Accomodation in Croatia
HIA-porta
Patria-Promocija, marketing agencija
Made in Croatia, proizvodi i suveniri
 


ADRESAR HRVATA IZVAN RH (27000adresa
Adresar Hrvata izvan RH
narudžba:info@ppr.hr14.lipnja 2015.
OBRIS SVASTIKE NA POLJUDSKOM STADIONU
Jedinstveni u osudi: Nanijeta velika šteta ugledu Hrvatske i hrvatskog nogometa

Obris svastike na poljudskom stadionu
Prizor koji podsjeća na kukasti križ koji se pojavio na travnjaku nogometnog stadiona u Splitu prije derbija selekcija Hrvatske i Italije odjeknuo je u domaćim i inozemnim medijima. Time je u svijet
poslana izrazito negativna slika Hrvatske stoji u osudi hrvatskih političara. 

Vlada
'Vlada RH oštro osuđuje isticanje nacističkog simbola na travnjaku stadiona Poljud. Takav postupak nanio je veliku sramotu i naštetio ugledu RH čije se državne institucije ustrajno zalažu za demokratske, europske i antifašističke vrijednosti. Jednako tako je nanio štetu hrvatskoj reprezentaciji. Vlada izražava veliko nezadovoljstvo zbog nemara organizatora utakmice koji je propustio učiniti sve potrebno da se spriječi takav incident. Policija već poduzima mjere kako bi pronašla počinitelja', priopćeno je iz Banskih dvora.

Predsjednica RH
'Najoštrije osuđujem pojavu svastike na travnjaku na sinoćnjoj utakmici reprezentacija Hrvatske i Italije u Splitu. Hrvatska ima najbolje i najvjernije navijače, ali i vrlo ozbiljan problem s huliganima kojima je cilj ocrniti ne samo hrvatski nogomet nego i hrvatsku državu. Ovime je nanesena nemjerljiva šteta ugledu naših građana i naše domovine u svijetu te tomu i takvima treba napokon stati na kraj. Tražim ‎žurnu istragu, odlučnu reakciju svih mjerodavnih institucija u cilju pronalaženja i procesuiranja počinitelja', priopćila je predsjednica Kolinda Grabar- Kitarović.

Ministar obrazovanja i sporta
Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Verdan Mornar osudio je u subotu pojavljivanje nacističkih simbola na nogometnoj utakmici između Hrvatske i Italije te pozvao sve, a posebno ljude koji rade u sustavu sporta, na širenje vrijednosti fair playa.

Vesna Pusić
'Mislili smo da danas više nećemo morati voditi borbu potiv kukastih križeva, ali desničarski ekstremizam koji je uveden u hrvatsku politiku - ponovno je otvorio prostor takvim tipovima i takvu načinu razmišljanja, izjavila je ministrica vanjskih poslova i predsjednica HNS-a Vesna Pusić.
Nećemo dati da nam našu zemlju otmu oni koji crtaju i podržavaju kukaste križeve, nećemo dati da nam našu zemlju otmu ekstremisti, idemo naprijed, zbog naših građana, ali i generacija koje tek dolaze, a među kojima je i Tin, prinova u obitelji potpredsjednika HNS-a i ministra gospodarstva Ivana Vrdoljaka - rekla je Vesna Pusić.

SDP
'Sramota - onaj tko je napravio taj kukasti križ nije pljunuo samo na Hrvatsku nego i na Europu, ali i na naše dečke kojima opet prijeti nešto što nema veze s terenom', izjavio je Peđa Grbin (SDP). Ingrid Antičević Marinović (SDP) smatra kako se radi o napadu na Hrvatsku, slobodu i temelje Europe. 


Ministar unutarnjih poslova
Ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić komentar je nije dao službenim putem već preko svog Facebook profila a u izričaju je pomalo neuljudan te jasno i bez zadrške svu krivnju "svalio" na organizatore utakmice.
HDZ
'HDZ najoštrije osuđuje sramotni incident s kukastim križem na Poljudu. Tim činom nanesena je nemjerljiva šteta ne samo hrvatskom nogometu i sportu nego i interesima hrvatskih građana i ugledu RH. Zahtijevamo brzu i temeljitu reakciju mjerodavnih državnih tijela, poglavito Ministarstva unutarnjih poslova i primjereno kažnjavanje krivaca', stoji u priopćenju HDZ-a.

'Što su činile obavještajne službe, Ministarstvo unutarnjih poslova? Reakcija ministra je sramotna jer neprimjereno i neozbiljno pristupa problemu. Oni koji su to učinili očito su imali razloge i željeli napraviti štetu Hrvatskoj', izjavio je član Predsjedništva HDZ-a Gordan Jandroković.
Zatražio je od mjerodavnih službi da žurno pronađu i kazne počinitelje. Dodao je kako HDZ nije zadovoljan reakcijom ministra unutarnjih poslova Ranka Ostojića koji je, prema njegovu mišljenju, na Facebooku neumjesno komentirao događaj, iako je njegova zadaća da bude prvi koji će reagirati u takvim situacijama. Jandroković je također pozvao na odgovornost sve one u državnim institucijama koji su, smatra, svojim 'nečinjenjem' omogućili da se dogodi incident na Poljudu.

 Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko poručio je kako želi vjerovati da je nacistički simbol na travnjaku splitskog stadiona Poljud huliganski ispad, a ne podvala usmjerena na kompromitiranje Hrvatske. Naveo jeda je prijenos utakmice pratio u Kanadi, s Hrvatima u Torontu, na engleskom jeziku, te da su za sramni incident s kukastim križem zbog vremenske razlike doznali tijekom noći.


HNS 
Reagirali su i iz  HNS-a. - Nećemo dati da nam našu zemlju otmu oni koji crtaju i podržavaju kukaste križeve, nećemo dati da nam našu zemlju otmu ekstremisti, idemo naprijed, zbog naših građana, ali i generacija koje tek dolaze, a među kojima je i Tin, prinova u obitelji potpredsjednika HNS-a i ministra gospodarstva Ivana Vrdoljaka - rekla je Vesna Pusić. Cijeli tekst o reakciji HSN-a pročitajte OVDJE.Iz istraga
Deseci policajaca osiguravali su sve zgrade oko Poljuda, nije bilo nebodera na kojem nisu dežurali. Znali su da se nešto sprema, glavna akcija bila je sprečavanje doleta nekakvog drona s eventualnom neprimjerenom porukom. Ali da će travnjak biti tretiran kemikalijom koja će reagirati baš u vrijeme utakmice... E, tome se ni policija nije mogla dosjetiti.

Postoje kemikalije koje se mogu posuti i deset dana prije, ali teško je precizno napraviti reakciju. Vjerojatnije je da je ovo napravljeno kemikalijama koje imaju ubrzano djelovanje – davao je svoj iskaz policiji na travnjaku djelatnik tvrtke Jadro, koja se brine o terenu na Poljudu. No i na centru igrališta vidi se izgorena trava. I s tog dijela travnjaka uzeti su uzorci.
– Vjerojatno je svastika trebala biti na centru, ali nešto je počinitelje omelo – kazao je policiji djelatnik Jadra.Utakmicu je gledao na televiziji, nije imao akreditaciju, ali vrlo brzo je pohitao prema stadionu na koji ga je uveo Zoran Cvrk.

– Skoro sam se srušio kad je na televiziji rečeno da se netko poigrao kosilicom i napravio kukasti križ. To je nemoguće napraviti mehanizacijom koju koristimo, sramota je nekog optužiti na takav način. Siguran sam u sve svoje ljude – kazao je pak direktor Jadra Ante Maslov.

 

Podsjetimo, podnesena je prijava protiv nepoznatog počinitelja, a uzorci trave će biti obrađeni u Centar za krim istraživanja Ivan Vučetić u Zagrebu.
Travnata površina na kojoj je za sada nepoznati počinitelj napravio kukasti križ, velika je oko deset metara, a vještaćenje izuzetog dijela travnjaka trebalo bi pokazati čime je taj znak napravljeno.

Policija, zbog interesa istrage, nije željela reći pokazuju li što nadzorne kamere postavljene na poljudskom stadionu.

hic
 


Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre