HIC  
Made-in-Croatia, hrvatski proizvodi i hrvatski suveniri

 

5.listopada 2018.
SLUČAJ MILIJANA BRKIĆA
Državni odvjetnik: Nije bilo zataškavanja

Dražen Jelinić

U Saboru je završena posebna sjednica Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, koju je njezin predsjednik, SDP-ovac Ranko Ostojić sazvao zbog najnovije afere lažnih SMS-ova i curenja informacija, odnosno mogućih zloporaba položaja i ugrožavanja nacionalne sigurnosti, javlja HRT.

Sjednica na koju su došli ravnatelj policije Nikola Milina, ravnatelj SOA-e Daniel Markić te glavni državni odvjetnik Dražen Jelenić bila je zatvorena za javnost. Milijan Brkić, inače član Odbora, za kojega se tvrdi da je navodno upleten u curenje informacija, na sjednicu nije došao.

Glavni državni odvjetnik Dražen Jelenić rekao je novinarima nakon sjednice da je, vezano za provjere koje je izvršio, nesporno da je na temelju saznanja koje je imalo, Državno odvjetništvo istražnom sucu Županijskog suda u Zagrebu podnijelo prijedlog za ispitivanje određenih osoba u svojstvu svjedoka.

“Ti svjedoci su ispitani, radi se o osobama koje su prije toga svoja neformalna saznanja iznijela policiji i u tom istražnom postupku ta svoja saznanja nisu ponovili. To znači da nema terećenja, odnosno da saznanja koja su dana neformalno, koja ne mogu biti dokaz u kaznenom postupku, kada su se pretočila u ono što bi eventualno moglo biti dokaz u kaznenom postupku, nisu bila ista u bitnom elementu”, rekao je Jelenić za HRT. Opovrgnuli su, dakle, ono što su neformalno policiji izjavili.

Upitan znači li to da se nije prikupilo dovoljno dokaza o tome tko je odavao tajne podatke, odgovorio je: “Recimo to tako”.

Kaže da o ovom slučaju nije govorio dva i pol dana kao glavni državni odvjetnik zato što je želio biti odgovoran prema javnosti. Progovorio je, kaže, tak nakon što je provjerio o čemu je bilo riječ. “I kad sam prikupio sve informacije, zaključio sam ovo što sam vam danas i rekao.”, dodao je.

Na pitanje je li ime Milijana Brkića spominjano tada u službenoj policijskoj dokumentaciji, kazao je: “Ono što vam ne mogu reći jest to je li u policijskim, neformalnim dokumentirma spominjano bilo čije ime. Ja vam samo kažem da one osobe na temelju čijih se neformalnih izjava krenulo u nekakvo postupanje, to kao svjedoci nisu pred sucem potvrdili”, zaključio je za HRT.

Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić u četvrtak je ustvrdio da ako bi se tvrdnje koje se u medijima na račun zamjenika predsjednika HDZ-a Milijana Brkića pokazale istinitima i točnima, to u značajnoj mjeri mijenja njegovu poziciju.

narod.hr/hic.hr
foto:screenVijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre