HIC kugluice za bor

 


10.rujna 2019
TRAŽE POVEĆANJE PLAĆA
Učitelji osnovnih i srednjih škola u štrajku

školske klupe prazne

Danas osnovne i srednje škole u Hrvatskoj zbog štrajka ne održavaju nastavu. Kako se predviđa, u štrajku će sudjelovati više od tisuću obrazovnih ustanova u Hrvatskoj. Štrajk je organiziran jer je Vlada odbila zahtjeve dva školska sindikata o 6-postotnom povećanju plaća.

Prvi put se održava cirkularni štrajk, što znači da su danas u štrajk uključene sve osnovne i srednje škole, a od petka u blokadi sudjeluju škole u pojedinim županijama. Raspored štrajka po županijama sindikati će objavljivati svakodnevno. Koliki je odaziv prvom danu štrajka te u kojim će se županijama štrajkati u petak, bit će poznato iza podneva.

Mirenje sindikata i Vlade je propalo, a štrajk će trajati do ispunjenja zahtjeva - povećanja koeficijenta složenosti poslova za 6%.

Ministrica Blaženka Divjak dala je upute u vezi sa štrajkom. Pozvala je roditelje da prate informacije i budu u kontaktu sa školama.


Čelnica Sindikata hrvatskih učitelja Sanja Šprem kazala je uoči štrajka da su sindikati jučer apelirali na roditelje da daju potporu štrajku. 

- Mislim da roditelji razumiju da učitelji ne mogu biti najpotplaćeniji u sustavu javnih službi i da će svi roditelji, koji imaju mogućnosti, dati potporu štrajku te neće slati djecu u školu, kaže Šprem.

Oni pak koji nemaju gdje s djecom, rekla je da škola nikada nikome nije zatvorila vrata. Napominje da su ravnatelji škole dužni zbrinuti djecu, a da svi zaposlenici imaju pravo na štrajk.

Unatoč tome što su internetske stranice jučer često bile "zagušene" Šprem je sigurna da su roditelji jučer putem medija informirani da danas započinje štrajk osnovnih i srednjih škola.

Maja Hižman, učiteljica informatike u zagrebačkoj OŠ Fran Koncelak Drnje izjavila je "da svi oni koji savjesno obavljaju svoj posao znaju da radno vrijeme učitelja nije samo vrijeme provedeno u školskoj zgradi i da ne završava izlaskom iz te zgrade. Želimo pokazati da nismo zaslužili etiketu neradnika u ovome društvu. Vjerujemo da se sustav može promijeniti, vjerujemo u zajedništvo i u malog čovjeka. Danas pružamo jedni drugima potporu. Danas štrajkam kao učiteljica, ali i kao roditelj. Naša škola danas je prazna. Učenici nisu došli na nastavu, a ja kao roditelj ni svoje dijete nisam poslala u školu", kazala je."Obrazovanje je prvo kada se treba 'kresati', a zadnje kada se treba davati"

Šprem je u emisiji Hrvatskog radija "U mreži Prvog" izjavila da je sindikat zamolio roditelje da daju potporu štrajku. Odgovarajući na pitanje što je s profesorima i učiteljima koji nisu u štrajku, Šprem je kazala da je ovo jedinstvena prilika svakog zaposlenika u sustavu obrazovanja, da dade maksimalni angažman u borbi za svoja prava, dostojanstvo i bolji položaj.

Prema jučerašnjim anketama, roditelji su  se izjasnili u 87% da danas ne šalju djecu u školu, kaže Šprem.

Na pitanje je li se mogao izbjeći štrajk, ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović rekao je da je jučer mirenje završilo neuspješno. Izjavio je da su jučer bili spremni podići plaće za 4% svim zaposlenima u srednjim i osnovnim školama.

- No sindikati su tražili od 6% do 16% za određena radna mjesta, ustvari za veliku većinu osoblja za 6,11%. Vrijednost naše ponude u državnom proračunu iznosi 320 milijuna kuna na godišnjoj razini. Vlada je na početku ponudila 2%, potom i 4%, ali više od toga ne možemo. Još viša ponuda je opterećenje za državni proračun, jer moramo voditi brigu i o održivim javnim financijama i sistemki posloženom sustavu. S te strane mirenje nije uspjelo.

- Sutra već počinju pregovori o temeljnom kolektivnom ugovoru koji definira visinu osnovicu te materijalna prava o kojima ćemo se dogovarati, rekao je Aladrović. Šprem je dodala da sutrašnji početak pregovora za osnovicu plaće ne može se miješati sa zahtjevom sindikata za rast koeficijenata složenosti poslova. 

Predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimir Mihalinec navodi da osnovna plaća mora biti veća. U našem sustavu odgoja i obrazovanja postoje velike razlike između koeficijenata. U sličnim uvjetima ljudi imaju različite koeficijente. To je napravila ova Vlada, kaže Mihalinec.

Šprem je podsjetila da je inicijativa o izmjenama uredbe o koeficijentima složenosti poslova počela je u prosincu 2017. godine te je objasnila kronologiju susreta u vezi s izmjenama uredbe o koeficijentima.

Mihalinec je pojasnio cirkularni štrajk te kazao da je riječ o dugotrajnom pritisku, ali s malom štetom za krajnje korisnike.

- Jedan ciklus cirkularnog štrajka traje 10 dana. Prvog dana štrajka u cijeloj Hrvatskoj obrazovni sustav neće funkcionirati. Nakon toga će svaki dan druga žpanija biti u štrajku. Svaki dan ćemo izvijestiti kada će koja županija biti u kompletnom štrajku. Informacije o tome dobit će se na konferencijama za novinare svaki dan u 12 sati. Tada će ravnatelji škola svaki dan o tome objavljivati na internetskim stranicama. Kada završi taj jedan ciklus mi možemo pokrenuti novi, ako u međuvremenu ne dođemo do cilja. Učenici neće imati veliki gubitak i neće imati potrebe za nadoknađivanjem nastave. Dakle - 10 dana štrajka, a učenici neće imati 2 dana nastavu.

Obrazovanje je prvo na udaru kad se treba kresati, a zadnje kada se treba dati. Danas počinje borba za dostojanstvo, kaže Šprem. (HRT)


Potpora SSSH štrajku učitelja

Savez samostalnih sindikata Hrvatske SSSH) izdao je priopćenje u kojem daje punu podršku štrajku učitelja i profesora u sustavu osnovnog i srednjeg školstva. U priopćenju stoji :


SSSH podržava zahtjeve sindikata iz sustava školstva i njihov štrajk kao temeljno pravo radnika da posredstvom sindikata izbore pravednije uvjete rada. SSSH i ovim putem upozorava kako su upravo radnici u javnom sektoru, dakle i učitelji i profesori, predugo bili žrtve nepromišljenosti, neargumentiranih i linearnih i paušalnih rezanja plaća i radnih mjesta, što je dovelo do degradacije struke, ali i masovnog odljeva radne snage, upravo iz onih sektora koji bi trebali graditi temelje i budućnost našeg društva, kao što su zdravstvo i posebice obrazovanje. Notorna je činjenica da su učitelji i profesori potplaćeni u odnosu na važnost i složenost poslova koji obavljanju i nedopustivo je da Vlada RH godinama takav tretman radnika promiče.

Bez prepoznavanja važnosti učitelja i profesora i njihovog rada nema ni kvalitetnih promjena u obrazovanju u koje se svi deklarativno zaklinju, pa nema ni bolje budućnosti pojedinaca i zajednice, cijeloga društva. Vrijeme je da radnici dobiju svoj pravedni udio, vrijeme je za NAŠ oporavak.

- Odgovornost je države da osigura poštivanje prava radnika na plaću za obavljeni rad, plaću koja će omogućiti zadovoljavanje egzistencijalnih i drugih potreba radnika i njegove obitelji. Plaća treba odražavati složenost posla i razinu odgovornosti. Odgoj i obrazovanje usluga je od temeljne važnosti za  opće javne potrebe i bitan čimbenik gospodarskog rasta. Probleme našeg društva i ekonomije možemo riješiti samo povećanjem zaposlenosti, jednakosti i solidarnosti, a veće plaće i dostojanstveni uvjeti rada tome su temelj i preduvjet, rekao je Mladen Novosel, predsjednik SSSH.

- Pravo na odgoj i obrazovanje je temeljno ljudsko pravo. Radni uvjeti učitelja i profesora i njihove plaće trebaju biti takvi da na najbolji način promiču uspješno učenje i da im omoguće koncentraciju na njihove stručne zadaće. Predugo su radnici u javnom sektoru demonizirani, degutantno prozivani uhljebima i neradnicima – a upravo su oni temelj našeg društva. Bez rada učitelja i profesora teško da možemo zamisliti pošteno društvo koje ima svijetlu budućnost, izjavila je Božica Žilić, predsjednica Sindikata obrazovanja, medija i kulture Hrvatske i potpredsjednica SSSH za javni sektor, Božica Žilić.
HIC.hr
foto: arhiv


Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre