "nije ponuđeno doslovno ništa".

- Ne možemo razgovarati o onome što se događalo na sastanku. Međutim, ono što su sindikati tražili nama nije prihvatljivo. Ovdje ne govorimo o kolektivnom pregovaranju, nego o jednostranom zahtjevu od strane sindikata na koji mi, s obzirom da smo razložili plan dizanja plaća u narednom razdoblju, ne možemo pristati i mirenje je završilo tako da nismo postigli dogovor,  ustvrdio je resorni ministar Aladrović.

Štrajk, najavio je Radeka nakon održanog sastanka u ponedjeljak, počinje u četvrtak.

- Svaki tjedan najmanje ćemo jedan dan biti u štrajku. Pozivamo nenastavno i nastavno osoblje, pozivamo sve zaposlene da se pridruže štrajku, rekao je Radeka koji je uvjeren da će cijeli sustav biti u štrajku.

Još prošlog tjedna sindikat je najavio za četvrtak jednodnevni štrajk. Traže povećanje plaća dijelu članova s najnižim plaćama, a kako bi se otklonile razlika između radnih mjesta u sustavu znanosti i obrazovanja te istovrsnih radnih mjesta u sustavima javnih službi.

Ministrica Blaženka Divjak je rekla kako će u četvrtak očito biti neki oblik štrajka na fakultetima.

- Moramo shvatiti da su to dva različita sustava, dva različita zahtjeva, dva različita traženja. Moramo znati da i tamo određene strukture, lošije su pozicionirane i vezane uz koeficijente kakvi su u predtercijarnom obrazovanju.  Visoko obrazovanje je u procesu reforme a da zaostatak u koeficijentima treba stvarno argumentirati. Treba raspraviti i dogovoriti dijalog. Visoko obrazovanje trenutno nema značajnijih reformskih procesa. Dijalog treba biti otvoren i prema jednima i drugima, zaključuje Divjak.


hrt.hr/ HIC.hr
foto: arhiv


Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre