Made-in-Croatia, hrvatski proizvodi i hrvatski suveniri

Accomodation in CroatiaPatria-Promocija, marketing agencija


30.rujna 2015.
JEDAN OD NAJSPOSOBNIJIH
Smijenjen zapovjednik Antiterorističke jedinice Lučko Alen Klabot
Vrhunski specijalac, pripadnik ratne generacije iz '90., koji s četvero djece živi u 54 kvadrata

Alen Klabot

ZAGREB:Nakon 11 godina na čelu najelitnije postrojbe hrvatske policije, proteklih je dana smijenjen Alen Klabot, zapovjednik Antiterorističke jedinice Lučko. Iz MUP-a je stiglo šturo priopćenje prema kojem je s dužnosti udaljen “zbog sumnje da je počinio težu povredu službene dužnosti”. Naime, potvrđeni su navodi iz anonimnog podneska da je Klabot 8. studenoga 2014. i 8. kolovoza 2015. koristio službeno vozilo u privatne svrhe, navodno, na vjenčanjima svojih kćeri u Umagu i Zagrebu.

Dakako, u takvo je objašnjenje malo tko povjerovao.

Vrh ledene sante

Klabot je odbio komentirati odluku nadređenih, no okidač za nju valja potražiti u događajima prije dvadesetak dana kada je u Lučkom priređena proslava 25. obljetnice te postrojbe. Dobro upućeni veterani iz Lučkog, ali i izvori bliski Ravnateljstvu MUP-a, slažu se u jednome: da vrh policije nije oprostio Klabotu što je odlučio prijavak podnijeti predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović, umjesto ravnatelju Vladi Dominiću.

To s predsjednicom je istina, ravnatelj je poludio, potvrdio je izvor blizak Ravnateljstvu policije i dodao da je Alen Klabot trn u oku već dulje te da je prijavak predsjednici samo vrh ledene sante. Naime, policijskom vrhu ni najmanje nije sjelo što su se u prigodi obljetnice Klabotovi specijalci u nekim medijima požalili da zarađuju samo oko 5000 kuna, a spašavaju živote.

Prema izvorima vecernjeg lista , već dulje tinja i sukob između Alena Klabota i Zdravka Janića: on je utjecajni zapovjednik Zapovjedništva specijalne policije koji je, kažu, dolijevao ulje na vatru kako bi se Klabota razriješilo. Riječ je o dvojici izvanrednih specijalaca, pripadnicima slavne generacije 90-ih, ujedno i jedinim veteranima iz Domovinskog rata koji su se zadržali na "ozbiljnijim" pozicijama, dok im je većina suboraca umirovljena još 1996. O razlozima sukoba dvojice negdašnjih suboraca razgovarali smo i s prvim zapovjednikom ATJ Lučko, generalom Markom Lukićem.

 I Klabot i Janić su moja djeca pa ne želim biti arbitar u toj priči, ali njih su se dvojica razišla u pogledima koncepta razvoja ATJ Lučko – kaže Lukić, dodajući da je odluka o Klabotovu razrješenju vjerojatno politička te da je Klabot samo želio odati počast vrhovnoj zapovjednici baš kao što ju je na 20. obljetnicu ukazao i Ivi Josipoviću, dakle neovisno o stranačkoj pripadnosti.

Jedan od najsposobnijih

– Klabot je jedan od najsposobnijih specijalaca koje sam imao, kasnije je stasao u kvalitetnog zapovjednika. Razlozi smjene su ponižavajući i smiješni. Taj čovjek sa suprugom i četvero djece živi u 54 kvadrata, što sve govori o odnosu države prema ljudima koji se brinu o sigurnosti izlažući svoju glavu – rekao je Lukić.

(vecernji.hr/HIC )Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre